Εργασιακός μεσαίωνας για μια ζωή

Γεια σου πιτσιρίκο,
Πολλή κουβέντα γίνεται τα χρόνια της κρίσης -που πολύ σωστά λες , πλέον δεν είναι κρίση, είναι το πώς θα είναι η κατάσταση από εδώ και πέρα- για τα εργασιακά δικαιώματα, για την εργοδοτική αυθαιρεσία κτλ κτλ.

Όλα καλά, καλό είναι να γίνονται αυτές οι κουβέντες αλλά η κατάσταση ετσι ήταν και πριν την κρίση.

Έχοντας φύγει από Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια περίπου για Σκανδιναβία, συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά την εργασία, είναι αστεία.

Φυσικά, δεν περίμενα να φύγω για να πάρω χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα.

Δουλεύω σαν μάγειρας εδώ και περίπου 20 χρόνια, και όποιος θα κάτσει να διαβάσει και ασχολείται με τουριστικά-ξενοδοχειακά-εστιατόρια, καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοώ.

Από την πρακτική μου ακόμα, στην Κω το καλοκαίρι του 1998, οι άνθρωποι γύρω μου φρόντισαν να μου δώσουν να καταλάβω πώς πάει το πραμα.

Η πρακτική τότε ήταν ότι δουλεύεις 5ήμερο, 8ωρο για 75.000 δρχ.

Το συνηθισμένο, όμως, ήταν να δουλεύεις 7ήμερο, όλη μέρα, γιατί ετσι δούλευαν όλοι.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, έπαιρνες υπερωρίες έως 120.000 δρχ.

Ήταν όρος απαράβατος που ήταν μέσα στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει η κάθε “επιχείρηση ” με την σχολή μας.

Χαρά, κακό, πανηγύρια όταν ξεκίνησα στο ξενοδοχείο αυτό.

Φιλόξενοι όλοι, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου από την ίδια πόλη που ήμουνα και εγώ, πατρίδα δηλαδή, και τι ωραία, και θα σε προσέξουμε, και θα σε κάνουμε και θα σε ράνουμε….

Έως τη στιγμή που πληρώθηκα, και πήγα και του είπα ότι έχει γίνει κάποιο λάθος.

Δούλευα κάθε μέρα, όποτε πρέπει να πληρωθώ 120.000 δρχ όχι 75.000 δρχ.

Με τα πολλά, πιτσιρίκο, με αρπάζει από το μπράτσο και μου λέει ότι αυτά είναι και άμα σου αρέσουν, και ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι, ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνομαι γιατί έχω πάει εκεί να μάθω,
μπλα μπλα μπλα.

Πράγματα που τα ακούσαμε στην συνέχεια ένα εκατομμύριο φορές.

Δεν πτοήθηκα.

Τηλεφώνησα στην σχολή, τον κάλεσαν, και στην επόμενη πληρωμή με κάλεσε ο συνέταιρός του και μου είπε μπροστά του “ορίστε και τα λεφτά που σας χρωστάμε “.

Τον είδα με την άκρη του ματιού μου να με κοιτάει πλαγίως.

Πάντα αναρωτιόμουνα: άραγε ένιωσε σαν μ@λάκας εκείνη την στιγμή που πήγε να κλέψει ευθαρσώς έναν νέο επαγγελματία, έναν νέο άνθρωπο που έκανε τα πρώτα του βήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο;

Ένιωσε ποτέ την εύθυνη άραγε, ξέροντας ότι ήταν η πρώτη μου δουλειά, να μου συμπεριφερθεί σωστά;

Μάλλον όχι.

Αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι “επιχειρηματίες”, είχαν μπει στην δουλειά αυτή με μόναχα ένα σκοπό: να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κλέψεις 40.000 δρχ το μήνα από ένα νέο, κακομοίρη μάγειρα.

Ξεκίνησα να γράφω, νομίζοντας ότι θα γράψω όλα αυτά που ήθελα να πω σε ένα mail.

Αδύνατο!

Όποτε μάλλον θα ενδώσω στο πνεύμα της εποχής και θα το κάνω σε sequels.

Σ’ευχαριστώ.

Ο κακομοίρης μάγειρας

(Αγαπητέ φίλε, σαφώς και τα προβλήματα στην εργασία στην Ελλάδα -όπως και τα άλλα προβλήματα- δεν ξεκίνησαν με την χρεοκοπία της χώρας. Αλλά πριν υπήρχαν τα δάνεια και οι πισιωτικές της φούσκας. Επίσης, αυτά δεν είναι προβλήματα μόνο της Ελλάδας. Παγκοσμίως, το σύστημα είναι εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τώρα πια, με την αυτοματοποίηση της εργασίας και την οικονομία-καζίνο της ελεύθερης αγοράς, το “πρόβλημα” είναι πως κάποιους δεν θέλει να τους εκμεταλλευτεί κανείς. Περισσεύουν. “Υπάρχει λοιπόν κάτι χειρότερο από το να σε εκμεταλλεύονται: να μην θέλει να σε εκμεταλλευτεί κανείς”. Πάντως, σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει φοβερή γαλέρα στα εργασιακά, χωρίς να αντιδρά σχεδόν κανείς. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Εν τω μεταξύ, όλοι αυτοί που ξεσκίζουν και κατακλέβουν τους υπαλλήλους τους, δεν καταλαβαίνουν πως σκάβουν τον δικό τους λάκκο, αφού ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους; Οι εξαθλιωμένοι υπάλληλοί τους; Καλά είστε εκεί στην Σκανδιναβία, και η Ελλάδα είναι ωραία για διακοπές. Να έρχεστε στην Ελλάδα, για να εκτιμάτε πιο πολύ την χώρα που μένετε τώρα. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.