Μάνα, κουράγιο, θα έρθουν οι φιλελέδες

«Βρε, με ξεχάσατε όλοι σας» είπε η σύζυγός μου, με το πού ξυπνήσαμε.
Δεν είχαμε προλάβει καν να σηκωθούμε από τα κρεβάτια μας, και μας έπιασε -όλους μέσα στο σπίτι- από το σβέρκο.

«Είναι η γιορτή της μητέρας και ούτε που με θυμηθήκατε» συνέχισε, την ώρα που εγώ έφτιαχνα καφέ, η κόρη μου η μεγάλη σχολίαζε στο Facebook την επιτυχία της Φουρέιρα και ο μικρός αντάλλασσε μηνύματα με τους Αεκτζήδες συμμαθητές του.

«Ντροπή σας. Είσαστε εσείς οικογένεια; Δεν λέω να πάτε και να μου πάρετε λουλούδια ή γλυκά, αλλά να, ένα καλό λόγο, μια ευχή, τέλος πάντων,, για τον σκλάβο του σπιτιού που καθαρίζει, σας πλένει και σιδερώνει τα ρούχα, σας μαγειρεύει και κάνει όλες τις δουλειές, δεν βρήκατε να πείτε; Να πω ότι έχετε δουλειές, δεν έχετε, είναι Κυριακή. Εδώ κοτζάμ μέλλων Πρωθυπουργός έτοιμος για όλα, ο Κυριάκος, και με το πού ξύπνησε πόσταρε την Μαρέβα και τα κορίτσια του.

Τι να της απαντήσω; Να χαίρεται την γυναίκα που έχει ή ότι ο Κυριάκος είναι πολιτικός και άλλη δεν δουλειά δεν έχει, παρά να ποστάρει φωτογραφίες της οικογένειας του;

Δεν έβρισκα, τι να της πω. Είχε, μάλλον, δίκιο.

Εδώ ο άνθρωπος χώρισε, βγήκε στον αέρα και έλεγε τον πόνο του στην κάθε κουρελού της τηλεόρασης, γιατί τον άφησε η γυναίκα του με τρία παιδιά μονάχο, και τώρα που την ξαναβρήκε, δεν θα έστελνε τις ευχές του σε μια τέτοια χρυσή και δραστήρια κοπέλα;

Μπα, τίποτα δεν είπα. Προτίμησα να το ρίξω στο χαβαλέ.

«Είσαι σίγουρη» την ρώτησα, «ότι είναι αυτή την Κυριακή, η γιορτή της μητέρας;»

-Μα φυσικά, πέφτει πάντα, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τι στον κόρακα, βλάκας είσαι και τα μπερδεύεις;»

«Ρε, αν δεν δω τα παιδιά της Μενεγάκη, της Τατιάνας και των άλλων κοσμικών να ποστάρουν ευχές στις μανάδες τους, δεν είμαι σίγουρος. Ορίστε, τρία χρόνια πριν, ο Κυριάκος πόσταρε από την πρώτη Κυριακή.»

«Δεν το πιστεύω» μου απάντησε. «Φταίνε, σίγουρα, οι επικοινωνιολόγοι του, που δεν πρόσεξαν το tweet του. Όχι, τίποτα άλλο, αλλά θα νομίζουν ότι είναι και ηλίθιος».

-Μην φοβάσαι, ρε. Κανείς δεν πρόκειται να τον παρεξηγήσει. Απλά, βιάζεται καμιά φορά και δεν τον προλαβαίνουν οι δικοί του.

-Αν είναι έτσι, αλλάζει. Δεν είναι, πάντως, χαζό το παιδί. Αυτό έλειπε. Είναι βιαστικό. Λοιπόν, δεν θα ευχηθείτε τίποτα, για την μάνα σας που όλο τον χρόνο κουράζεται και σήμερα έχει την γιορτή της;

«Να κάνεις κουράγιο» της απάντησα.

«Θα έρθουν οι φιλελέδες.

Και θα παίρνεις κουπόνια για να αφήνεις τα παιδιά σου σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Θα δουλεύεις, όσες ώρες την ημέρα θέλεις.

Θα είσαι ελεύθερη να διαλέξεις εσύ το αφεντικό σου και το αφεντικό σου εσένα.

Θα επιλέγεις εσύ τα Πανεπιστήμια που θα σπουδάζουν τα παιδιά μας.

Κι΄ αν ο μισθός μας δεν φτάνει για τα δίδακτρα, θα τα συμβουλεύουμε να γίνουνε οι άριστοι, που θα πάρουν την υποτροφία κάποιου πατερούλη.

Θα πάρεις, εσύ, την ζωή στα χέρια σου.

Και θα βλέπεις κι εμένα, όση ώρα και όποια ώρα θέλεις.

Κι αν περισσεύουμε από την δουλειά μας, θα βλεπόμαστε ακόμη περισσότερο.

Και μη σε νοιάζει, αν δεν παίρνουμε επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας ή δεν έχουμε περίθαλψη καμία στα γηρατειά μας.

Είναι καλός ο φιλελευθερισμός, μάνα.

Υπάρχουν πολλοί πονόψυχοι και φιλάνθρωποι στις κοινωνίες τους.

Δεν θα μας αφήσουν έτσι.

Μάνα, κουράγιο. Θα έρθουν οι φιλελέδες»

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, είστε πάντα έξοχος. Άντε να έρθουν οι φιλελέδες στην κυβέρνηση, γιατί εγώ έχω αρχίσει να βαριέμαι. Πάντως, θα πέσει τρελό γέλιο με Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Αν και έχω την εντύπωση πως κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει ξανά πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.