Η Ελλάδα κύκλους κάνει

Πιτσιρίκο, γεια σου και πάλι!
Με αφορμή το σχόλιό σου στο χθεσινό μου κείμενο, ότι η ανθρωπότητα καμιά φορά μένει στάσιμη ή πάει και πίσω, θα ήθελα να διαβάσεις σε παρακαλώ αυτό:

“Με το προηγούμενο καθεστώς, οι επιχειρηματίες είχαν μόνο το δικαίωμα εισπράξεως των κερδών επί των μεγάλων επιχειρήσεων που κατείχαν, ενώ οι εργαζόμενοι πολίτες είχαν δικαιώματα επί των παρακείμενων & συμπληρωματικών πηγών πλούτου.

Με τη νέα κατάσταση, οι νέοι πλέον επενδυτές, που διαδέχτηκαν τους παλιούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την επικράτεια της επιχείρησής τους, ενώ οι εργαζόμενοι πολίτες είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου.

Ο εκσυγχρονιστής κυβερνήτης, που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή, ήταν αντίθετος με τη διανομή των πηγών πλούτου στους εργαζόμενους πολίτες, γιατί δεν ήθελε να χάσει τους ξένους επενδυτές και την εισροή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα.”

Σε αυτό το μικρό κείμενο είναι αλλαγμένες από μένα μερικές λέξεις μόνο.

Το πρωτότυπο το βρήκα, ψάχνοντας να βρω μερικές ημερομηνίες–ορόσημα για το κείμενό μου, και αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλία στα τέλη του 1800 και αρχές του 1900, πριν από τα γεγονότα στο Κιλελέρ.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι αυτό:

“Επί Τουρκοκρατίας, οι τσιφλικάδες είχαν μόνο το δικαίωμα εισπράξεως των προσόδων επί των μεγάλων εκτάσεων που κατείχαν, ενώ οι κολίγοι είχαν πατροπαράδοτα δικαιώματα επί των κοινόχρηστων χώρων του τσιφλικιού (επί της γης, των οικιών, των δασών και των βοσκοτόπων). Με τη νέα κατάσταση, οι έλληνες πλέον τσιφλικάδες, που διαδέχθηκαν τους οθωμανούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την ιδιοκτησία τους, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου.

Οι κολίγοι διεκδίκησαν μαχητικά την επαναφορά των πραγμάτων στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ έθεταν και θέμα απαλλοτριώσεων. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης, που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή, ήταν αντίθετος με τη διανομή της γης στους κολίγους, γιατί δεν ήθελε να χάσει τους ξένους επενδυτές και την εισροή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα.”

Ακολούθησαν βέβαια μαζικές κινητοποιήσεις, η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, που δυνάμωσε το αγωνιστικό φρόνημα, διαδηλώσεις, συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής, συλλήψεις, και λοιπά και λοιπά.

Μέχρι που «η πολιτική εξουσία δεν μπορούσε άλλο να κλείνει τα μάτια», και η κατάσταση τελικά άλλαξε, κάμποσα χρόνια μετά.

Και θέλω να πω μ’ αυτό ότι η ανθρωπότητα όχι απλώς είναι στάσιμη, όχι απλώς πάει πίσω, αλλά επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια μοτίβα, με την ψευδαίσθηση της εξέλιξης βέβαια.

Εδώ στην Ελλάδα δε, βαυκαλιζόμαστε και με τις ιδέες των φώτων του πολιτισμού που διαδώσαμε, της εθνικής ομοψυχίας απέναντι στον ξένο κατακτητή, του τραχήλου που ζυγό δεν υπομένει και άλλων παραμυθιών.

Αυτό πάλι, πρέπει να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των εχόντων την εξουσία!

Να είσαι ο κολίγος του 1900 και να πιστεύεις ότι είσαι ο καλλιεργημένος προνομιούχος πολίτης της νέας χιλιετίας, περιούσιος απόγονος φιλοσόφων, επιστημόνων και στοχαστών.

Οι άρχοντες πρέπει να γελάνε πάρα πολύ με μας!

Ο Μαρίνος Αντύπας δε, μάλλον προσπαθεί να παρηγορήσει τους νεκρούς της Marfin, των οποίων οι δολοφόνοι –όπως είπες κι εσύ– κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα, όταν πυροβόλησε τον Αντύπα, ο οποίος προηγουμένως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον είχε ραπίσει κατά τη διάρκεια φιλονικίας.

Ο ισχυρισμός του αυτός έγινε δεκτός, αργότερα, από το δικαστήριο που τον αθώωσε, παρότι ο Αντύπας είχε χτυπηθεί πισώπλατα.

Πισώπλατα. Και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Και οι κατηγορούμενοι για τη Marfin δεν αναγνωρίστηκαν.

Οι άρχοντες έχουν κατουρηθεί στα γέλια!!!

Σχεδόν γελάω κι εγώ.

Πάω να βγάλω το γιο μου βόλτα στον ήλιο.

Τουλάχιστον, έχουμε τον ήλιο μας.

(Δε μου λες βρε συ, ποιοι είναι οι τσιφλικάδες της ηλιακής ενέργειας;)

Σε φιλώ.

Έφη

(Αγαπητή Έφη, έσκισε από αναγνωσιμότητα το προηγούμενο κείμενό σου. Έφη, να μου γράφεις, για να μην γράφω εγώ, και να κάνω βόλτες, γιόγκα και διαλογισμό. Κατά τα άλλα, έχω την εντύπωση πως αυτό που πάει πίσω σήμερα την ελληνική κοινωνία -και όχι μόνο- είναι η βαριά αμορφωσιά. Και η δημιουργία ενός τύπου ανθρώπου φοβισμένου και ιδιώτη. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.