Μεσάνυχτα-2018

Μιλώντας με διαφορους «αριστερούς» για τον Βαρουφάκη, φίλε μου Πιτσιρίκο, έχω καταλάβει πως εκείνο που πραγματικά τους ενοχλεί δεν είναι το ότι δεν τον θεωρούν αρκετά αριστερό για τα γούστα τους.

Άλλωστε, ποιος είναι αρκετά αριστερός στις μέρες μας; Ο Λαφαζάνης ή μηπως η Ζωή;

Το πολύ ενοχλητικό με τον Βαρουφάκη είναι το γεγονός πως δεν είναι πολιτικός.

Ενοχλεί, επίσης, το γεγονός πως ο Βαρουφάκης δεν βιοπορίζεται, πουλώντας αριστερή «ενότητα» κι αριστερή «πάλη» και πάλι και πάλι, και πάλι.

Κερδίζει τον επιούσιο από την εργασία του, συγγραφική και ακαδημαϊκή.

Βέβαια, η επιτυχία του κόμματος του Βαρουφάκη στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την επιτυχία του DIEM25 στην Ευρώπη.

Αν πάει καλά στις ευρωεκλογές στην Ευρώπη, θα γίνει trendy και θα φορεθεί και στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Αν όχι, θα πατώσει.

Άλλωστε, τα όσα λέει ο Βαρουφακης δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά.

Για την ακρίβεια, είναι το μίνιμουμ των αυτονόητων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Όχι για να μετασχηματιστούν ριζικά, απλά να υπάρχουν.

Στην Ελλάδα βέβαια -και όχι μόνο- τα προγράμματα δεν κρίνονται ποτέ ούτε έχουν και ιδιαίτερη σημασία.

Σημασία έχει το διαφημιστικό και το δυσφημιστικό πακέτο με το οποίο λανσάρεται το πολιτικό προϊόν.

Αν πράγματι το DIEM25 ενοχλεί θα γελοιοποιηθεί, θα απαξιωθεί ή θα αγνοηθεί από τα ΜΜΕ.

Αν όχι, θα αντιμετωπιστεί συγκαταβατικά και δίνοντας χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθεί η αληθινή πολιτική του κατεύθυνση και το ειδικό του βάρος από την ολιγαρχία που κυβερνά πίσω και πάνω από τα κοινοβούλια.

Στην περίπτωση που το DIEM25 πετύχει εκλογικά, ο αρχηγός του θα αποκτήσει άλλο βάρος στα μάτια των Ελλήνων.

Το προγραμμα και τα όσα λέει το κάθε κόμμα ούτε μέτραγε ποτέ για τους Έλληνες ψηφοφόρους ούτε τώρα μετράει. Το ξέρουν όλοι αυτό.

Το ξέρουν επίσης και τα κόμματα. Για αυτό, άλλωστε, την μια λένε το μακρύ και την άλλη το κοντό τους ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση η στην αντιπολίτευση.

Το εγχώριο κατεστημένο -οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες- φοβούνται τον Βαρουφάκη επειδή η εικόνα του τελευταίου μπορεί να πουλήσει καλύτερα από την δίκη τους.

Κι αν ο Βαρουφάκης δεν είχε πατήσει την μπανανόφλουδα που ακούει στο όνομα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σήμερα δεν θα είχε αντίπαλο στο γήπεδο της παρηκμασμενης κι ασθμαίνουσας ελληνικης αστικής δημοκρατίας.

Κι αυτό του το λάθος -που άλλωστε κι ο ίδιος έχει παραδεχτεί- προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν για να τον εξουδετερώσουν.

Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοι πρόθυμοι δημοσιογράφοι, για να υπολογίσουν την ζημιά που προκάλεσαν στην χώρα οι 6 μήνες του Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ευτυχώς που οι προηγούμενοι, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, και ο επόμενος Τσακαλώτος, έχουν κάνει μονάχα καλό ισοφαρίζοντας την …ζημιά που προκάλεσε ο Βαρουφάκης!

Σε όλους αυτούς ο Γιάνης έχει απαντήσει με ευγένεια και επιχειρήματα.

Δεν παίζει με τον τρόπο που έχουν συνηθίσει, δεν είναι πολιτικός.

Κι αυτό τους κάνει να αισθάνονται κάπως άβολα.

Επιμένω, πάντως, ότι το αληθινό πρόβλημα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι οι «ανταγωνιστές» του -που είναι από καιρό τελειωμένοι- αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Ο ίδιος μοιάζει να μην το πιστεύει αυτό.

Μακάρι να έχει δίκιο, αν και όλα δείχνουν πως λίγοι καταλαβαίνουν κι ακόμα λιγότεροι νοιάζονται.

Φιλία από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, τους “αριστερούς” τους ενοχλούν όλα και όλοι. Τους ενοχλούμε κι εσύ κι εγώ, και όλοι. Γι’ αυτό δεν υπάρχει Αριστερά. Αλλά βλέπω πως η μεγάλη ενόχληση για τον Βαρουφάκη και το κόμμα του δεν είναι από αριστερά αλλά από δεξιά. Προφανώς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Βαρουφάκης έχει μεγάλο γκελ και σε αυτό το ακροατήριο. Οπότε, θα τους κόψει ψήφους. Ηλία, συμφωνώ πως η τύχη της προσπάθειας του Βαρουφάκη θα κριθεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Βαρουφάκης δήλωσε πρόσφατα πως “δεν έχει σημασία ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, επειδή η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση γιατί δεν έχει κανένα βαθμό αυτονομίας”. Δεν έχει ψευδαισθήσεις ο Βαρουφάκης. Ηλία, οι Έλληνες είναι αυτοί που βλέπουμε. Δεν υπάρχουν άλλοι. Το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων είναι να παραδεχτούν πως μπορεί κάποιος να είναι καλύτερος από αυτούς. Και ο κοσμοπολίτης Βαρουφάκης, με τα βιβλία του που γίνονται best seller σε πολλές χώρες, τη λάμψη του, την αυτοπεποίθηση του, την απήχηση στο εξωτερικό -και τους σχεδόν ένα εκατομμύριο followers στο Twitter- προκαλεί ενόχληση σε πάρα πολλούς Έλληνες. Γιατί αυτός, και όχι εμείς; Η απάντηση είναι “γιατί δούλεψε”. Βασικά, ο Βαρουφάκης χαλάει την πιάτσα που θέλει τους πολιτικούς στην Ελλάδα να προέρχονται από πολιτικά τζάκια ή να είναι τίποτα κακομοίρηδες που μπήκαν σε ένα κόμμα στα 18 τους και “αναρριχήθηκαν” γλείφοντας κατουρημένες ποδιές. Νομίζω πως το κόμμα του Βαρουφάκη θα πάρει πολλές ψήφους από τους αυτοδημιούργητους Έλληνες -ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου-, οπότε θα έλεγα πως θα έχει μεγαλύτερη τύχη, αν οι εκλογές γίνουν σε μια περίοδο που πολλοί Έλληνες του εξωτερικού θα βρίσκονται στην Ελλάδα ή αν καταφέρει να τους πείσει να έρθουν να ψηφίσουν. Ηλία, εγώ γελάω πάρα πολύ με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και οι κομματικοί υπάλληλοι τον Βαρουφάκη. Και με διασκεδάζει ο τρόπος που τους χειρίζεται ο Βαρουφάκης. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.