Εκτός κλίματος

Φίλε Πιτσιρίκο γεια σου
Αισθάνομαι εντελώς εκτός κλίματος. Δεν θα πάω διακοπές αλλά χαίρομαι με όσους πάνε, αν και θα προτιμούσα οι περισσότεροι από αυτούς να έκαναν διακοπές διαρκείας, οπότε να μη χρειαζόταν να τους ξαναδώ.

Αυτό το διάστημα διάβαζα τα βιβλία του Philip Kerr.

Αφού διάβασα εκατοντάδες σελίδες και τελείωσα αρκετά βιβλία του, διαπίστωσα ότι αυτό που μου έμεινε πιο πολύ ήταν ένα απόσπασμα που έχει παραθέσει ο Kerr στην αρχή του δεύτερου μέρους της Τριλογίας του Βερολίνου -που τιτλοφορείται «Ο χλομός εγκληματίας»- το οποίο το έχει γράψει ο Νίτσε και λέει τα εξής:

«Πολλά πράγματα μου προκαλούν αηδία σχετικά με τους καλούς σας ανθρώπους – και δεν εννοώ την κακία τους. Θα ευχόμουν να τους διακατείχε μια τρέλα και να χάνονταν απ’ αυτήν. Θα ευχόμουν πράγματι η τρέλα τους να λεγόταν αλήθεια ή πίστη ή δικαιοσύνη: αυτοί όμως κατέχουν την αρετή τους για να μακροζωούν και μάλιστα με μια άθλια άνεση.»

Δεν ξέρω γιατί, αλλά κάθε τόσο ανατρέχω για να δω πώς το λέει ακριβώς μια και για κάποιο λόγο μου φάνηκε να συνοψίζει σε πέντε γραμμές εκατοντάδες σελίδες και μία πραγματικότητα που μοιάζει θλιβερά διαχρονική.

Ίσως γι’ αυτό σκέφτηκα και να το μοιραστώ !

Ευχαριστώ

Η εκτός κλίματος

(Αγαπητή φίλη, δεν είστε εκτός κλίματος. Είναι κάπως θλιβερά τα νησιά μας αυτή την εποχή, με όλους αυτούς τους τουρίστες -Έλληνες και ξένους- που τα κατακλύζουν. Είναι σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τουρίστες. Μια και είμαι στα νησιά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτές τις μέρες είναι χάλια. Ο Κερ δεν ήταν αγαπημένος μου, γιατί, εδώ και χρόνια, δεν μπορώ πια να διαβάσω μυθιστορήματα. Έχω διαβάσει τα κορυφαία μυθιστορήματα -και όχι μόνο- και θεωρώ πια πως τα μυθιστορήματα είναι πολύ χρήσιμα για να βάλουν έναν άνθρωπο στη μαγεία της ανάγνωσης αλλά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα σε έναν αναγνώστη που έχει περάσει κάποια ηλικία και αγαπάει πια το διάβασμα. Από την άλλη, τον Νίτσε τον αγάπησα τρελά πριν από πολλά χρόνια. Προσπάθησε να ξυπνήσει τους ανθρώπους και παρεξηγήθηκε πολύ. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για τρέλες. Ούτε είναι όλοι φτιαγμένοι για έρωτες. Αλλά δεν πρέπει να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι. Την δική μας ζωή έχουμε έρθει να ζήσουμε, όχι τη ζωή των άλλων. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.