Οι οπαδοί βγάζουν υγεία

Φίλε πιτσιρίκο
Σίγουρα το μόνο που δε χρειάζεται είναι οι Έλληνες να μαλώνουμε και να πλακωνόμαστε για το ποδόσφαιρο. Και μάλιστα, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία μας είμαστε σε απόλυτη αδράνεια και αφασία όσον αφορά το ξεπούλημα της χώρας και την εξαθλίωση μας.

Αυτό όμως που περιγράφει τη συμπεριφορά και την στάση μας σε όλα τα επίπεδα είναι αυτό που σου είχα γράψει οτι “οι Έλληνες είναι καναπεδάκηδες”.

Και αυτή τη στιγμή,καλώς ή κακώς το μόνο μαζικό φαινόμενο είναι το ποδόσφαιρο.

Βέβαια, πάντα ήταν.

Ίσως ακόμη περισσότερο σε παλιότερες εποχές.

Και σίγουρα σε πιο αγνές συνθήκες και βάσεις.

Τώρα, στο ποδόσφαιρο έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μπίζνα, το στοίχημα, οι ολιγάρχες,το χρήμα, κυρίως μαύρο.

Όμως, αυτό σε μείζονα κλίμακα συμβαίνει στην παγκόσμια πραγματικότητα, στην παγκόσμια οικονομία, στην παγκόσμια πολιτική.

Έτσι ολόκληρα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, οργανώσεις και δραστηριότητες, κόμματα, μή κυβερνητικές οργανώσεις και τα ρέστα παίζουν ένα ύποπτο, συστημικό και άθλιο ρόλο υποδουλώνοντας, καθοδηγώντας και ξεγελώντας τις μάζες με σκοπό την υποταγή και περιθωριοποίησή τους.

Στη χώρα μας για δεκαετίες γίνονταν γιγάντιες πολιτικές συγκεντρώσεις από τα κόμματα εξουσίας με μεταφερόμενους οπαδούς.

Αυτοί, είτε ήταν χειροκροτητές είτε αφισοκολλητές και βάλε, στη συνέχεια εξαργύρωναν όλη αυτή τη δράση με δουλειές, διορισμούς και τα ρέστα.

Και τολμάει όλο αυτό το συνονθύλευμα και σύστημα να μιλάει για τους οπαδούς;

Οι οπαδοί δεν περιμένουν κανένα διορισμό.

Οι οπαδοί-βέβαια υπάρχουν και οι επαγγελματίες οπαδοί-,στην πλειοψηφία τους δεν περιμένουν τίποτα.

Δεν περιμένουν διορισμό.

Δεν περιμένουν τίποτα.

Απλά αγαπούν παράφορα και ακολουθούν την ομάδα τους.

Αυτό μου βγάζει υγεία.

Όσο και αν ακούγεται χαζό, αφελές και απλοϊκό.

Θα μου πεις, βέβαια, και αυτοί βέβαια ίσως με τη στάση και την κουλτούρα τους εξυπηρετούν το σύστημα, καθώς επικεντρώνονται στα οπαδικά και αποπροσανατολίζονται ή ξοδεύουν εκεί την ορμή και την αντίδρασή τους ή αποκτούν μία υποκουλτούρα -όπως λένε κάποιοι- ή γενικότερα αδιαφορούν να ενταχθούν σε άλλου είδους δράσεις και αντιδράσεις.

Μάλιστα.

Να το δεχτώ αυτό, όταν θα μου το πουν κάποιοι πραγματικά σκεπτόμενοι.

Να το δεχτώ αυτό, όταν θα μου το πουν κάποιοι πραγματικά αντιδρούντες στο σύστημα.

Να το δεχτώ αυτό, όταν θα μου το πουν κάποιοι πραγματικά ανιδιοτελείς.

Όχι, όμως, να μιλούν για τους οπαδούς οι βολεμένοι.

Όχι, όμως, να μιλούν για τους οπαδούς οι διορισμένοι.

Όχι, όμως, να μιλούν για τους οπαδούς οι αφισοκολλητές.

Όχι, όμως, να μιλούν για τους οπαδούς οι νοικοκυραίοι.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, οπαδός και υγεία δεν γίνεται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τουλάχιστον. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως είναι γεμάτη οπαδούς. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Παντού. Όσο για το ποδόσφαιρο, το αγαπάω τρελά. Ειδικά, να παίζω μπάλα. Κάποτε πήγαινα σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γήπεδο. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω μια ομάδα που ανήκει στον Μαρινάκη, στον Μελισσανίδη, στον Αλαφούζο και στον Σαββίδη. Πήραν ένα συλλογικό αίσθημα αγάπης και μνήμης -όπως είναι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ- και κάνουν μπίζνες και στρατούς. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Έχω κι εγώ αγαπημένο φαγητό αλλά, αν έχει δηλητήριο μέσα, δεν θα το φάω. Δηλητηριασμένες είναι πια αυτές οι ομάδες. Οι φίλοι τους πρέπει να κάνουν κάθαρση. Και να μην είναι χάπατα και δουλάκια των ολιγαρχών. Να είσαι καλά. ΠΑΟΚ!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.