Χάπατα

Φίλε μου, Πιτσιρίκο,
Έχω μία απορία τα τελευταία χρόνια –βασικά από τότε που άρχισα να σκέφτομαι, παλιά δηλαδή– και θα ήθελα κάποιος να μου τη λύσει.

Θα ήθελα να μάθω πώς γίνεται οι Έλληνες να είμαστε τόσο χάπατα. Εξηγούμαι:

Είμαστε στην Ελλάδα που οι πολιτικοί είναι αυτοί που είναι, τα ΜΜΕ είναι αυτά που είναι, η ιστορία μας είναι αυτή που είναι.

Καλά ως εδώ; Τα ξέρουμε αυτά ε;

Τα ξέρουμε, ναι.

Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι οι πολιτικοί είναι καθάρματα, τα ΜΜΕ είναι σάπια, φερέφωνα, η Ιστορία της Ελλάδας γ@μάει.

Εντάξει, όχι όλη η Ιστορία, μόνο αυτή που μας δίδαξαν στο σχολείο. Αλλά πού χρόνος να ανοίξεις κανένα βιβλίο ανάμεσα στο facebook και τις σέλφι.

Με βάση αυτό, θα περίμενε κάποιος να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε πέντε πράγματα βασικά, να έχουμε κοινή λογική και να συμφωνούμε τουλάχιστον στα στοιχειώδη.

Πχ, θα έπρεπε να συμφωνούμε ότι δεν σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για κόμματα και πολιτικούς, ότι δεν μισούμε τον τουρκικό λαό επειδή κάτι έγινε κάποτε για τα συμφέροντα άλλων και σίγουρα όχι του λαού.

Θα έπρεπε, επίσης, να συμφωνούμε ότι μακριά από εμάς τα χουντικά καθεστώτα και οτιδήποτε καταπιέζει την ελεύθερη σκέψη και έκφραση.

Το ότι αυτές τις μέρες κυκλοφορούν κείμενα για τη χούντα στα οποία οι αρθρογράφοι παραθέτουν οικονομικά και άλλα δεδομένα για να αποδείξουν ότι η χούντα χρέωσε τη χώρα, ότι δεν έφτιαξε δρόμους, ότι έκλεψε, ότι κατέστρεψε, εμένα πραγματικά με ξεπερνάει.

Να χρειάζεσαι λογιστικά βιβλία και οικονομικές αποδείξεις για να καταδικάσεις τη χούντα. Πόσο λάθος είναι αυτό;

Να υπερασπίζεσαι ένα καθεστώς γιατί, εντάξει, εμάς δεν μας πείραξε, οι άλλοι ας πρόσεχαν.

Όποιος κοιτούσε τη δουλειά του, δεν είχε πρόβλημα.

Κατάλαβες τι σημαίνει αυτό. Εσύ, δηλαδή, κατάλαβες. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν.

Δεν μας πειράζει η χούντα γιατί βασάνισε μόνο αυτούς που αντιστάθηκαν.

Οι υπόλοιποι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Και ήταν η πλειοψηφία, οπότε δεν μπορεί να έκαναν λάθος.

Έτσι και τώρα.

Να κοιτάμε τη δουλειά μας και να μην πολυμιλάμε.

Δεν χρειάζεται να αντισταθείς σε κάτι, γιατί, αν το κάνεις, μπορεί να την πατήσεις όπως την πάτησαν εκείνοι οι χαζοί, οι αντιστασιακοί που θέλησαν να εναντιωθούν στο καθεστώς.

Πόσο λάθος να νομίζεις ότι εσύ μπορείς να ζήσεις όμορφα και ήσυχα σε μια κατεστραμμένη χώρα.

Και ακόμη πιο λάθος να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Έχω τρία χρόνια που έφυγα από την Ελλάδα και -από τότε έως και τώρα- όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου είναι στην ίδια κατάσταση. Και όταν τους ρωτάω γιατί δεν φεύγουν μου λένε ότι τώρα θα αλλάξουν τα πράγματα.

Σταμάτησα να ρωτάω. Θα τους δω όλους το καλοκαίρι στις διακοπές χωρίς πολλές πολλές συζητήσεις, να μη χαλιόμαστε κιόλας.

Φιλιά από την τέρμα καλοκαιρινή Ολλανδία – ψηθήκαμε!

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι Έλληνες είναι χάπατα από επιλογή. Τους βολεύει δηλαδή να κάνουν τα αθώα θύματα. Δεν μου κάνει εντύπωση πως και η χούντα αναλύεται με οικονομικούς όρους. Ζούμε σε έναν απόλυτα οικονομικό κόσμο. Ό,τι δεν βγάζει κέρδος και χρήμα, δεν υπάρχει. Πάντως, και η χούντα έπεσε, όταν δεν μπορούσε να ικανοποιήσει οικονομικά τους πολίτες. Όσο έχωνε χρήμα, σχεδόν όλοι κοιτούσαν αλλού. Βέβαια, στο τέλος της χούντας έγιναν όλοι αντιστασιακοί. Ακόμα και οι βασανιστές. Και σήμερα, πολλοί Έλληνες νομίζουν πως κάνουν αντίσταση. Γενικά, συμβαίνουν διάφορα πράγματα στα μυαλά των ανθρώπων. Μην ασχολείσαι, γιατί δεν βγαίνει νόημα. Ελένη, σου αφιερώνω τη φωτογραφία του Άδωνι Παπαδόπουλου. Ό,τι πιο πετυχημένο είδα τις τελευταίες μέρες. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.