Κάτι καίγεται πάλι

Πάλι με τις πύρινες λαίλαπες αντιμέτωπη η χώρα! Πάλι η κρατική μηχανή δεν δουλεύει, πάλι οι αρμόδιοι είναι ανίκανοι, πάλι οι αναρμόδιοι αδιάφοροι.

Φυσάει κι ο «στρατηγός» άνεμος, όταν κι όπου του καπνίσει, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή ύπουλα σχέδια άγνωστων συμφερόντων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της σταθερής μας πατρίδας.

Τρελοκομείο ή καλύτερα «ψυχοπoρνείο», όπως τραγούδαγαν παλιά κι οι «Τρύπες».

Μοιραία είσαι λοιπόν στην απέξω, μοιραία δεν χωράς πουθενά.

Και πώς να χωρέσεις, θα μου πεις, αν κουβαλάς πάνω σου ένα δράμι συνείδησης, όταν βλέπεις πόσο εύκολα αλλάζουν οι ρόλοι στο πλαίσιο του αποικιακού δικομματισμού, όταν παρακολουθείς την μετεμψύχωση της ανύπαρκτης Φώφης σε ανύπαρκτη Ρένα να εγκαλεί τους σχολιαστές των social media και να τους ζητά να σεβαστούν τις χαμένες περιουσίες των ανθρώπων και βασικά να το βουλώσουν.

Θα μπορούσε ίσως να υποσχεθεί πως θα παραχωρήσει τις καμένες δασικές εκτάσεις στον ολιγάρχη με τον οποίο συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια κι αυτός με την σειρά του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, να τους δώσει το όνομα «Δούρου-Καμένα».

Να ανοίξουν καινούργιες δουλειές των 400 ευρώ, να βγούνε έξω γλώσσες έτοιμες να γλείψουν πλούσιους κώλoυς ή να τσακίσουν κόκαλα.

Να φανερώσουν στο πόπολο και την αναπτυξιακή πλευρά της ολικής καταστροφής.

Τι διάολο όλα εμείς θα τους τα λέμε;

Για τους πολυάριθμους αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους μέσα στα δάση μας δεν θα γίνει ξανά η παραμικρή κουβέντα, ούτε φυσικά θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Ούτε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνεται για τις τεράστιες πυρκαγιές που ξεσπούν πια σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην λεγόμενη «Μεσογειακή κλιματική ζώνη» (Νότια Ευρώπη, Καλιφόρνια, νότια Αυστραλία).

Καμία συζήτηση σχετικά με τα όσα η Ελλάδα και οι άνθρωποι που την κατοικούν δεν κάνει για την αντιμετώπιση αυτού του καταστροφικού φαινομένου.

Επίσης, στα οργισμένα και ψευδοσυναισθηματικά φορτισμένα δελτία «ειδήσεων», συχνές είναι οι αναφορές στην αυτοθυσία των ανθρώπων που υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης αλλά την ίδια ώρα σπανίζουν οι αναφορές στην παλαιότητα και ακαταλληλότητα των μέσων πυρόσβεσης, ενώ απαγορεύεται δια ροπάλου η οποιαδήποτε συσχέτιση της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων και μέσων με την σκληρή πολιτική μνημονιακής λιτότητας των τελευταίων 7 χρόνων.

Φταίει ξανά η κακή μας μοίρα, το κακό το μάτι, η ένταση των ανέμων και οι …Τούρκοι που στα κρυφά μας καίνε εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια.

Στην πραγματικότητα, ούτε το πριν, ούτε το παρόν, ούτε το μετά μιας καταστροφής μπορούν να διαχειριστούν, αλλά συνεχίζουν να το παίζουν «ειδήμονες» και «μεγάλοι τιμονιέρηδες».

Πουλάνε –χρόνια ολόκληρα- το ίδιο σανό κι ο κόσμος αγοράζει αδιάκοπα.

Πότε από τον έναν και πότε από τον άλλο.

Λες και έχουν αποκτηνωθεί εντελώς όλοι.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία;

Όταν ακόμα και η ίδια η καθημερινή σου εμπειρία δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης κι αιτία αλλαγής στις νοοτροπίες και στις συμπεριφορές, τότε δεν μπορείς να περιμένεις παρά μονάχα την διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής σου.

Δεν είναι μόνο το ότι η κοινωνία αρνείται να αντιδράσει.

Το χειρότερο από όλα είναι πως πεισματικά αρνείται να αντιληφθεί, αρνείται να μάθει, αρνείται να αλλάξει.

Στην Ελλάδα δεν το έχουν, φυσικά, αντιληφθεί ακόμα, αλλά η χώρα είναι οικόπεδο προς αντιπαροχή.

Ήδη, έχουν αρχίσει στην Ευρώπη την διαφημιστική εκστρατεία για την ευκαιρία αγοράς κατοικίας στην μαγευτική Ελλάδα.

Μόνο 2.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Φθηνότερη είναι μονάχα η Κύπρος και η Μάλτα.

Ιταλία και Ισπανία πουλιούνται σε διπλάσιες τιμές.

Πορτογαλία, Κροατία και Τουρκία λίγο ακριβότερα από εμάς.

Μας παίρνουν την γη και την πουλάνε σε τιμές που μόνο αυτοί μπορούν να αγοράσουν.

Κι εμείς στην καρακοσμάρα μας!

Ούτε καν περνάει από το μυαλό μας πως μας θεωρούν τους «νέγρους» του Ευρωπαϊκού τους Νότου.

Μενουμευρώπηδες μέχρι τον θάνατο, που όπου να ‘ναι ζυγώνει.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας.

Υ.Γ. Κλείνοντας το κείμενο, διάβασα την -​πιθανότατα- ​πιο σημαντική είδηση της ημέρας. Ένας άντρας έπεσε από τον έβδομο όροφο του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. ​Μάλλον​ όχι ​εξαιτίας​ κάποιας ερωτικής απογοήτευσης. Η είδηση πάντως πέρασε στα ψιλά. Αν πέσει και δεύτερος, κάποιοι θα αρχίσουν ίσως να μην κοιμούνται καλά.​

(Αγαπητέ Ηλία, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται όπως και η χρεοκοπία και το ξεπούλημα της χώρας. Με αδιαφορία. Οι Έλληνες χαίρονται για τους πολλούς τουρίστες που έχει η Ελλάδα φέτος. Δεν έχουν καταλάβει Χριστό. Γενικά, αρνούνται να καταλάβουν. Είναι χειρότεροι και από τους ιθαγενείς που θαμπώνονταν με τα καθρεφτάκια που τους προσέφεραν οι κατακτητές. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη σε αυτούς τους ιθαγενείς. Να είσαι καλά, Ηλία.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.