Ποιος δικαιούται να μιλάει;

Πιτσιρίκο, θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση. Όχι για να πάρω απάντηση, προφανώς, απλά φιλολογική συζήτηση να κάνουμε.

Διαβάζω και βλέπω πολλές αντιδράσεις, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, γι’ αυτούς που γράφουν για τις ευθύνες όλων, και κυρίως γι αυτούς που μιλάνε για τις ευθύνες των πολιτών.

Γιατί δεν είναι η ώρα, γιατί δεν σέβονται τον πόνο των θυμάτων.

Δεν το καταλαβαίνω, όμως.

Με ποιον τρόπο και κυρίως με πόση βεβαιότητα κρίνουμε το αν ο Πιτσιρίκος και ο καθένας που γράφει τι σκέφτεται αυτές τις μέρες μιλάει εκ του ασφαλούς.

Λένε, αν είχες χάσει κάποιον δικό σου, δε θα τα έλεγες αυτά.

Πώς ξέρεις αν εγώ έχασα κάποιον δικό μου;

Επειδή υποθέτεις ότι αν είχα χάσει θα σου το έλεγα;

Πού ξέρεις ότι δεν είχα κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ανάμεσα σε αυτούς που κάηκαν επειδή κάποιος αποφάσισε ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν μέρος της ιδιοκτησίας του;

Ή μήπως υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να πω σε αυτή την περίπτωση, κάποιος συγκεκριμένος που πρέπει να κατηγορήσω;

Δείχνουμε ανοχή σε αυτούς που λένε θέλημα θεού το χαμό των ανθρώπων τους, αλλά παρεξηγούμαστε με αυτόν που λέει πως για ό,τι έγινε έφταιγαν οι άνθρωποι.

Δηλαδή ποιος δικαιούται να μιλάει; Ποιος το ορίζει αυτό;

Δεν το καταλαβαίνω.

Φιλιά

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, ο καθένας δικαιούται να μιλάει. Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης είναι κατοχυρωμένο και προβλέπεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ευτυχώς που μιλάνε όλοι και ευτυχώς που υπάρχει το Facebook, γιατί, διαφορετικά, δεν θα είχα αντιληφθεί πόσοι καθυστερημένοι υπάρχουν. Γέμισε η Ελλάδα χωροφύλακες. Κομπλεξικοί, υποκριτές και σιχαμένοι. Ελένη, έχω το μπλογκ σχεδόν 14 χρόνια. Ποτέ δεν είπα σε κανέναν τι να γράφει ή να μη γράφει. Αυτοί που θέλησαν να μου πουν τι να γράφω είναι πάρα πολλοί. Γνωστοί και άγνωστοι. Εγώ δεν άκουσα κανέναν και μου βγήκε σε καλό. Ελένη, μην δίνεις σημασία. Η Ελλάδα είναι γεμάτη λούμπεν άτομα. Εκτός αν νομίζεις πως η Ελλάδα χρεοκόπησε και είναι σε αυτή την κατάσταση από τους πολλούς έξυπνους. Ακούς τα podcast, οπότε ξέρεις πως υπάρχει γνωστή μου -και πολύ καλός και γλυκός άνθρωπος- που είναι αγνοούμενη. Αυτό δεν με εμποδίζει να σκέφτομαι. Μην δίνεις σημασία σε ανθρώπους που πουλάνε προσωπικά δράματα στα social media. Κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους ανθρώπους δεν το κάνει αυτό. Μόνο τα λαμόγια το κάνουν. Να είσαι καλά, Ελένη. Σοφή η κίνησή σου να ζήσεις στην Ολλανδία. Σώθηκες από βέβαιο θάνατο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.