Κουβαδάκια και φτυαράκια

Γεια σου, αγαπητέ πιτσιρίκο.
Έχω καιρό να σου γράψω αλλά σε διαβάζω συχνά. Όταν διάβασα σε ένα από τα τελευταία σου ότι «η λογική έχει χαθεί στην Ελλάδα» είπα να σου μεταφέρω μια μικρή ιστορία επιστημονικής φαντασίας που είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή.

Πρόσφατα, πήγα με την οικογένειά μου για μπάνιο μεσοβδόμαδα σε μια παραλία της Αττικής.

Ήμουν με τη μικρή μου κόρη μέσα στη θάλασσα και δίπλα μας κολυμπούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με μια μικρότερη –όχι πολύ– φίλη τους.

Η θάλασσα ήταν ήρεμη και η απόστασή μας μικρή, ώστε μπορούσα να ακούσω αρκετά καλά τι έλεγαν.

Η ηλικιωμένη κυρία λέει στη μικρότερη φίλη της «Δεν σου κάνει εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη στο δημόσιο;»

Εγώ την κοίταξα με περιέργεια, δε μπορεί λέω πλάκα κάνει, κάπου εδώ θα σκάσουν στα γέλια όλοι τους· ησυχία όμως.

Ακολούθως, ο ηλικιωμένος άντρας παίρνει το λόγο και λέει «Εμ, βέβαια Κούλα μου (δε θυμάμαι το όνομά της), έχουμε κυβέρνηση τώρα, δεν έχουμε τους προηγούμενους».

Κοίτα να δεις, λέω, χιούμορ που το έχουν και περιμένω καρτερικά να βάλουν τα γέλια όλοι μαζ. Αμ, δε.

Στη συνέχεια, ο ηλικιωμένος βγαίνει έξω και μένουν οι δυο τους.

Η ηλικιωμένη κυρία, η Κούλα, λέει στη φίλη της «Παλιότερα που είχαμε χρήματα, έβλεπα σε μια βιτρίνα ένα φόρεμα 200€ και έλεγα ‘θα το πάρω, δεν πειράζει, θα κάνω αυτήν την τρέλα’. Τώρα έχουν πέσει πολύ οι τιμές, για να φανταστείς πρόσφατα άλλαξα την γκαρνταρόμπα μου και με 70€ πήρα δύο φορεματάκια υπέροχα’.

«Ναι, ναι» απάντησε η φίλη της. Αλλά, μετά από λίγο, της λέει «Όμως, παλιότερα, έπαιρνα και 2 μισθούς δώρα και είχα την άνεση να κάνω και κάτι παραπάνω. Πριν έπαιρνα 1.300€ περίπου, ενώ τώρα έχω πέσει στα 900€ και μου κόψανε και τα δώρα.»

«Εντάξει” λέει η ηλικιωμένη, περάσατε μια μικρή περίοδο λίγο δύσκολη αλλά τώρα όμως…»

Δεν έμεινα να ακούσω παραπάνω, πήρα την κορούλα μου και βγήκαμε έξω. Χίλιες φορές καλύτερα τα κουβαδάκια και τα φτυαράκια.

Υ.Γ.1 Προφανώς, η κυρία Κούλα είναι συνταξιούχος του δημοσίου (μάλλον εκπαιδευτικός), που, βγαίνοντας, πήρε μια πολύ καλή σύνταξη και που ακόμα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς. Η δε μικρότερη φίλη της, πρέπει να είναι εκπαιδευτικός που μέσα σε μια νύχτα είδε να γκρεμίζεται ο μισθός της.

Υ.Γ.2 Πριν από πολλά χρόνια, βλέπαμε τους μετανάστες να στοιβάζονται 10-15 σε ένα μικρό σπιτάκι και το θεωρούσαμε τριτοκοσμικό. Τώρα βλέπουμε το ίδιο στα νησιά μας και το θεωρούμε ευλογία και ανάπτυξη. Στη Σαντορίνη νοικιάζονται ακόμα και οι ταράτσες, ενώ πιο δύσκολο είναι να βρεις σπίτι παρά δουλειά στις Κυκλάδες. Η υπερ-εκμετάλλευση θα φέρει και την καταστροφή της «βαριάς βιομηχανίας» μας.

Καλά μπάνια

Adriano

(Αγαπητέ φίλε, τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν αρκετοί Έλληνες στο νησί. Οπότε, άκουσα διάφορες συζητήσεις. Και θυμήθηκα έναν από τους λόγους που δεν θέλω να είμαι στην Αθήνα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως πάρα πολλοί Έλληνες μοιάζουν να μην έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί στη χώρα μας από το 2010 και μετά, ούτε τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Πώς γίνεται αυτό; Δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω. Πάντως, πολλοί Έλληνες κοιτούν μόνο την προσωπική τους κατάσταση -όπως είναι σήμερα- και αδυνατούν να δουν τη γενικότερη εικόνα της χώρας που θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την προσωπική τους κατάσταση. Στα νησιά μας γίνονται εγκλήματα. Λογικό, μετά το έγκλημα σε βάρος της χώρας. Καταστρέφουμε και τα νησιά μας που φέρνουν τουρισμό και χρήμα. Και τα πουλάμε πολύ φτηνά. Τζάμπα. Και μπάτε σκύλοι αλέστε. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Καμία εκτίμηση στον τόπο μας. Να είστε καλά. Καλά μπάνια.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.