Στο πίσω κάθισμα του αεροπλάνου

«Πώς να το πούμε;» ρωτούσε αγχωμένη η κοπέλα στο μπροστινό κάθισμα τον αγαπημένο της. «Τι να σου πω» της απαντούσε αυτός φανερά πελαγωμένος, «να ήταν το πρώτο θα το λέγαμε «Ερνέστο», μα τώρα πια δεν γίνεται. Άσε που θα το παρενοχλούσαν κι αυτό οι συμμαθητές του στο σχολείο, βρίζοντας όλο του το σόι.».

«Μα τι βλακείες λες βρε Αλέξη», τον απέπαιρνε με χάρη η άλλη, «αφού είναι κορίτσι».

«Κι αν είναι κορίτσι, τι μ’ αυτό;» της αντέτεινε εκείνος, «σήμερα τα κορίτσια κυβερνάνε χώρες, αύριο και τον κόσμο ολόκληρο. Αλήθεια, τον άκουσες τον προεδρικό λόγο που έβγαλε η Όπα, σε αυτά τα βραβεία που δεν θυμάμαι τώρα πως τα λένε;».

«Ποια Όπα, βρε Αλέξη; Όπρα την λένε την γυναίκα, ήμαρτον πια με αυτές τις ξένες γλώσσες».

«Εντάξει βρε Περιστέρα, σταμάτα να με μαλώνεις πια! Αφού το ξέρεις πως δεν το έχω καθόλου με τις ξένες γλώσσες.».

«Λοιπόν πόσες φορές θα στο πω να το κόψεις πια αυτό το Περιστέρα! Πέρι με λένε, Πέρι. Περιστέρα και όρνιθα και πτηνό με φωνάζαν στο σχολείο. Γιατί νομίζεις πως μπήκα τότε στην ΚΝΕ; Ο ένας λόγος ήταν για να αντικατασταθεί το Περιστέρα από το συντρόφισσα Πέρι κι ο δεύτερος ήσουν εσύ, τζουτζούκο μου, που ήσουνα κούκλος εκείνη την εποχή. Τζέιμς Ντιν της οργάνωσης σε φωνάζαμε τότε, κι ας μην το ήξερες. Εσύ, άλλωστε, μονάχα για την επανάσταση μιλούσες τότε.»

«Για την επανάσταση και για σένα βρε κουτό, το ξέχασες;»

«Να το ξεχάσω; Πώς να το ξεχάσω; Όλοι με φωνάζαν ‘συντρόφισσα Πέρι’ κι εσύ ‘Περιστέρα’. Περιστέρα μου το ένα, Περιστέρα μου το άλλο. Δεν πέρασαν τρεις μήνες κι όλη στην σπουδάζουσα της Αθήνας με φωνάζανε ‘συντρόφισσα Περιστέρα’. Τουλάχιστον δεν με κορόιδευαν όπως οι συμμαθητές μου στο σχολείο».

«Ποιος θα τολμούσε να σε κοροϊδέψει, ρε μικρό; Αφού φαινόταν από τότε πως θα γινόμουν ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανανεωτικής Αριστεράς. Και μέσα σε λίγα χρόνια, Περιστέρα μου, σε έκανα σύζυγο πρωθυπουργού.»

«Πέρι είπαμε! Αλλά ναι, με έκανες ότι ονειρευόμουν, Αλέξη μου. Στους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου με πήγες για να με τραπεζώσουνε και μου αγόρασες τα πιο όμορφα και σέξι φορέματα που έχει φορέσει ποτέ γυναίκα Έλληνα πρωθυπουργού. Μέχρι και καθηγήτρια στην Κίνα με διόρισες αγοράρα μου!»

«Μια Περιστέρα την έχω εγώ, μια Περιστέρα»

Τον κοιτάει με πλάγιο και δολοφονικό βλέμμα.

«ΟΚ, συγγνώμη! Συντρόφισσα Πέρι ήθελα να πω.»

» Σκέτο Πέρι παρακαλώ», του απαντά ελαφρά πικαρισμένη εκείνη.

Την στιγμή, όμως, αυτή άναψαν τα φώτα με την οδηγία «προσδεθείτε» και κατέφθασε επιτέλους η αεροσυνοδός που ζήτησε ευγενικά από την κυρία Πέρι να σηκώσει την πλάτη του καθίσματός της που είχε αρχίσει εδώ και ώρα να πιέζει το στήθος μου.

Σε λίγο ακούστηκε κι ο ήχος από το κατέβασμα των τροχών του αεροπλάνου λίγο πριν την προσγείωση.

Μετά ακούστηκε σιγανά η φωνή του Αλέξη.

«Τελικά πώς θα την πούμε;»

«Θα την πούμε ‘Νέα Μακεδονία'».

«Νέα Μακεδονία; Και τι θα πει ο Καμμένος;»

«Ο Καμμένος, αγάπη μου, δεν μιλάει ποτέ, όταν τρώει. Και τρώει συνέχεια.»

«Έλα, βρε γυναίκα, μην μιλάς έτσι, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Πάνος!»

«Ναι, ναι ξέρω! Ο Πάνος δεν τρώει σαν κτήνος και εσύ δεν λες ψέματα ποτέ.»

«Με δουλεύεις;»

«Όχι. Το είπα και στην συνέντευξη. Δεν συμμερίζομαι όλους αυτούς που λένε ότι ο Τσίπρας πρόδωσε. Δεν το διάβασες;»

Φιλιά πολλά από την -πολύ περίεργο που κατοικείται από ανθρώπους- Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, βλέποντας τον Τσίπρα και την Περιστέρα, σκέφτομαι όλους αυτούς που έγιναν στην ενήλικη ζωή τους, αυτό που σιχαίνονταν σαν έφηβοι. Ή αυτό που υποστήριζαν πως σιχαίνονταν. Ίσως να πρέπει να ρωτούν τους έφηβους τι δεν θέλουν να γίνουν, ώστε να ξέρουμε τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ηλία, θα μπορούσαν τα Σκόπια να τα πουν Φιντέλ Κάστρο. Η Περιστέρα είπε πως ήθελε να γνωρίσει τον Κάστρο αλλά αυτός ο αλήτης ο Αλέξης, ούτε σε μια κηδεία δεν το πάει το γυναικάκι του. Και την έχει και αστεφάνωτη. Ούτε ένα στεφάνι δεν της έβαλε, με αποτέλεσμα οι γειτόνισσες να την φωνάζουν «παστρικιά». Τυπικό είναι το ζήτημα, ρε αδερφέ, βάλε εκεί ένα στεφάνι να τελειώνουμε. Να είσαι καλά, Ηλία.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.