Μα να διορίζουν τους συγγενείς τους στην Ελλάδα;

Κάθε φορά που υπάρχει στην Ελλάδα ένας διορισμός κάποιου προσώπου που έχει οικογενειακή ή προσωπική σχέση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, ξεσπούν αντιδράσεις.

Σχεδόν όλοι θέτουν θέμα ήθους και αξιοκρατίας.

Διαβάζοντας και ακούγοντας τις αντιδράσεις στον «ανήθικο» διορισμό, σου δίνεται η εντύπωση πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία βασιλεύουν το ήθος και η αξιοκρατία.

Σου δίνεται η εντύπωση πως όλοι οι Έλληνες είναι με την παραίτηση στην τσέπη γιατί είναι τόσο εύθικτοι που θα παραιτηθούν με τον παραμικρό υπαινιγμό πως είναι ανάξιοι για μια θέση ή πως δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, ή επειδή διαπιστώνουν πως διαφωνούν με τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στην δουλειά που τους ανατέθηκε.

Σου δίνεται ακόμα η εντύπωση πως οι πάντες κατέχουν την θέση που κατέχουν επειδή επελέγησαν με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

Διαβάζεις τα σχόλια προσκυνημένων δημοσιογράφων, που η δουλειά τους είναι να γλείφουν τ’ αρxίδια των ολιγαρχών-αφεντικών τους, και έχεις την εντύπωση πως είναι ακέραιοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα κυριαρχούν οι γνωριμίες, οι προσωπικές σχέσεις και τα κυκλώματα.

Αν δεν έχεις τα «μέσα» ή σου προκαλούν αηδία όλα αυτά, ετοιμάσου να μεταναστεύσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα δεν παραιτείται σχεδόν κανείς.

Κι αν κάποιος τολμήσει να παραιτηθεί γιατί δεν έχει χεσμένη την αξιοπρέπειά του, γίνεται μισητό πρόσωπο γιατί οι υπόλοιποι διορισμένοι το παίρνουν προσωπικά και πιστεύουν πως παραιτήθηκε για να τους εκθέσει.

Αν θέλεις να τους κάνεις όλους εχθρούς σου στην Ελλάδα, παραιτήσου από δημόσια θέση.

Αφού λοιπόν οι πάντες ξέρουν πως οι διορισμοί στην Ελλάδα γίνονται μέσω προσωπικών σχέσεων, γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, όταν διορίζεται σε δημόσια θέση ένα πρόσωπο που έχει συγγενική σχέση με έναν υπουργό της κυβέρνησης;

Ο λόγος είναι απλός.

Κανείς δεν θέλει αξιοκρατία.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποδείξουν πως και οι άλλοι είναι σκατάδες όπως αυτοί.

Και θεωρούν πως το να αποδείξουν πως και οι άλλοι είναι σκατάδες όπως αυτοί, τους αθωώνει και τους δίνει και πλεονέκτημα.

Βέβαια, από κάτω είναι μια κοινωνία -ο θεός να την κάνει- που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Κατά τ’ άλλα, όλοι απορούν γιατί χρεοκόπησε και ξεπουλήθηκε η Ελλάδα.

Έλα ντε, γιατί;

(Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, ο γράφων νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει πως δεν είχε ποτέ κάποια δημόσια θέση και αρνήθηκε τις προτάσεις για να είναι υποψήφιος βουλευτής ή δούλος των ολιγαρχών στο προτεκτοράτο. Ευχαριστώ.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.