Θα μιλάω μέχρι να αλλάξεις

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ασκούν κριτική σε όσους Έλληνες έφυγαν. Ισχυριζόμενοι ότι όσοι έφυγαν δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε.

Δικαίωμα στην κριτική -λένε- έχουν μόνοι όσοι υπομένουν τις συνέπειες της χρεωκοπίας της χώρας.

Ξεχνούν βέβαια ότι ο ξεριζωμός τους είναι αποτέλεσμα αυτής της χρεωκοπίας.

Με την ίδια λογική, να μη μιλάμε και για την γενοκτονία και τον υποσιτισμό στην Υεμένη επειδή έχουμε φαΐ στο τραπέζι μας.

Αλλά για πολλούς από μας, η χρεωκοπία της Ελλάδας δεν μεταφράζεται μόνο σε ευρώ.

Να μείνετε -λένε- και να πολεμήσετε για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό είναι το καθήκον σας.

Μα, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει να αλλάξει.

Αν πραγματικά το ήθελε, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρναν ούτε μία ψήφο.

Γιατί και μία ψήφος είναι πολύ για τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα, συνυπέγραψαν στην υποθήκευσή της και συντηρούν ανοιχτά και ανενόχλητα τα τζάκια της ελληνικής ολιγαρχίας.

Για πολλούς από εμάς, η χρεωκοπία της Ελλάδας δεν μεταφράζεται μόνο σε ευρώ.

Γιατί θεωρούμε απαράδεκτο την ώρα που ο κόσμος πεινάει, είναι άνεργος, δουλεύει με “ευέλικτους όρους” -έτσι βαφτίσανε την στυγνή εκμετάλλευση- να συντηρείται το δημόσιο παπαδαριό.

Το παπαδαριό του θρησκευτικού σκοταδισμού, του μισανθρωπισμού, του ρατσισμού και του ξεπλύματος του φασισμού.

Και μη μου πεις ότι έχει και καλούς παπάδες. Ένας παπάς που συνεχίζει να ανήκει σε μια Εκκλησία που η ηγεσία της ρουφάει το μεδούλι των πολιτών την ώρα που η πολιτεία δημοπρατεί το μόχθο τους, είναι ένας σάπιος παπάς.

Ένας παπάς που ανέχεται να πληρώνεται ακόμα από το δημόσιο χρήμα των αυξανόμενων φόρων, ενώ θα έπρεπε να πληρώνεται μόνο από τους πιστούς, είναι ένας ληστής παπάς.

Αν δεν ήταν, θα πετούσε τα ράσα. Δεν θα ήθελε να ανήκει σε αυτή την Εκκλησία και θα πίστευε εκτός της.

Για πολλούς από εμάς, η χρεωκοπία της Ελλάδας δεν μεταφράζεται μόνο σε ευρώ.

Να πολεμήσουμε για ποια κοινωνία;

Για εκείνη που το απόγειο του πολιτισμού της εκφράζεται με το τρίπτυχο μπουζούκια, μπάλα και TV;

Για μια κοινωνία που αδειάζει τα θέατρα για να γεμίσει τις επιθεωρήσεις;

Για μια κοινωνία που αποσβολώνεται στα νέα των 8 με τους πουλημένους δημοσιογραφίσκους που πιπιλίζουν το βυζί της τοπικής ολιγαρχίας και ξερνάνε την καθεστωτική προπαγάνδα του εφησυχασμού και του αποπροσανατολισμού;

Για μια κοινωνία που πληρώνει τον παπά αλλά όχι τον καλλιτέχνη;

Που την συγκινεί η Eurovision και το Survivor και αξιολογεί την έκπτωση του 30% της Samsung στα Public τη “Μαύρη Παρασκευή” περισσότερο από την εκμετάλλευση των υπαλλήλων που θα τον εξυπηρετήσουν;

Να υποφέρω κι εγώ; Γιατί;

Όχι, αγαπητοί μου. Δεν αισθάνομαι καμία υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη κοινωνία.

Στη κοινωνία που κατεβαίνει στα συλλαλητήρια του ντόπιου φασισταριού αλλά σιωπά μπροστά στις εθνικές συμμαχίες με τον δικτάτορα της Αιγύπτου, το απαρτχάιντ του Ισραήλ και το βασίλειο των Σαούντ, που την ώρα που γράφω σφάζει αθώους και έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Που θεωρεί μεγαλύτερη προσβολή στον πατριωτισμό της, το όνομα μια γείτονος χώρας από τη χρεωκοπία της δικής της και το ξεπούλημα της περιουσίας της.

Που περιμένει ακόμα, μετά από 10 χρόνια χρεοδουλοπαροικίας, τους 700.000 που έφυγαν να γυρίσουν πίσω για να πολεμήσουν.

Για να έχουν δικαίωμα να μιλάνε την ώρα που εκείνοι συνεχίζουν να σιωπούν.

Λες και δεν ξέρουν πως ακόμα και αν γυρνούσαν οι 700.000, η κοινωνία δεν θα άλλαζε.

Γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θέλει να αλλάξει.

Γιατί πάντα αυτοί που θέλουν να την αλλάξουν θα είναι μειοψηφία σε αυτή τη χώρα.

Λες και δεν ξέρουν ότι, ακόμα και αν γυρνούσαν, δεν θα ήταν απλά ακόμα 700.000 άνεργοι ή “ευέλικτα” εργαζόμενοι με μισθούς επιβίωσης, στην καλύτερη.

Λες και δεν ξέρουν ότι για την πνευματική και πολιτιστική χρωοκοπία της χώρας, φταίνε οι ίδιοι.

Μία είναι η ζωή. Για μας τους τυχερούς των δυτικών κοινωνιών το προσδόκιμο ζωής είναι πάνω από 75 με 80. Αυτά είναι, δεν έχει άλλα.

Δεν χρειάζομαι από κανέναν να μου δώσει το δικαίωμα να μιλάω και να κρίνω. Το παίρνω από μόνος μου. Γιατί, αν είναι πραγματικό δικαίωμα, δεν χρειάζομαι την άδεια κανενός.

Με αδερφικούς χαιρετισμούς από τη παγοθήκη του Αμστελόδαμου

Κώστας

(Αγαπητέ Κώστα, δεν νομίζω πως πληθαίνουν οι φωνές αυτών που κάνουν κριτική σε όσους έφυγαν. Μάλιστα, έχω την εντύπωση πως πληθαίνουν οι φωνές αυτών που θέλουν να φύγουν. Οκτώ χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, είναι πια ασφαλές να πούμε πως η καλύτερη κίνηση που μπορούσε να κάνει ένας Έλληνας -τουλάχιστον από αυτούς που δεν ανήκουν στο κομματικό και κρατικό σύστημα- ήταν να φύγει. Όντως, οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Οπότε, όποιος θέλει να αλλάξει, φεύγει. Τόσο απλό. Προσωπικά, έχω σε μεγάλη εκτίμηση αυτούς που έφυγαν, γιατί είναι σαν να έχω φύγει κι εγώ. Ζω στην Ελλάδα αλλά είναι σαν να μην υπάρχω. Και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.