Η ψήφος είναι μια γεροντική συνήθεια

Διαβάζοντας τις αναλύσεις για τις εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς -που είναι το …ΠΑΣΟΚ-, διαπιστώνω πως κανείς δεν στέκεται στο ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν ηλικιωμένοι, παρά μόνο για να αστειευτεί.

Κι όμως, η απουσία των νέων από αυτή την εκλογική διαδικασία -όπως και από την ανάλογη για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία- λέει πολλά πράγματα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η ψήφος είναι μια γεροντική συνήθεια (σ.σ. όπως είναι και οι πολλές αναλύσεις).

Είναι προφανές πως στην Ελλάδα υπάρχει χάσμα γενεών. Και είναι και τεράστιο.

Οι νέοι έφυγαν -και φεύγουν- από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στην Ελλάδα οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι πάσης ηλικίας.

Οι ουρές ηλικιωμένων στις κάλπες για το νέο ΠΑΣΟΚ και για την Νέα Δημοκρατία, δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για μια υπόθεση συνταξιούχων.

Πήγαν οι συνταξιούχοι και ψήφισαν τη συνταξιούχο Φώφη Γεννηματά, που τώρα η σύνταξή της είναι σε αναστολή λόγω της βουλευτικής της ιδιότητας.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός γεννήθηκε συνταξιούχος, όπως όλα τα μέλη της Αγίας Οικογένειας.

Η εικόνα λοιπόν είναι πως οι γέροι ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Οπότε, τι ψηφίζουν οι νέοι;

ΣΥΡΙΖΑ.

Και μαζί με τους νέους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, και όσοι είναι κάποιας ηλικίας αλλά δεν θέλουν να παραδεχτούν πως γέρασαν.

Μα, πιτσιρίκο, στις εκλογές δεν ψηφίζουμε με κριτήριο την ηλικία μας αλλά τις πολιτικές μας απόψεις.

Μπούρδες.

Οι εκλογές στα προτεκτοράτα δεν έχουν λόγο ύπαρξης, και γίνονται μόνο για το άλλοθι της “Δημοκρατίας”.

Όλοι γνωρίζουμε πια πολύ καλά πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα παίρνονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο -και αυτό θα συνεχιστεί για δεκαετίες-, οπότε ξέρουμε και ποια πολιτική θα εφαρμόζεται για δεκαετίες, ανεξάρτητα από το αν γίνονται εκλογές και από το ποιο κόμμα θα νικάει στις εκλογές.

Στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, η αποχή πλησίασε το 50%, οπότε στις επόμενες θα γίνει νέο ρεκόρ, ενώ τα ρεκόρ αποχής θα σπάνε μέχρι οι Έλληνες να αποφασίσουν να απελευθερώσουν τη χώρα τους· και αυτό δεν θα γίνει με εκλογές.

Βέβαια, κάποιοι θα πάνε να ψηφίσουν.

Αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ταυτιστούν με την τρίτη ηλικία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει περίπατο.

Έχοντας στις τάξεις του ουσιαστικά τον νεότερο πρωθυπουργό στην Ιστορία του ελληνικού κράτους -υπήρξε νεότερος πρωθυπουργός από τον Τσίπρα, ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, αλλά τον 19ο αιώνα το προσδόκιμο ηλικίας στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερο-, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ως μονόδρομος για τους νέους, που βλέπουν τους μπαμπάδες τους και τους παππούδες τους κολλημένους στα δυο κόμματα που χρεοκόπησαν και διέλυσαν τη χώρα.

Πρέπει να έχουν και οι νέοι το κόμμα τους.

Ειδικά σε μια χώρα που τα νιάτα θεωρούνται αρρώστια.

Σε ένα προτεκτοράτο με απολιτίκ κατοίκους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβει στις επόμενες εκλογές με σύνθημα “Ένα κόμμα για νέους και για όσους αισθάνονται νέοι” -και βάλει απέναντι τα βίντεο με τα σάψαλα που πήγαν να ψηφίσουν την Γεννηματά και τον Μητσοτάκη-, θα σαρώσει, γιατί όλοι θέλουν να θεωρούνται νέοι.

Επίσης, ο χρόνος δουλεύει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Με τις εκλογές σε δυο χρόνια από σήμερα, είναι βέβαιο πως χιλιάδες ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα τα έχουν τινάξει μέχρι τότε.

Από την άλλη, έρχονται νέοι ψηφοφόροι, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος.

Τυχερός και νέος.

Και οι αντίπαλοί του τον κάνουν να μοιάζει ακόμα πιο νέος.

Επίσης, οι αντίπαλοί του τον κάνουν να μοιάζει έξυπνος.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.