Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Φίλε πιτσιρίκο
Πρώτα από όλα θέλω να πω, επιτέλους άντε να την κάνει το γαλλάκι, να τελειώνουμε με την ατελείωτη Μακρονιάδα που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με σκοπούς προφανείς, να φάει ακόμη ένα παραμύθι ο λαός -τόσα και τόσα έφαγε-, και να μπουν ακόμη μερικά μαχαίρια στην πλάτη του.

Το πόσο κωμικά είναι τα «βοθροκάναλα» που υπερπροβάλλουν τη Μακρονιάδα -εκτός όλων των άλλων- φαίνεται από το ατελείωτο παίξιμο γαλλικής μουσικής, μας έχουν ζαλίσει, αν και υπάρχουν πολλοί που τη γουστάρουν, αλλά, όταν κάτι γίνεται επί τούτου και όχι από επιλογή και μάλιστα επί Μακρόν-καλό το λογοπαίγνιο;-, καταντάει κωμικό.

Φυσικά, αν πάμε σε πιο σοβαρά θέματα σε σχέση με το τι σημαίνει η παρουσία Μακρόν τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη, εκεί η γαργάρα τους, όπως και η άγνοια και η βλακεία τους είναι απερίγραπτη.

Πιτσιρίκο,παλιότερα σου είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο «Αυτή είναι η μοίρα μας;».

Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση-και πραγματικότητα-, σχετικά με τη μή αντίδραση των Ελλήνων γενικά, με την παθητικότητά τους, με την αποδοχή της κωλοτούμπας του Τσίπρα, με το πώς έγινε η κωλοτούμπα, αν ήταν προσχεδιασμένη, πώς και γιατί τα δέχτηκαν όλα και τα υπέγραψαν όλα οι σύντροφοι του -η πλειοψηφία τουλάχιστον-,και τα ρέστα.

Η κάθε εποχή είναι διαφορετική, η κάθε χώρα επίσης, ο κάθε λαός, όπως και η κάθε γενιά.

Νομίζω, όμως, ότι, σε γενικές διαφορές, δεν υπάρχουν συνολικά είτε οι ντε φάκτο αγωνιστικές λαϊκές μάζες είτε οι παθητικές.

Μάλλον η διαφορά έρχεται από την ευτυχή ή δυστυχή συγκυρία που έχει να κάνει με το ποιοι μπαίνουν μπροστά-ή δυστυχώς τις περισσότερες φορές ποιους βάζει το σύστημα μπροστά-.

Άλλο είναι τώρα να έχεις τον Τσίπρα, τον Μακρόν, τον Ρέντσι και άλλους παρόμοιους υπαλληλίσκους και άλλο να έχεις πραγματικούς ηγέτες, πραγματικές μορφές της ιστορίας, ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο.

Ας μην ξεχνάμε πως πέρασαν προσωπικότητες όπως ο Τσε,ο Γκάντι,ο Λούθερ Κινγκ, ο Μαντέλα κλπ.

Αυτοί, εκτός από την εποχή τους, σφράγισαν τις εξελίξεις και την παγκόσμια πραγματικότητα και ακόμη γράφει το κοντέρ.

Και δεν ξέρω αν τόσο μεγάλες μορφές αναδεικνύονται ή παρουσιάζονται όταν είναι ώριμες οι συνθήκες και οι λαοί, ή αν απλά είναι ευτυχής συγκυρία η παρουσία τους, αλλά ντε φάκτο τυχαίο γεγονός που δεν έχει να κάνει ούτε με την κοινωνική πραγματικότητα ούτε με άλλους παράγοντες.

Δεν έχω τις γνώσεις να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.

Πάντως τυχεροί όσοι ζουν δίπλα τους, τυχεροί όσοι συμπίπτουν χρονικά και στον ίδιο τόπο μαζί τους,σε τελική ανάλυση τυχεροί όλοι μας γιατί οι ιδέες τους, οι αγώνες τους και τα αποτελέσματα αυτών είναι διαχρονικά και μεγάλα.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, ο Τσε Γεκβάρα, ο Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκαν, ενώ ο Νέλσον Μαντέλα κόντεψε να σαπίσει στη φυλακή. Δεν φτάνει να υπάρχουν μεγάλοι ηγέτες, πρέπει να υπάρχουν και λαοί που να αντέχουν τους μεγάλους ηγέτες. Εδώ δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε πως κάποιος είναι καλύτερος από εμάς, θα αντέξουμε τον μεγάλο ηγέτη; Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.