Όλη η Ελλάδα για ένα παγωτό τρέχει

«Αντί να κάθεσαι και να γράφεις πότε για τους ‘Παραιτηθείτε’ και πότε για αυτούς τους όλους μαζί του Σαββόπουλου, δεν έρχεσαι να με βοηθήσεις να φτιάξουμε παγωτό;» μου είπε η γυναίκα μου.

-Θα μάθεις να το φτιάχνεις και εσύ. Κι αν στείλεις καμία συνταγή στον Πιτσιρίκο (1,2), για ρεμάλια που θέλουν να μάθουν μυστικά της ζαχαροπλαστικής, να του πεις ότι η γυναίκα σου την έδωσε. Μην κάνεις τον έξυπνο σε όλα.

Δεν βρήκα την ιδέα κακή. Μπορεί να σιχτίριζα όση ώρα μου έδινε εντολές -η γυναίκα μου- ή με έβαζε να κάνω βοηθητικές αγγαρείες, αλλά στο τέλος, έμαθα πόσο απλό είναι να φτιάξεις ένα σπιτικό παγωτό.

Ενθουσιάστηκα τόσο, που βρήκα και χρόνο να σας στείλω τις οδηγίες, για να το φτιάξετε και εσείς μόνοι σας.

Είναι, λοιπόν, καλοκαίρι και θέλετε παγωτό;

Αν μένετε στα Άνω Πατήσια, αγνοήστε την συνταγή που ακολουθεί. Πηγαίνετε στο γνωστό ζαχαροπλαστείο και πάρτε ένα καϊμάκι που δεν παίζεται με τίποτα.

Προς Θεού όμως! Μην πάτε ποτέ να αγοράσετε κανένα ετοιματζίδικο βιομηχανικής παραγωγής.

Είναι παρασκευάσματα από γάλα σκόνη, ή φοινικέλαιο, και η επικάλυψη της λαχταριστής από πάνω τους σοκολάτας δεν είναι παρά υδρογονωμένα λίπη εμπλουτισμένα με essence κακάο.

Για μια αηδία θα πληρώσετε 2-3 ευρώ το κύπελλο, θα πάρετε στα σίγουρα τετρακόσιες με πεντακόσιες θερμίδες, θα τινάξετε το σάκχαρο στα ύψη και θα φορτωθείτε με διάφορα Ε -ξεκινάνε από το 101 και καταλήγουν κάπου στο 420 -και χρωστικές που γ@μάνε τον οργανισμό.

Είτε άντρας είστε είτε πoύστης- και ντροπή δεν είναι-, ακολουθώντας προσεκτικά τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό παγωτό. Αρκεί να έχετε σύζυγο, γκόμενα η σύντροφο να σας βοηθήσει στη χαμαλοδουλειά.

Για αρχή, στείλτε την ή τον να αγοράσει μια φυτική κρέμα γάλακτος, γάλα- ένα εβαπορέ και ένα σακχαρούχο- και πικρή σοκολάτα κουβερτούρα.

Μέχρι στιγμής, τίποτα το δύσκολο. Έτσι;

Δεν είναι ανάγκη να έχετε παγωτομηχανή για να προχωρήσετε στην παρασκευή.

Αν μένετε σε σπίτι, σίγουρα θα έχετε μια λεκάνη και ένα στοιχειώδες μιξεράκι.

Είναι το εργαλείο που μοιάζει με το Black & Decker των μπογιατζήδων που φτιάχνουν μόνοι τους το χρώμα.

Συνεχίζουμε.

Αδειάστε την φυτική κρέμα στην λεκάνη.

Με το μίξερ αρχίστε να ανακατεύετε την κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί.Βάλτε την γυναίκα ή τον σύντροφο σας να βαστάει την λεκάνη, γιατί, από τις ταλαντώσεις που δημιουργεί η περιστροφή του μίξερ, η λεκάνη κουνιέται με πιθανή συνέπεια, εάν δεν έχετε κάποιο δίπλα σας να κρατάει κόντρα, να τσουλήσει η λεκάνη από τον πάγκο. Και να χυθεί στο πάτωμα όλο το υλικό.

Όταν χτυπάτε την κρέμα με το μίξερ, οι λεπίδες του εργαλείου πρέπει να είναι μέσα στο υλικό.

Διαφορετικά, οι περιστροφές στο κενό θα συντελέσουν στην δημιουργία στροβιλισμών.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η κρέμα πετάγεται έξω από την λεκάνη και η κουζίνα γίνεται μπoυρδέλο.

Μόλις τελειώσει το χτύπημα της κρέμας, πέστε στον ή στην βοηθό σας να ανοίξει το εβαπορέ και να αρχίσει να το ρίχνει σταδιακά μέσα στην πηχτή κρέμα.

Όση ώρα το γάλα πέφτει μέσα στη λεκάνη, εσείς χτυπάτε το νέο χαρμάνι με το μιξεράκι, προσέχοντας πάντα οι λεπίδες να περιστρέφονται μέσα στο μείγμα και όχι στο γάλα που χύνει ο άλλος.

Εδώ τα λάθη δεν συγχωρούνται και τυχόν απροσεξία εκ μέρους σας ή και σκόπιμη δοκιμή για να τον πιτσιλίσετε, θα επισύρει άφθονες Χριστοπαναγίες της γυναίκας η του ομοφυλόφιλου που σας βοηθάει.

Λίγο πριν αδειάσετε όλο το κουτί με το γάλα εβαπορέ, διαλύστε μέσα στο κουτί -όχι στην λεκάνη- μια κουταλιά στιγμιαίου καφέ.

Το ρίχνετε και αυτό μέσα στη λεκάνη και το ανακατεύετε με το μιξεράκι.

Έχετε ολοκληρώσει το ενενήντα τοις εκατό του παγωτού σας.

Μένει να ρυθμίσετε πόσο γλυκό θα το κάνετε.

Πείτε, τώρα, σε αυτόν ή σε αυτήν που έχετε δίπλα σας, να ανοίξει το σακχαρούχο και να προσθέτει σιγά-σιγά το 1/5 του κουτιού, ενώ εσείς ξεκινάτε μια νέα ανάδευση.

Με ένα κουταλάκι δοκιμάζετε μόνοι σας, εάν είναι όσο γλυκό το θέλετε, προσθέτοντας ανάλογη ποσότητα από το σακχαρούχο.

Για το τελευταίο στάδιο της παρασκευής βάλτε την γυναίκα, την γκόμενα ή τον σύντροφο σας να κόψει την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στο χαρμάνι, ανακατεύοντας το με το μίξερ για μια ακόμη φορά.

Κατεβάστε μόνο ταχύτητα από το μιξεράκι για να μην κάνετε την σοκολάτα σκόνη και χαθεί η μαγεία εκείνη που τρως μια κουταλιά παγωτό και βρίσκεις μέσα του ατόφια σοκολάτα.

Επικουρικά, μπορείτε να ρίξετε στην τελευταία ανάδευση και κομμάτια από μπισκότα βρώμης. Θα δώσετε στο παγωτό σας μια πιο τραγανή υφή.

Το παγωτό σας είναι έτοιμο. Μένει τώρα, να παγώσει σωστά.

Δώστε εντολή στη γυναίκα σας, ή στον πoύστη που έχετε σπιτώσει, να κάνει χώρο στην κατάψυξη.

Δηλαδή, να βγάλει από μέσα τυχόν κρέατα, που έχουν αρχίσει να βρωμάνε, ή φαγητά που ξέχασε να σκεπάσει και να βάλει την λεκάνη με το παγωτό μέσα στο ψυγείο.

Τελειώσατε και μένει να καθαριστεί η κουζίνα;

Αυτή δεν είναι δουλειά για άντρες, οπότε σίγουρα θα την αναλάβει ή γυναίκα ή ο άλλος.

Όση ώρα η κουζίνα καθαρίζεται, εσείς μπορείτε να ξεκουραστείτε ή να ποστάρετε στο Facebook photos από την δημιουργική σας δραστηριότητα.

Σίγουρα θα τσιμπήσει καμία μ@λακισμένη και θα ανοίξει κουβέντα μαζί σας.

Μην μιλήσετε μαζί της παραπάνω από μία ώρα. Σας περιμένει η συνέχεια του παγωτού.

Στην ώρα πάνω -που πέρασε χωρίς να το καταλάβετε- το βγάζετε έξω και το ξαναχτυπάτε με το μίξερ για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κρυστάλλων.

Βαζοβγάζετε, από το ψυγείο, την λεκάνη με το μείγμα άλλες δυο-τρεις φορές- ανά μισή ώρα σε αυτή την φάση- χτυπώντας το πάλι με το μιξεράκι.

Κάθε φορά δοκιμάζετε και από μια κουταλιά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κρυσταλλώσει.

Μετά το τελευταίο ανακάτεμα -και ό,τι έχει απομείνει μετά τις δοκιμές που θα κάνετε-, αδειάστε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μεταλλικά κυπελλάκια-φόρμες.


Αν δεν έχετε τέτοια, μην πάτε και αγοράσετε από τα Jumbo η τα Lidl τίποτα κινέζικα με δύο ευρώ την εξάδα, γιατί μπορεί να μην αντέξουν την ψύξη και να επέλθει θραύση μετάλλου.

Αφήστε καλύτερα το παγωτό μέσα στη λεκάνη.

Το καλό παγωτό μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο, αν ξέρετε να το εμπλουτίζετε.

Αν θέλετε να το κάνετε σαν πολίτικο, στρώστε στη βάση της κάθε φόρμας ραβανί η καρυδόπιτα.

Αν είσαστε χαρμάνια και το θέλετε ακόμη πιο γλυκό, στρώστε και μια ενδιάμεση στρώση από γλυκό ταψιού.

Προσοχή: Το σιρόπι από το κουτί με τα ανατολίτικα μην το πετάξετε. Μπορείτε να το ρίξετε πάνω από το παγωτό μαζί με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Αν σας λείπουν και βιταμίνες ωμέγα 3, ρίξτε μέσα -στην τελευταία φάση της προετοιμασίας- και καραμελωμένα μύγδαλα.

Ακολουθώντας τα βήματα αυτά θα φτιάξετε ένα κιλό παγωτό με 4-5 Ευρώ συν το κόστος από το γλυκό του ταψιού.

Έτοιμο, λοιπόν, το παγωτό.

Δεν πρέπει και να το φάτε;

Για να το καταναλώσετε, βγάλτε το κύπελλο πέντε λεπτά νωρίτερα και αφήστε το έξω να ξεπαγώσει, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη γεύση.

Αν το αφήσετε από πέντε έως δέκα λεπτά, θα γίνει semifredo.

Αν το ξεχάσετε έξω, στο τέταρτο πάνω θα αρχίσει να λιώνει και θα το χύσετε στο νεροχύτη.

Αμελήσατε να στρώσετε την βάση με πολίτικο γλυκό;

Μην στενοχωριέστε. Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.

Αδειάστε το κύπελλο με το παγωτό πάνω από ένα μπακλαβά. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Είσαστε fit και σας ενδιαφέρουν οι θερμίδες που θα πάρετε;

Τις υπολόγισα, αθροίζοντας την ενέργεια που γράφουν πίσω οι πρώτες ύλες και τις διαίρεσα με το βάρος του καθαρού παγωτού.

Τα αποτελέσματα δεν είναι αποθαρρυντικά.

Το απλό κύπελλο στην βασική του έκδοση, δηλαδή χωρίς τα extra με τα σιροπιαστά, δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες.

Στην ενισχυμένη μορφή μπορεί να φτάσει και τις 800 θερμίδες.

Τέλος, σας συμβουλεύω, για λόγους αισθητικής, στο χειροποίητο παγωτό να αποφύγετε τον στολισμό του με ομπρελίτσες, sticks πυρομαχικών και σημαιούλες.

Είναι καραγκιοζιλίκια που δεν προσφέρουν τίποτα στην γεύση και σου τρώνε κανένα δίλεπτο να τα αφαιρέσεις.

Αν ακολουθήσατε την συνταγή, και σας έκαναν οι φίλοι σας, οι « Μένουμε Ευρώπη, οι «Παραιτηθείτε» και οι «Όλοι μαζί μπορούμε», να νιώσετε τύψεις, που είσαστε ακόμη σε θέση να απολαμβάνετε παγωτό, ενώ κάποιοι συνάνθρωποί μας τα τελευταία δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ υποφέρουν και δεν έχουν να φάνε- μπορείτε να τους πάρετε και όλοι μαζί να τρέξετε στον αγώνα δρόμου κανενός Δήμου.

Από αυτούς που θα μοιράσουν φαγητό σε πεινασμένους.

Να ‘ναι καλά η Σία η Κοσιώνη, ο Άρης ο Πρωτοσάλτε , ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου και όλος ο φιλεύσπλαχνος τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΙ που σκέφτονται τους φτωχούς.

Μόνο φροντίστε στο τρέξιμο, η φανέλα που θα φοράτε , να μην γράφει «Όλη η Ελλάδα για τον Κυριάκο τρέχει» αλλά κάτι πιο διακριτικό.

Κάτι που θα πηγαίνει μετά από ένα γεύμα ελεημοσύνης του σταθμού.

Να! Όπως: «Όλη η Ελλάδα για ένα παγωτό τρέχει»

Γ.Κ.

Υ.Γ. Αν θέλετε την συνταγή για το χειροποίητο εκμέκ καϊμάκι, γραφτείτε συνδρομητές στον Πιτσιρίκο.
Δείτε μόνο τι παγωτό θα μπορείτε να φτιάχνετε με τρία Ευρώ.

(Αγαπητέ φίλε, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το παγωτό της συνταγής σας. Εγώ διαβάζω τις οδηγίες σας στους υπόλοιπους. Τι καλός που είναι ο ΣΚΑΪ που ταΐζει τον κόσμο δουλοπρέπεια. Και πόσοι χαζοί και εθελόδουλοι υπάρχουν. Να είστε καλά!)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.