Γιατί η Ελλάδα έχει δυο εθνικές εορτές
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δυο εθνικές εορτές προκαλεί απορίες, αλλά και πολλά ειρωνικά σχόλια, αφού η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο -και επίσημα πια-, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αστείο είναι ένα προτεκτοράτο να έχει εθνική εορτή· πόσω μάλλον η Ελλάδα που έχει δυο εθνικές εορτές.
Πραγματικά, είναι να πέφτεις κάτω από τα γέλια όταν βλέπεις τους σύγχρονους Έλληνες να νιώθουν περήφανοι για τους αγώνες των προγόνων τους, όταν οι ίδιοι ξεπούλησαν όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί τους.
Είναι αξιοπερίεργο πως οι σύγχρονοι Έλληνες αισθάνονται περηφάνια για όλα αυτά που θα έπρεπε να αισθάνονται ντροπή.
Γιατί, όμως, η Ελλάδα έχει δυο εθνικές εορτές, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν μια;
Η εθνική εορτή στην Ελλάδα ήταν μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η 25η Μαρτίου, ημέρα έναρξης της Επανάστασης του 1821, αν και οι ιστορικοί διαφωνούν για την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης.
Βέβαια, η Επανάσταση του 1821 ηττήθηκε, οπότε το σωστό θα ήταν η εθνική μας εορτή να είναι η 8η Οκτωβρίου, όταν -ενώ οι ηττημένοι Έλληνες έπαιζαν για μια ακόμα φορά το αγαπημένο τους παιχνίδι, τον εμφύλιο- Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία συγκρούστηκαν με τον στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο και οδηγηθήκαμε στην δημιουργία ελληνικού κράτους.
Οπωσδήποτε, θα ήταν κάπως περίεργο να έχουμε ως εθνική εορτή την επέτειο μιας ναυμαχίας στην οποία πολέμησαν τους Οθωμανούς οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι, αλλά αυτό θα ήταν το σωστό.
Τέλος πάντων, κάθε χώρα έχει μια εθνική εορτή, οπότε ας έχει μια και το προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα.
Πώς προέκυψε, όμως, η δεύτερη εθνική εορτή;
Η 28η Οκτωβρίου του 1940 άρχισε να γιορτάζεται ανεπίσημα από την αμέσως επόμενη χρονιά, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό ιταλογερμανική κατοχή.
Οι Ιταλοί δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα αλλά το 1943 -όταν την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πια οι Γερμανοί- υπήρξαν συλλήψεις.
Το 1944, έγινε ο πρώτος επίσημος εορτασμός και η πρώτη παρέλαση -παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου-, αφού οι Γερμανοί είχαν φύγει.
Πολλοί απορούν γιατί η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του, όπως κάνουν οι άλλες χώρες της πατρίδας μας, της Ευρώπης.
Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να γιορτάζει το τέλος του πολέμου γιατί στην Ελλάδα ο πόλεμος συνεχίστηκε μεταξύ των Ελλήνων, οπότε θα έπρεπε να μιλήσουμε για τα Δεκεμβριανά, για τη Βαρκιζα, για τον Εμφύλιο και, κυρίως, για το ότι οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι αλλά έπιασαν και τα πόστα μετά την Κατοχή, ενώ αυτοί που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κυνηγήθηκαν με λύσσα.
Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα πιο σοβαρός λόγος που η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι το τέλος του Πολέμου.
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στις 9 Μαΐου του 1945.
Από τη στιγμή που η πρώτη εθνική μας εορτή ήταν στις 25 Μαρτίου, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε την δεύτερη γιορτή μετά από 45 μέρες, ενώ δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε εθνική εορτή μια ημέρα στην οποία δεν πολέμησαν Έλληνες ήρωες.
Τέλος πάντων, θα μπορούσαμε να κάνουμε εθνική εορτή και την 9η Μαΐου, γιατί οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως εξαιτίας τους ηττήθηκε ο Χίτλερ.
Αλλά και πάλι, με δεδομένο πως η πρώτη εθνική εορτή είναι στις 25 Μαρτίου, θα υπήρχε ένα πρόβλημα:
Δεν προλαβαίνει ο Έλληνας να ξεχάσει πόσο ήρωας και γενναίος είναι μέσα σε 45 μέρες.
Του Έλληνα, επειδή είναι προσκυνημένος και εθελόδουλος -και η χώρα του είναι προτεκτοράτο-, πρέπει να του θυμίζεις κάθε λίγο και λιγάκι πόσο γενναίος και ένδοξος είναι.
Οπότε, κρίθηκε πως χρειάζεται και δεύτερη εθνική εορτή, την 28η Οκτωβρίου, για να τους θυμίζουν πόσο γενναίοι είναι και πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουν για αυτό, όταν κάθονται φρόνιμα και βλέπουν βλακώδη τηλεπαιχνίδια σαν χάπατα.
Δηλαδή, του Έλληνα πρέπει να του θυμίζεις δυο φορές το χρόνο πόσο γενναίος και ένδοξος είναι.
Μια φθινόπωρο και μια την άνοιξη. Με απόσταση έξι μηνών. Για να μην το ξεχνάει.
Βέβαια, τώρα που η Ελλάδα είναι και επίσημα προτεκτοράτο -και θα είναι τουλάχιστον για έναν αιώνα ακόμα- μάλλον χρειάζονται δυο ακόμα εθνικές εορτές, για να μην ξεχνούν οι Έλληνες πόσο γενναίοι ήρωες είναι.
Μια εθνική εορτή για κάθε εποχή του χρόνου.
Προτεκτοράτο με τέσσερις εθνικές εορτές.
Αν το κάνουμε, τουλάχιστον θα παραδεχτούν όλοι πως έχουμε και χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.