Λύνοντας τις απορίες του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως οι συζητήσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας είναι ξεπερασμένες και πως το θέμα δεν είναι οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία αλλά της Εκκλησίας με το Έθνος -αφού εκτός συνόρων ζουν πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες-, ενώ εξέφρασε την απορία πώς γίνεται οι Έλληνες να είναι επιτυχημένοι εκτός Ελλάδας.

Επειδή δεν πρέπει να αφήνουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τα παιδιά με απορίες, θα εξηγήσω εγώ στον κ. Ιερώνυμο πώς γίνεται οι Έλληνες να είναι επιτυχημένοι εκτός Ελλάδας.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας επιτυχημένοι.

Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχαμε παρά να εγκαταλείψουμε όλοι τη χώρα και να πάμε στο εξωτερικό, όπου μας περιμένει η επιτυχία.

Επίσης, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που ζουν έξω από την Ελλάδα· εκατομμύρια άνθρωποι ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν σε άλλες χώρες από αυτές που γεννήθηκαν.

Κύριε Ιερώνυμε, οι Έλληνες που πάνε στο εξωτερικό και επιτυγχάνουν, πάνε σε χώρες, όπου ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας έχει γίνει δεκαετίες πριν ή και αιώνες πριν.

Να σας θυμίσω πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Αν οι Έλληνες πήγαιναν σε χώρες όπου δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, μπορεί η καταγωγή τους να τους έκλεινε τον δρόμο για την επιτυχία, αφού Προτεστάντες και Καθολικοί θα τους θεωρούσαν ορθόδοξους και, άρα, “εχθρούς”.

Άλλωστε, όταν μιλάτε για επιτυχημένους Έλληνες στο εξωτερικό, αναφέρεστε στους Έλληνες που ζουν στις χώρες της Δύσης· δεν υπάρχουν και πολλοί επιτυχημένοι Έλληνες στο Ιράν ή στις χώρες που, αντί για Σύνταγμα, έχουν το Κοράνι.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες, όπου το Σύνταγμά τους προβλέπει πως η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου και αφορά μόνο τον ίδιο.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που το Σύνταγμά τους δεν ξεκινάει με τη φράση “Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που οι παπάδες πληρώνονται από τους πιστούς και όχι από όλους τους πολίτες.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που οι παπάδες δεν είναι περισσότεροι από τους γιατρούς που είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως το να έχεις γεννηθεί σε αυτή τη χώρα σε κάνει σημαντικότερο από τους άλλους ανθρώπους.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που κανείς δεν τους ρωτάει αν είναι ορθόδοξοι, προτεστάντες, καθολικοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, ινδουιστές, εβραίοι, άθεοι ή κάτι άλλο, για να τους δώσει μια θέση ή μια δουλειά.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που οι ιερείς ασχολούνται με την Εκκλησία και όχι με τα θέματα της Παιδείας και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Οι Έλληνες επιτυγχάνουν σε χώρες που η Εκκλησία δεν αποφασίζει για το πώς θα ζήσουν τις ζωές τους οι άνθρωποι, ούτε για το τι θα κάνουν στο κρεβάτι τους.

Κύριε Ιερώνυμε, θα μπορούσα να γράφω για ώρες για τις διαφορές που έχουν οι χώρες που επιτυγχάνουν οι Έλληνες με την Ελλάδα.

Αλλά τις ξέρετε αυτές τις διαφορές.

Όπως ξέρετε πως απευθύνεστε και σε αποβλακωμένους πολίτες που έχουν και τον φόβο του θανάτου.

Κύριε Ιερώνυμε, έχετε μια χρυσή ευκαιρία να συμβάλετε στο διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία -κάτι που θα γίνει αργά ή γρήγορα, αφού συμφωνεί με αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων- και να περάσετε στην Ιστορία ως ένας φωτισμένος ιερέας.

Επίσης, έχετε την ευκαιρία να περάσετε στην Ιστορία ως ο ιερέας που, ενώ η χώρα του διαλυόταν και ξεπουλιόταν, έκανε τον χαζό.

Η επιλογή είναι δική σας.

Φιλικά

π.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.