Η Μπέτυ Μπαζιάνα είπε μια τουλάχιστον αλήθεια

Στη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Μπέτυ Μπαζιάνα, η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, είπε, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία”, και αυτή η φράση προκάλεσε αντιδράσεις.

Για την ακρίβεια, η πλήρης φράση της Μπέτυς Μπαζιάνα ήταν «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί εξουσία δεν είναι ο υπουργός αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση».

Η προηγούμενη φράση της ήταν “Κι εγώ έχω βαρεθεί ν’ ακούω για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για δημοσιογράφους που πληρώνονταν με κρατικό χρήμα για να στηρίζουν το παλιό πολιτικό σύστημα· κι εγώ δεν αντέχω να βλέπω υπόδικους επιχειρηματίες να συνεχίζουν το έργο τους με θράσος· κι εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν πρέπει οι δικαστικοί να δηλώνουν «πόθεν έσχες» ή όχι· κι εγώ βλέπω δισεκατομμύρια να εξαφανίζονται σε φορολογικούς παραδείσους μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο του απρόσωπου καπιταλισμού.”

Αφού διευκρινίσω πως έχω εντελώς διαφορετικές απόψεις από αυτές που εκφράζει η κυρία Μπαζιάνα στη συνέντευξή της -και δεν έχω καμία αισθηματική ή συγγενική σχέση με στελέχη της κυβέρνησης-, θέλω να πω πως αυτό που είπε για την κυβέρνηση και την εξουσία είναι σωστό.

Άλλο κυβέρνηση, άλλο εξουσία.

Κάποιοι κατηγορούν την Μπέτυ Μπαζιάνα -απομονώνοντας την φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία”- πως, ουσιαστικά, προτείνει την κατάργηση των εκλογών και προτιμά ένα απολυταρχικό καθεστώς, όπως αυτό της Βόρειας Κορέας.

Είναι προφανές -από τη συνέχεια της φράσης της αλλά και από την φράση που προηγήθηκε- πως δεν εννοεί αυτό.

Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν είναι Δημοκρατία, οπότε δεν μπορεί να πάψει να είναι κάτι που δεν είναι.

Η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο που εφαρμόζει εντολές που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Πάντα η Ελλάδα ήταν προτεκτοράτο αλλά, από το 2010 και μετά, είναι και επίσημα προτεκτοράτο.

Όποιος έχει αμφιβολίες για αυτό, δεν έχει παρά να σκεφτεί το δημοψήφισμα και τα όσα ακολούθησαν.

Αυτά δεν συμβαίνουν σε μια Δημοκρατία.

Επίσης, σε μια Δημοκρατία δεν υπάρχει χρεοκοπία, χωρίς να αποδίδεται Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία, αφού η εξουσία στην Ελλάδα δεν είναι μια ελληνική υπόθεση. Δεν είναι μια υπόθεση των πολιτών της Ελλάδας.

Η εξουσία στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση των προστατών της χώρας και των ντόπιων εκπροσώπων τους.

Αυτοί οι εκπρόσωποι είναι οι ολιγάρχες, τα πολιτικά τζάκια, και οι υπάλληλοί τους στα ΜΜΕ τους και στη “Δικαιοσύνη” τους.

Θέλω να παρατηρήσω πως αυτοί που κατηγορούν την Μπέτυ Μπαζιάνα πως επιθυμεί την κατάλυση της Δημοκρατίας -που δεν υπάρχει- δεν έχουν καταφερθεί ποτέ κατά των ολιγαρχών, των πολιτικών τζακιών και των ξεπουλημένων δικαστών και δημοσιογράφων.

Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι έχουν λυσσάξει ξαφνικά από το 2015 και μετά που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Περιέργως, δεν ένιωσαν καθόλου την ανάγκη να απαιτήσουν Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας το 2010.

Μεταξύ μας, και μην το πείτε πουθενά, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι μέρος αυτής της εξουσίας που αναφέρει η Μπέτυ Μπαζιάνα στην συνέντευξή της, και πληρώνονται κανονικότατα από αυτή την εξουσία.

Είναι προφανές πως, από το 2015 και μετά, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχασαν την πρόσβαση στη μάσα, οπότε λύσσαξαν και τους έπιασαν τα “δημοκρατικά” τους.

Αυτό που δεν λέει η Μπέτυ Μπαζιάνα στη συνέντευξή της, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί καμία ρήξη με την εξουσία -αντιθέτως έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί της- και ελπίζει πως αυτή η εξουσία θα του επιτρέψει να συνεχίσει να υποδύεται την κυβέρνηση στο προτεκτοράτο.

Άλλωστε, δεν υπήρχαν ποτέ κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Υπήρχαν μόνο άνθρωποι που “ήταν στα πράγματα”.

Τώρα, “στα πράγματα” είναι ο σύντροφος της κυρίας Μπαζιάνα και η παρέα του.

Και η εξουσία δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα.

(Θα έγραφα περισσότερα για το θέμα αλλά δεν ξεχνάω σε ποια χώρα ζω. Ζω σε μια επικίνδυνη χώρα. Και ο κίνδυνος δεν είναι η κυβέρνηση. Είναι η εξουσία. Καλή λευτεριά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.