Για τη μανούλα

Φίλε μου, Πιτσιρίκο, με συγκίνησε η φίλη σου που έγραψε για την εγκυμοσύνη της. Για την ακρίβεια με έριξε στα πατώματα, αλλά δεν φταίει αυτή. Κάτι οι ορμόνες μου που ακόμα κάνουν πάρτι μετά τη γέννα, κάτι η αϋπνία που δεν έχει προηγούμενο, δεν είναι και δύσκολο.

Όσα λόγια και να πούμε για ένα μωρό που χάθηκε, δεν έχουν νόημα. Και ο πόνος της μανούλας αυτής δεν πρόκειται να γίνει πιο λίγος.

Δεν μπορώ καν να υποθέσω πως μπορεί να είναι αυτός ο πόνος του να χάνεις το παιδί σου.

Έχω βιώσει μία αποβολή -και μάλιστα σε ελάχιστα προχωρημένη εγκυμοσύνη και αφού ήδη είχα ένα παιδί- και παρ’ όλα αυτά ο πόνος της απώλειας με γονάτισε.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να ένιωσε αυτή η μανούλα που έχασε το παιδί της λίγο μετά τη γέννα.

Κορίτσι μου, σε θαυμάζω που έμεινες έγκυος λίγο μετά από αυτή την περιπέτεια. Δεν νομίζω ότι θα είχα το κουράγιο να το κάνω.

Οι σκέψεις που κάνεις είναι λογικές. Σε διαβεβαιώ ότι τις κάνουμε κι εμείς που δεν έχουμε ούτε στο ελάχιστο βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Ο φόβος για κάθε πιθανό και απίθανο κίνδυνο που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο σας θα σε συνοδεύει σε όλη τη ζωή σου από τη στιγμή που θα πάρεις στην αγκαλιά σου το κοριτσάκι σου. Θα πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό.

Επίσης θα πρέπει να συμβιβαστείς με την αϋπνία των πρώτων μηνών, τη διαρκή προσπάθεια να μαντέψεις τι έπαθε πάλι και κλαίει, που πονάει, πάλι πεινάει -έλεος κάπου, πόσο τρώει αυτό το μικρό πλασματάκι-, που την βρίσκει τόση ενέργεια, αν μεγαλώνει σωστά, αν όλα είναι καλά, αν είναι άρρωστη και ένα σωρό άλλα.

Όμως, θα πρέπει να συμβιβαστείς και με το γεγονός ότι αυτό το κοριτσάκι που θα έρθει στη ζωή σας θα της δώσει νόημα και να συνηθίσεις στις ατελείωτες χαρές, στη συγκίνηση και το θαυμασμό για κάθε της επίτευγμα, την υπερηφάνεια όταν τη βλέπεις να τα καταφέρνει σε ό,τι προσπαθεί, τα κλάματα που θα σε πιάνουν όταν θα σε λέει μανούλα.

Σε λίγο θα νιώσεις όλα αυτά -και όχι δεν θα σβήσει ο πόνος σου για την απώλεια που είχες-, αλλά να είσαι σίγουρη ότι θα είσαι ακόμη πιο ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και θα βρεις άπειρους νέους λόγους να χαμογελάς κάθε μέρα και η ζωή σου θα γεμίσει με ακόμη περισσότερη αγάπη.

Όλα αυτά, βέβαια, αφού καταφέρεις να κοιμηθείς κανένα τρίωρο σερί.

Σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μέσα από την καρδιά μου.

Φιλιά,

Ελένη

Υ.Γ. Πιτσιρίκο, συνέχισε να κάνεις βουτιές και για εμένα, έχετε πολύ καλοκαίρι ακόμα!

(Αγαπητή Ελένη, είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, και αυτό δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μιλάμε στην κοινωνία, με αποτέλεσμα το κάθε ζευγάρι να νομίζει πως συνέβη μόνο σε αυτούς. Το τι περνάει ένα ζευγάρι μετά από τέτοια περιστατικά, το ξέρουν μόνο οι δυο τους. Η στιγμή της γέννας είναι η στιγμή που συναντιέται η ζωή με τον θάνατο. Τόσο για το μωρό, όσο και για την μητέρα. Αλλά ξέρω και περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν “φυσιολογικά” και υπήρξε πρόβλημα μερικούς μήνες μετά. Από τύχη ζούμε. Να είσαι καλά, Έλένη. Φιλιά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.