Στο φάσμα της αβύσσου

Αγαπητέ μου Πιτσιρίκο,
Αν με ρωτούσες πριν κάνα μήνα τι είναι αυτό που θα μπορούσε να με ρίξει από τα σύννεφα, θα μπορούσα να σου απαντήσω το να δω κάποιους ανθρώπους -που γνωρίζω πόσο υποχόνδριοι, φοβικοί και υπερβολικοί σε θέματα υγείας είναι να αδιαφορούν απόλυτα, για μία υπόθεση που εμένα που δεν είμαι τίποτα από τα παραπάνω· κάθε άλλο, με έχει παγώσει.

Θα έλεγα ότι η ψυχραιμία που συνάντησα ήταν ευθέως ανάλογη του βαθμού φαρμακευτικής κατανάλωσης του καθενός.

Και αυτό για εμένα δε βγάζει και πολύ νόημα.

Δεν θα αρχίσω να σου εξιστορώ προσωπικές ιστορίες των τελευταίων ημερών, αν και θα είχε το ενδιαφέρον του.

Θα περιοριστώ να πω ότι αντιλαμβάνομαι ότι οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος μπορεί να θίγουν τα όσια και ιερά πολύ κόσμου και ο κόσμος αποφεύγει να μιλήσει για πολιτική –εκτός αν πρέπει να βρίσει τον Τσίπρα-, με τον ίδιο τρόπο που αποφεύγει να ανοίξει κουβέντα για θέματα θρησκείας, αλλά –για όνομα όλων των Θεών του κόσμου!- μιλάμε όχι απλά για υγεία, μιλάμε για συνθήκες και τακτικές που μπορεί να καθορίσουν τη ζωή ή τον θάνατο των ανθρώπων αυτής της χώρας, όχι κάποιας άλλης.

Δε μιλάμε για μίζες που θα ρίξουν έξω τα οικονομικά του κράτους.

Μιλάμε για την πολιτική ενός κράτους για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού, που αποτελεί προϋπόθεση για να είμαστε σε θέση να μιλάμε και για όλα τα υπόλοιπα.

Καλώς ήρθα στον πλανήτη γη, και για την ακρίβεια στο καλύτερο σημείο του –γιατί τα έχουμε γυρίσει όλα-, αλλά πόσο αδίστακτος και τιποτένιος πρέπει να είσαι για να παίζεις και να κερδοσκοπείς με θέματα υγείας;

Και φέρνω στο μυαλό μου όλες τις επισκέψεις μου στους γιατρούς, ιδίως τα τελευταία 10-12 χρόνια που λόγω παιδιών και εγκυμοσύνης ήταν συχνότερες και επειδή άλλαξα και πολλούς, το σκηνικό με τον ιατρικό επισκέπτη που έμπαινε και έβγαινε ήταν σχεδόν μόνιμο.

Μου αρέσει που αναρωτιόμουν τι σόι ενημέρωση προλάβαιναν να τους κάνουν σε λίγα λεπτά. (επιεικώς αφελέστατη!)

Για να μη βάλω κάτω τις αντιβιώσεις και τα κάθε λογής φάρμακα και τις άπειρες δόσεις εμβολίων για πάσα νόσο και πάσα αδιαθεσία, γιατί ή εμπιστεύεσαι το γιατρό σου και το σύστημα υγείας της χώρας σου ή όχι, που σημαίνει ότι εκτός από ανεύθυνος είσαι και πολύ επικίνδυνος.

Και σκέφτομαι ότι σε έναν κόσμο με ανθρώπους τόσο αδίστακτους, σε θέσεις απόλυτης εξουσίας, όπως είναι οι πολιτικοί και γιατροί, χρειάζεσαι τεράστια τύχη και πολύ γερή κράση για να τη βγάλεις καθαρή.

Κι αν γίνομαι άδικη με κάποιους, αυτή τη στιγμή, είναι, μάλλον, το λιγότερο κακό που τους συμβαίνει.

Και μετά σκέφτομαι αυτό που λες και ξαναλές, ότι φρένο μόνο ο φόβος της απονομής δικαιοσύνης μπορεί να βάλει, και, όταν αυτός δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και το όριο του πόσο θα υποτιμηθεί η ανθρώπινη ζωή.

Και βέβαια, πειραματόζωο ή είσαι ή δεν είσαι. Εφόσον διατίθεσαι μπορεί να σε χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους.

Νιώθω την ανάγκη να κάνω τον σταυρό μου και μετά να ασπαστώ τη θρησκεία που έχει ως υπέρτατη οντότητα την Τύχη και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει και μια τέτοια.

Καληνύχτα και καλή τύχη, λοιπόν!

Κατερίνα

Υ.Γ. Το μόνο καλό είναι ότι, παρά την καλοκαιρία, που θα έπρεπε να μην προλαβαίνουμε να σηκωθούμε από τις αλλεπάλληλες ιώσεις, ο Θεός μας λυπήθηκε και για φέτος μας έστειλε μόνο ιλαρά.

(Αγαπητή Κατερίνα, αν παρακολούθησες τη συζήτηση στη Βουλή, ξέρεις πως μόνο η Τύχη μπορεί να μας βοηθήσει. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.