Το πιο ωραίο σενάριο για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία

Τα πράγματα είναι ρευστά στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, αφού οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι είναι πολύ κοντά.

Λεπέν και Μακρόν προηγούνται αλλά Μελανσόν και Φιγιόν είναι πολύ κοντά τους.

Με τους αναποφάσιστους στο 30%, όλα μπορούν να συμβούν.

Άλλωστε, αυτό που κυριαρχεί -και στις γαλλικές εκλογές- είναι ο φόβος.

Προσωπικά, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στις γαλλικές εκλογές, αφού όλοι θυμόμαστε τι έλεγε ο Φρανσουά Ολάντ πριν εκλεγεί Πρόεδρος -τύφλα να ‘χει ο Τσίπρας- και τι έκανε μετά.

Ο Ολάντ έστειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας στον διάολο και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο Μπενουά Αμόν, είναι στα αζήτητα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί υπέρ του Μελανσόν.

Υπάρχει ένα σενάριο στις γαλλικές εκλογές που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Να περάσουν στον δεύτερο γύρο η Λεπέν και ο Μελανσόν.

Δύσκολο -ο απόλυτα συστημικός Μακρόν φέρεται ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο- αλλά όχι αδύνατο.

Το σενάριο λέει πως όποιος και να είναι ο υποψήφιος απέναντι στην Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο -αν η Λεπέν είναι στον δεύτερο γύρο-, όλοι οι υπόλοιποι θα στηρίξουν αυτόν τον υποψήφιο για να μην γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας η ακροδεξιά Λεπέν.

Εμένα, όμως, κάτι μου λέει πως, αν στον δεύτερο γύρο περάσουν η Λεπέν και ο Μελανσόν, τα πράγματα δεν θα γίνουν ακριβώς έτσι.

Οι οικονομικές ελίτ της Γαλλίας μπορεί να μην επιθυμούν την εκλογή της Λεπέν -ο Μακρόν και ο Φιγιόν είναι οι άνθρωποί τους- αλλά θεωρώ πως την βρίσκουν πιο βολική για αυτές από τον Μελανσόν.

Ο Μελανσόν -που χαρακτηρίζεται από “κομμουνιστής” ως “ακροαριστερός”- είναι ο πιο απρόβλεπτος από τους τέσσερις κυριότερους υποψήφιους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν τον Μελανσόν με τον Μπέρνι Σάντερς και πιστεύουν πως ο Σάντερς έπρεπε να κάνει δικό του κόμμα -όπως έκανε ο Μελανσόν- και να μην είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, αν ο Μπέρνι Σάντερς έπαιρνε το χρίσμα των Δημοκρατικών -και ήταν στην θέση της Χίλαρι Κλίντον- το αμερικανικό κατεστημένο θα προτιμούσε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και η Χίλαρι Κλίντον προτιμά τον Τραμπ αντί του Σάντερς· μην έχετε καμία αμφιβολία.

Θα έβλεπα με μεγάλη χαρά την Λεπέν και τον Μελανσόν στον δεύτερο γύρο.

Ο Μελανσόν είναι ο Τσίπρας της Γαλλίας αλλά η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς, ενόψει του δεύτερου γύρου, θα προσπαθούσαν να ξεκάνουν τον Μελανσόν τα μεγάλα ΜΜΕ της Γαλλίας που ελέγχονται -όπως παντού- από τις οικονομικές ελίτ.

Οι νεοφιλελεύθεροι σε όλη την Ευρώπη στρώνουν τον δρόμο για τους ακροδεξιούς αλλά -δήθεν- δεν τους θέλουν καθόλου.

Ίσως, η στήριξη των οικονομικών ελίτ της Γαλλίας στην Λεπέν να ξυπνούσε τους Γάλλους πολίτες που -ας μην κοροϊδευόμαστε- είναι και αυτοί χάπατα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.