Επίδομα καλοκαιρινής διαμονής στους Έλληνες νεομετανάστες

Το 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας –λέμε τώρα- δημοσίευσε μια μελέτη που αναφερόταν στο τρίτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Υπολόγισαν λοιπόν τα παλικάρια του Στουρνάρα ότι, μέχρι το 2016, είχαν εγκαταλείψει την χώρα και ζούσαν στο εξωτερικό περίπου 427.000 Έλληνες.

Από αυτούς, το 50% είναι νέοι μεταξύ 20 και 35 ετών.

Οι περισσότεροι δε από τους νεομετανάστες είναι πτυχιούχοι καταρτισμένοι στο τομέα της εργασίας τους, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εξειδίκευσης.

Η Τράπεζα της καρδιάς μας υπολόγισε και τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων που έφυγαν μετανάστες από ιδρύσεως του προτεκτοράτου και το έβγαλε γύρω στο 1,8 εκατομμύριο.

Μας ενημέρωσε δε ότι μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει τρία -μαζί με το τωρινό- μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

Το πρώτο με προορισμό τις υπερπόντιες χώρες –Αμερική και Αυστραλία κυρίως– έλαβε χώρα την περίοδο 1903-1917, και αποτελείτο σχεδόν κατά 80% από άνδρες, αμόρφωτους και ανειδίκευτους· στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγρότες.

Το δεύτερο κύμα –μεταξύ 1960 και 1971– αφορούσε κυρίως νέους άνεργους και ανειδίκευτους -ως επί το πλείστον- χειρώνακτες εργάτες που κατευθύνθηκαν στην Δυτική Ευρώπη, και κυρίως στην τότε Δυτική Γερμανία και στο Βέλγιο.

Μονάχα από τα παραπάνω στοιχεία αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι τα δύο πρώτα μεταναστευτικά κύματα προσέφεραν ανακούφιση σε μια οικονομία που δεν μπορούσε να απασχολήσει τον ενεργό πληθυσμό της χώρας, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε διαρκή παραγωγική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα το τρίτο –το σημερινό– αποτελεί από μόνο του μια γιγαντιαία καταστροφή πόρων, σε μια εποχή που η παραγωγική βάση έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Χρειάζεται επίσης να θυμίσω ότι το τρίτο αυτό κύμα δημιουργήθηκε μετά από την χρεοκοπία της χώρας το 2010 και την υπαγωγή της στα μνημόνια της γερμανικής ΕΕ.

Τα δυο αυτά κορυφαία ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας –δηλαδή η χρεοκοπία και η διαρκής αιμορραγία με την φυγή του ικανότερου προσωπικού στο εξωτερικό – είναι εκείνα που αντιμετωπίζονται ως θέματα ήσσονος σημασίας, και συνειδητά υποτιμούνται από όλους.

Μπορεί, βέβαια, οι Έλληνες να συμπεριφέρονται συνεχώς ως χαριτωμένα πολύχρωμα χρυσόψαρα που στερούνται μνήμης και σκέψης κι απλά περιφέρονται μέσα στην γυάλινη φυλακή τους, ο γάτος της Ιστορίας όμως δεν είναι ηλίθιος, ούτε επίσης συγχωρεί την ανοησία.

Παραφυλάει και είναι πλέον ζήτημα χρόνου το πότε θα χτυπήσει ακαριαία και αμείλικτα.

Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό και θλιβερό ρεκόρ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν καθάρισε από τους δωσίλογους και συνεργάτες των ναζί κατακτητών, αντίθετα κυβερνήθηκε από αυτούς και εκδικήθηκε όλους όσους πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2010 και την σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν τιμώρησε τους υπεύθυνους για την χρεοκοπία –που είναι γνωστοί και φανεροί σε όλους– αλλά τους επιτρέπει να εκτελούν χρέη τοποτηρητή και σταθμάρχη στο προτεκτοράτο.

Με απίστευτη ευκολία και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα ή και ώρες κυλάει από τον ανέξοδο και γελοίο μπατριωτισμό -βλέπε τα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας- στην φινλανδοποίηση και στον σιχαμένο ραγιαδισμό (βλέπε Ίμια και Κυπριακή ΑΟΖ).

Η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο λούμπεν από ποτέ, χυδαία και αδιάφορη όσο το πλήθος των Πληβείων στην αρχαία Ρώμη, που ανέχονταν τα πάντα για λίγο δωρεάν ψωμί και για τζάμπα αίμα στο Κολοσσαίο.

Δεν τους απασχολεί το γιατί χρεοκόπησε η χώρα τους.

Δεν τους ενδιαφέρει τι έγινε ούτε με την Novartis ούτε με τους εξοπλισμούς και τα αποτελέσματά τους.

Είναι λούμπεν οπαδοί ομάδων και κομμάτων.

Για αυτό και την μια μέρα μιλάνε για τα 23 δισ. της Novartis και την άλλη για τα 23 χιλιάρικα της Αντωνοπούλου.

Για αυτό και δεν λένε λέξη ούτε διαμαρτύρονται για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτε για τα δεκάδες επιδόματα και τους παχυλούς μισθούς των γκασμάδων ή διακοσμητικών υπουργών και βουλευτών.

Για το ελληνικό πόπολο, όλα είναι ίδια.

Τα πάντα είναι σημαντικά και ασήμαντα ταυτόχρονα.

Όλα έχουν χαρακτηριστικά τυπικού reality show.

Ρωμαϊκό Κολοσσαίο χωρίς δωρεάν ψωμί.

Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα.

Πάντως, αν ήμουν στην θέση του Τσίπρα, θα έστηνα ένα πολύ περίεργο παιγνίδι ξεβρακώματος όλων· όλων όμως!

Θα περνούσα νόμο που θα έδινε επίδομα διαμονής και δωρεάν εισιτήρια σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο, και τον ίδιο μήνα θα προκήρυττα βουλευτικές εκλογές.

Και μετά θα καθόμουν ήσυχος σε μια γωνιά να παρακολουθώ το «της πουτάvας» και το «της ξεφτίλας» που θα γινότανε.

Κάπως έτσι μάλλον θα ένιωθε κι ο Νέρωνας πριν κάψει την Ρώμη για να την ζωγραφίσει μέσα στις φλόγες, δεν νομίζεις;

Φιλιά από την –περίεργο που κατοικείται από ανθρώπους – Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, το κακό με τους σημερινούς Έλληνες μετανάστες είναι πως αυτοί δεν θα επιστρέψουν. Αν στο γεγονός πως έφυγαν από τη χώρα αυτοί που μπορούσαν να την αλλάξουν -και έμειναν αυτοί που την διέλυσαν παρέα με τους πελάτες τους και τους οπαδούς τους- προσθέσεις και την υπογεννητικότητα, αναρωτιέσαι πώς θα αναπτυχθεί μια χώρα χωρίς ανθρώπους. Μάλλον, όταν λένε τη λέξη “ανάπτυξη”, εννοούν τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, που -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- θα είναι στα 2/3 του σημερινού πληθυσμού το 2060. Ηλία, δεν παλεύεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Αν εσύ τα βλέπεις έτσι από την Βρετανία και την Ελβετία, φαντάσου πώς θα αισθανόσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν, αν ζούσες ακόμα εδώ. Από την άλλη, όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι η επιθυμία των περισσότερων Ελλήνων. Αν ήθελαν άλλα, θα φέρονταν διαφορετικά. Άρα, μια χαρά όλα. Ηλία, όχι πως έχει καμία σημασία, αλλά νομίζω πως ο Τσίπρας θα εκλεγεί πάλι. Βασικά, φαίνεται πως τον θέλουν Γερμανοί και Αμερικανοί -μετράνε αυτά στα προτεκτοράτα-, ενώ έχει για αντίπαλο τον Μητσοτάκη. Ηλία, κάνει κάτι ηλιόλουστες μέρες εδώ, που σκασίλα σου για όλα τα υπόλοιπα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.