Σχεδόν παντού υπάρχει και ένας Τσίπρας

Φίλε πιτσιρίκο,
Πρόσφατα σου έγραψα πως “Υπάρχουν και Καταλανοί μενουμευρώπηδες”. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς υπάρχουν πολλοί που κερδίζουν από το οικονομικό σύστημα που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκόσμια, υπάρχουν πολλοί επίσης σε όλα τα μέρη του κόσμου που τρώνε αμάσητη την προπαγάνδα του συστήματος, και φυσικά υπάρχουν πολλοί που ούτε καν διανοούνται ότι μπορεί να επαναστατήσουν ή έστω να διεκδικήσουν.

Στο πολύ καλό κείμενο “Σιωπή”, ο Ηλίας έγραψε πως μέχρι να πάρουν οι Έλληνες τα όπλα στα χέρια το ’21, ανέχονταν τον τίτλο “ραγιάδες” και έσκυβαν το κεφάλι.

Πολύ σωστά.

Τα πήραν όμως.

Και υπήρξαν κάποιοι που μπήκαν μπροστά και τους ενέπνευσαν.

Ίσως, εκτός από την κουλτούρα, τη φιλοσοφία και την ύπαρξη ή όχι αγωνιστικής και επαναστατικής διάθεσης από κάποιον λαό, σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ποιος ή ποιοι ηγούνται.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, βρέθηκε ο Τσίπρας σε μία πολύ κρίσιμη και ιστορική συγκυρία όπου πάρα πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Να απελευθερωθεί η χώρα, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές τομές και τα ρέστα.

Όλοι ξέρουμε τι έγινε τελικά.

Στην Καταλονία, που ήταν το θέμα των ημερών, βλέπουμε ότι μάλλον βρέθηκε και εκεί ένας Τσίπρας και σε σχέση με το δημοψήφισμα τους κάνει το άσπρο μαύρο.

Ίσως, φυσικά, είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, όμως προς τα εκεί φαίνεται να πηγαίνει η δουλειά.

Και πραγματικά, θα είναι μία πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο ευρωσύστημα.

Αν δούμε και πιο κοντά μας στην Ιταλία, ενώ υπήρχε ένα κίνημα με φοβερή ρητορική και δυναμική εναντίον της ευρωζώνης και της ΕΕ, σταδιακά δείχνει να τα μαζεύει και να τα στρογγυλεύει.

Θα δούμε και εκεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Και φυσικά, μπορούν να αναφερθούν πλήθος αντίστοιχων περιπτώσεων και ανθρώπων που βρέθηκαν σε κρίσιμες στιγμές σε διάφορες χώρες και συνθηκολόγησαν ή εντάχθηκαν στο σύστημα· κάποιοι, βέβαια, ήταν από πριν συννενοημένοι και ενταγμένοι.

Τελικά, σχεδόν παντού υπάρχει και ένας Τσίπρας.

Και λέω σχεδόν, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που έμειναν σταθεροί στις ιδέες τους και έδωσαν και τη ζωή τους για να γίνουν πράξη.

Υπάρχουν οι Έλληνες επαναστάτες του ’21, όπως προανέφερα.

Υπάρχουν ηγέτες σύμβολα όπως ο Τσε, ο Λούθερ Κινγκ, ο Γκάντι.

Συνεπώς, πάντα υπάρχει ελπίδα ότι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα βρεθεί κάποια ηγετική μορφή που θα ξεφύγει από το σύστημα, που θα εμπνεύσει και που θα θυσιαστεί αν χρειαστεί για τις ιδέες του.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, οι άνθρωποι βιαζόμαστε γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Ιστορία έχει ως μονάδα μέτρησης τους αιώνες και όχι τα λίγα χρόνια των ταπεινών ζωών μας. Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την Καταλονία, γιατί η πολιτική θέλει και ελιγμούς. Και εξυπνάδα. Επειδή λέμε όλοι για το ότι ο Τσίπρας ήταν το πρόβλημα, βλέπεις τι υπάρχει κάτω και γύρω από τον Τσίπρα; Τους Έλληνες τους βλέπεις; Ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός απατεώνας -όχι ο μόνος- αλλά και η Ελλάδα είναι πια μια χώρα ηλιθίων. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.