Ιδού η Καταλονία, ιδού και το πήδημα

Φίλε πιτσιρίκο
Έχουν γραφτεί, ειπωθεί και αναλυθεί πάρα πολλά για το τί συμβαίνει στην Καταλονία. Οι πάντες έχουν άποψη από αυτούς που γνωρίζουν ιστορία και για την Ισπανία -αλλά και ευρύτερα- έως και αυτούς που το βασικό, ίσως το μόνο, που γνωρίζουν από την περιοχή είναι η Μπαρτσελόνα.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης της ιστορίας για να ξέρει την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο καταλανικός λαός από τις ηγεσίες της Ισπανίας.

Είτε αυτές ήταν δικτατορίες, είτε μοναρχίες, είτε “δημοκρατίες”, όπως τώρα επί του περίφημου Ραχόι.

Ο οποίος, θυμίζοντας άλλες εποχές, προέβη σε άγρια βία και καταστολή τις ημέρες του δημοψηφίσματος.

Έτσι, αφενός παρομοιάστηκε -και όχι άδικα- με τον δικτάτορα Φράνκο, αφετέρου με τις πρακτικές του όξυνε περισσότερο τα πνεύματα και η κατάσταση οδηγείται στα άκρα.

Εκφράζοντας φυσικά το πρόσωπο και το ύφος αλλά και την ουσία του ευρωπαϊκού ηγεμονισμού που εφαρμόζεται από τον κυρίαρχο ευρωπαϊκό πυρήνα σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό.

Εφαρμόζοντας πολιτικές που εξοντώνουν οικονομικά ολόκληρους πληθυσμούς, που δεν σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις που έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών και αιώνων.

Ο πυρήνας αυτός λοιπόν που είναι αδίστακτος, σιγά μην ασχοληθεί με τις ιδιαιτερότητες,τις ανάγκες, τις παραδόσεις, την ιστορία, την κουλτούρα και τα πιστεύω του καταλανικού λαού.

Θα ασκήσει κάθε μορφή πίεσης για να πετύχει το σκοπό του.

Και όπως και παντού έχει πρόθυμους και χρήσιμους ηλίθιους για συμμάχους, πρόσφατα σου έγραψα πως “Υπάρχουν και Καταλανοί μενουμευρώπηδες”.

Βλέπουμε τώρα σε εξέλιξη και πλήρη προβολή τις συγκεντρώσεις των καταλανών ενωτικών που θυμίζουν τις συγκεντρώσεις των δικών μας νενέκων.

Φυσικά στην Ελλάδα όλοι είδαμε τί ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα.

Ας ελπίσουμε ο καταλανικός λαός να αντέξει στις πιέσεις και τους διχασμούς και στις εκλογές να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του.

Ιδού η Καταλονία, ιδού και το πήδημα.

Βέβαια, εσύ πρόσφατα απαντώντας σε ένα κείμενο του Σόλωνος είπες οτι για κάθε ανεξαρτησία χρειάζεται να χυθεί αίμα.

Από ό,τι κατάλαβα από τα γραφόμενα σου -και άπειρα ακόμη στο μεγάλο πλήθος των κειμένων σου-, θεωρείς επίσης την επανάσταση μακροχρόνια και διαρκή διαδικασία που ίσως κάποια στιγμή φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μακάρι.

Απλά με τα λίγα που ξέρω -ελάχιστα σε σχέση με σένα και άλλους εκλεκτούς αναγνώστες-, απλά θα μου επιτρέψεις να σημειώσω δύο πράγματα.

Πρώτον, ειδικά για το θέμα της Καταλονίας πιστεύω πως ισχύει αυτό που οπαδικά λέμε συχνά στα συνθήματά μας “ή τώρα ή ποτέ”.

Δεύτερον, όσον αφορά το αν στις ημέρες μας υπάρχει έδαφος για επανάσταση και αίμα,αλλά και αν αυτό μπορεί να είναι μαζικό άρα και αποτελεσματικό, είχα εκφράσει την άποψη μου στο “Επαναστατική γυμναστική χωρίς ελπίδα;”.

Ίσως οι εποχές και ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κυρίως κοινωνίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να προκύψουν επαναστάτες και εξεγερμένοι, επί της ουσίας όμως όχι με εικοσιτετράωρες απεργίες, πορείες, άντε και μικροεπεισόδια για ξεκάρφωμα.

Δεν είναι όπως για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, όπου τα πιτσιρίκια πάνε με σφεντόνες απέναντι σε άρματα μάχης.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, επειδή ζω σε προτεκτοράτο, έχω την εντύπωση πως δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω τους Καταλανούς. Επίσης, η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ο καταλανικός εθνικισμός δεν ξεκίνησαν τώρα, οπότε δεν βλέπω γιατί πρέπει να τελειώσουν τώρα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.