Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η δασκάλα των Γερμανών

Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τον προεκλογικό της αγώνα, και στην πρώτη ομιλία της είπε πως πρέπει να εξαλειφθούν τα στερεότυπα για τους λαούς της Ευρώπης και να μην λένε γενικά «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται ή οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας”, αφού “ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια”.

Δεν ήταν πάντα τόσο ευγενική και ανεκτική με τους Έλληνες και τους άλλους λαούς η Άνγκελα Μέρκελ, αφού από το 2010 είχε υιοθετήσει τα ρατσιστικά δημοσιεύματα της Bild για τους “τεμπέληδες Έλληνες”· ή τουλάχιστον έμοιαζε να βολεύεται με την ανθελληνική υστερία και δεν αντιδρούσε.

Το 2015, η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε γνώμη και είπε για πρώτη φορά πως είναι λάθος να χρησιμοποιούνται στερεότυπα, όπως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες».

Προφανώς, η Μέρκελ έχει αντιληφθεί πως η Γερμανία και οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ευθύνες για την έξαρση των εθνικισμών στην Ευρώπη.

Εντυπωσιάζομαστε με την ραγδαία άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη αλλά μας διαφεύγει πως η πολιτική της Γερμανίας είναι ξεκάθαρα εθνικιστική.

Γενικά, η Γερμανία έχει παράδοση στον εθνικισμό και η Μέρκελ δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με κάποιον διάσημο προκάτοχό της.

Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον είναι το δασκαλίστικο ύφος της Μέρκελ.

Λες και απευθύνεται σε παιδάκια και όχι σε ενήλικες που ψηφίζουν.

Δηλαδή, πρέπει κάποιος να σου πει πως τα στερεότυπα για τους λαούς είναι βλακώδη για να το καταλάβεις;

Τι είσαι, ηλίθιος; Ή καθυστερημένος;

Πρέπει να πει η μητερούλα Μέρκελ στους Γερμανούς πολίτες πως τα στερεότυπα για τους Έλληνες είναι λάθος;

Μόνοι τους δεν μπορούν να το αντιληφθούν;

Όχι, δεν μπορούν.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας ρατσισμός απέναντι σε κάποιον λαό.

Ο μόνος ρατσισμός είναι απέναντι στους φτωχούς.

Αλλά αυτό η Μέρκελ δεν θα το πει στους Γερμανούς.

Και αυτοί δεν μπορούν να το καταλάβουν μόνοι τους.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.