Μια χώρα με διπλή ονομασία

Πιτσιρίκο, καλή χρονιά
Μιλώ φυσικά για την Ελλάδα. Η επίσημη διεθνής ονομασία της είναι “Hellenic Republic”.
Διαθέτει όμως και μια δεύτερη ονομασία για τους υπηκόους της: “Ελληνική Δημοκρατία”.

Δύο ονομασίες λοιπόν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Πώς γκένεν αφτό;

Για λόγους ντόπιας προπαγάνδας ο διεθνής όρος “republic” μεταφράζεται παραλόγως ως “δημοκρατία”, όχι μόνο στη περίπτωση του ονόματος της χώρας μας αλλά σε κάθε περίπτωση.

Αυτός ο παραλογισμός χαρίζει ευχάριστες στιγμές γέλιου: “Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”, “Η δημοκρατία του Πλάτωνα” (ναι, το έχω διαβάσει από Έλληνα δημοσιογράφο που έκανε αναπαραγωγή είδησης από μεγάλη αγγλόφωνη εφημερίδα για τα επιδραστικότερα βιβλία όλων των εποχών. Προφανώς είδε το “Plato’s Republic” και το μετέφρασε όπως του έμαθε η ελληνική του παιδεία), “Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας” – αλλοπρόσαλη μετάφραση του “Deutsche demokratische Republik”, κ.α.

Πάλι καλά που δεν μεταφράζονται τοιουτοτρόπως τα ονόματα των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων των Η.Π.Α.

Φαντάζεσαι; “Αμεσοδημοκράτες” και “Δημοκράτες” (Democrats – Republicans).

Zώντας σε τουριστικό μέρος, έχω την ευκαιρία να συνδιαλέγομαι με τουρίστες από πολλές χώρες.

Αν το φέρει η κουβέντα τους τα λέω αυτά, τους πετάω και ένα “People’s Democracy of North Korea” και ξεραίνονται στα γέλια.

Συνήθως δεν με πιστεύουν -ειδικά οι Αμερικανοί- οπότε τους δείχνω την σφραγίδα στην ταυτότητά μου και τους πέφτει το σαγόνι.

Αυτή η δεύτερη ονομασία της χώρας πρέπει να καταργηθεί.

Η ύπαρξή της και η (άκριτη κατά κανόνα) αποδοχή της από τους Έλληνες λειτουργεί ως ο πρώτος σε γελοιότητα “εθνικός μύθος”.

Ως το πρώτο ψέμα που λέμε στον εαυτό μας ως υπήκοοι. Ως η μεγαλύτερη “εθνική αυταπάτη”.

Πρέπει να έχουμε μια ονομασία, όπως κάθε σοβαρό κράτος: “Ελληνική πολιτεία” / “Ηellenic Republic”.

Ο όρος “πολιτεία” μεταφράζεται από τους ξένους ως “republic / republica / republique” ενώ, και οι ίδιοι οι Έλληνες μετέφραζαν παλιά -σε λογικότερες εποχές- τον όρο “republic” ως “πολιτεία”.

Όπως, π.χ., τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους (βλέπε φωτογραφία -το πρώτο επίσημο όνομα της χώρας, επί Καποδίστρια).

Καλές Αποκριές

Θοδωρής

(Αγαπητέ Θοδωρή, δεν είναι τυχαίο πως το Republic ερμηνεύεται ως Δημοκρατία. Είναι προφανές πως αυτό γίνεται, για να νομίζουν οι πολίτες πως ζουν σε δημοκρατίες, ενώ ζουν σε ολιγαρχίες. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Να είσαι καλά. Καλά καρναβάλια!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.