Ένα σχέδιο για τη Σχεδία

Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει θέμα με την αύξηση της τιμής, από 3 σε 4 ευρώ, του περιοδικού Σχεδία -το οποίο πουλούν άστεγοι και άνεργοι για να εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα- μετά την επιβολή εισφοράς για τον ΕΦΚΑ 26,65% στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο.

Πολλοί συμπολίτες μας ζητούν να μην επιβληθεί ΕΦΚΑ στους πωλητές της Σχεδίας, ενώ άλλοι -ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ζητούν να βρει μια λύση η κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πωλητών της Σχεδίας, χωρίς να επιβαρυνθεί η τιμή του περιοδικού.

Θα γράψω κι εγώ κάποιες σκέψεις που έκανα, είναι μόνο δικές μου, είναι γραμμένες με καλή πρόθεση και μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένες.

Κατ’ αρχάς, οι πωλητές της Σχεδίας πρέπει να έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Και καλό θα ήταν αυτά τα δικαιώματα -για λόγους δικής τους αξιοπρέπειας- να τα πληρώνουν μόνοι τους.

Να παραμείνει ο ΕΦΚΑ λοιπόν.

Ναι, αλλά να παραμείνει αυξημένη η τιμή του περιοδικού;

Ας αυξηθεί κι άλλο. Ας πάει στα 5 ευρώ. Ας κυκλοφορεί και δυο φορές τον μήνα, αντί για μία.

Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει σπίτι στο οποίο δεν θα υπάρχει το περιοδικό Σχεδία.

Να θεωρείται ντροπή να μπαίνεις σε ένα σπίτι και να μην έχουν αγοράσει τη Σχεδία.

Πώς θα γίνει αυτό;

Με το να αποσυνδεθεί κάπως το περιοδικό Σχεδία με το ποιοι πουλάνε το περιοδικό.

Να μην υπάρχει η σκέψη πως αγοράζουμε τη Σχεδία για καλό και φιλανθρωπικό σκοπό -επειδή το πουλάνε άνεργοι και άστεγοι- αλλά επειδή είναι το καλύτερο περιοδικό που κυκλοφορεί.

Σκέψεις:

Οι σημαντικότερες πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας να παραχωρούν αποκλειστικές συνεντεύξεις στο περιοδικό Σχεδία.

Άνθρωποι που μιλούν σπάνια και αποφεύγουν τον Τύπο να μιλούν μόνο στη Σχεδία.

Όποιο έντυπο ή σάιτ επιθυμεί να αναδημοσιεύσει αυτές τις συνεντεύξεις, θα πληρώνει δικαιώματα στη Σχεδία.

Οι μεγάλοι ξένοι καλλιτέχνες που έρχονται στη χώρα μας για συναυλίες ή παραστάσεις να παραχωρούν αποκλειστικές συνεντεύξεις στη Σχεδία.

Να ενημερώνονται για το ποιο είναι το περιοδικό, ποιος είναι ο ρόλος του και να μαθαίνουν πως η παράδοση στην Ελλάδα είναι να δώσουν συνέντευξη στη Σχεδία.

Πάλι, όποιο έντυπο ή σάιτ επιθυμεί να τις αναδημοσιεύσει, θα πληρώνει δικαιώματα στη Σχεδία.

Η Σχεδία μπορεί να φιλοξενεί ανάμεσα στα κείμενά της κείμενα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που θα τα γράφουν, βέβαια, δωρεάν και ειδικά για το περιοδικό.

Το ίδιο θα ισχύει και με γνωστούς Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους.

Θα είναι τιμή να σου ζητήσει ένα κείμενο ή ένα σκίτσο η Σχεδία.

Και θα είναι μεγάλη ντροπή αν δεν το κάνεις.

Κανείς δεν θα διανοείται να αναδημοσιεύσει τα δημοσιεύματα της Σχεδίας, χωρίς να πληρώσει δικαιώματα στο περιοδικό. Αν κάποιος το κάνει, θα φροντίζουν οι αναγνώστες του και οι χρήστες των social media να τον επαναφέρουν στην τάξη.

Αν συμβούν όλα αυτά, εγώ λέω πως οι 70 πωλητές της Σχεδίας δεν θα είναι ουτε άστεγοι, ούτε άνεργοι.

Και η Σχεδία θα είναι το καλύτερο περιοδικό στη χώρα.

(Οι σκέψεις μου μπορεί να είναι λάθος αλλά αυτές τις σκέψεις έκανα. Γενικά, είμαι της άποψης να παίρνεις την τύχη σου στα χέρια σου. Το κείμενο είναι αφιερωμένο σε μια αναγνώστρια που με τάραξε στα μέιλ, για να γράψω να μην μπει ΕΦΚΑ στους πωλητές της Σχεδίας. Βέβαια, εγώ έγραψα άλλα πράγματα, αλλά έγραψα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.