Προτεκτοράτο τέχνας κατεργάζεται

Μέρες μεγάλης Τέχνης θα ζήσει η Αθήνα τους επόμενους τριάμισι μήνες, αφού ξεκίνησε η Documenta 14 με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Δεν αρκεί η Ελλάδα να είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας, αφού θα πρέπει οι Έλληνες να ενστερνιστούν και τις απόψεις των Γερμανών για την σύγχρονη τέχνη.

Λογικό, αφού οι δούλοι δεν έχουν πολιτισμό.

Βέβαια, η σύγχρονη τέχνη είναι για τα μπάζα, αφού είναι μια τέχνη νεοφιλελεύθερη, επιχορηγούμενη και επιδοτούμενη, οπότε ακίνδυνη.

Ακίνδυνοι καλλιτέχνες, ακίνδυνη τέχνη, βαριά πλήξη και υποκρισία.

Συμβολισμοί και κόντρα συμβολισμοί και πάρτι για τους καλλιτέχνες.

Ιδρύματα από ζάπλουτους για τον πολιτισμό σε μια χρεοκοπημένη χώρα που έχει υποθηκευθεί για πάντα και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν.

Πολιτισμός σε μια χώρα που δεν έχει Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Ένα λαϊκό τραγούδι δεν γράφεται στις μέρες μας για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει, αυτό που νιώθουμε, αλλά η Ελλάδα είναι γεμάτη καλλιτέχνες.

Και είναι όλοι πάρα πολύ επιτυχημένοι. Μεγάλοι καλλιτέχνες. Αποθεώνονται μόνοι τους.

Καλλιτέχνες αγκαλιά με υπουργούς σε θλιβερές παραστάσεις.

Καλλιτέχνες που στο παρελθόν αποθέωσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή -και όποιον άλλον βρέθηκε στο δρόμο τους- αλλά δεν είχαν πάρει χαμπάρι πως η Ελλάδα πήγαινε κατά διαόλου γιατί οι καλλιτέχνες είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους.

Καλλιτέχνες που ξεσηκώθηκαν πέρσι -τέτοιες μέρες-, όταν είδαν πως μπορεί να χάσουν την μάσα από το Φεστιβάλ Αθηνών.

Την Πρωταπριλιά του 2016, οι Έλληνες καλλιτέχνες ανακάλυψαν -με έξι χρόνια καθυστέρηση- πως η χώρα είναι στα Μνημόνια.

Φέτος, σιωπή.

Λογικό, αφού φέτος βρέθηκαν δέκα εκατομμύρια για το Φεστιβάλ Αθηνών -είναι θαύμα που πέρσι δεν υπήρχε μια στο χρεοκοπημένο Φεστιβάλ και φέτος τρέχουν τα εκατομμύρια- και είναι όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Ευχαριστημένοι, ακίνδυνοι και σιωπηλοί.

Γιατί, όταν τρώνε, δεν μιλάνε.

Χορτάστε Τέχνη λοιπόν.

Προτεκτοράτο τέχνας κατεργάζεται.

(Μακριά από την “Τέχνη”, τον “Πολιτισμό” και τους “πολιτισμένους”. Θα παραφράσω τον Οδυσσέα Ελύτη: Όταν ακούς “πολιτισμός”, ανθρώπινο κρέας μυρίζει.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.