Eίμαστε απόγονοι των Νεάντερταλ, αυτό φταίει για όλα

Πιτσιρίκο, το οστό ενός κοριτσιού που πέθανε πριν 90 χιλιάδες χρόνια και ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο της Σιβηρίας αποκάλυψε ότι ήταν μισή Νεάντερταλ και μισή Denisovan (ανθρώπινο υποείδος, που ζούσε από τη Σιβηρία ως τη νοτιοανατολική Ασία), όπως γράφει το Skynews.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα διασταύρωσης διαφορετικών ανθρώπινων ειδών, που πλέον έχουν εξαφανιστεί.

Ανήκει μάλιστα στην πρώτη γενιά ατόμων, που προήλθαν από διασταυρώσεις διαφορετικών ανθρώπινων ειδών.

Οι σύγχρονοι μη Αφρικανοί άνθρωποι έχουν στοιχεία από το DNA των Νεάντερταλ και μερικοί ασιατικοί πληθυσμοί έχουν DNA των Denisovan, κάτι που δείχνει ότι οι homo sapiens (σύγχρονοι άνθρωποι), οι Νεάντερταλ και οι Denisovan διασταυρώνονταν.

Καθώς οι Νεάντερταλ μετακινήθηκαν ανατολικά, συνάντησαν τους Denisovan και το 13χρονο κορίτσι που οι επιστήμονες ονόμασαν Denny ήταν το αποτέλεσμα της συνεύρεσης μίας μητέρας Νεάντερταλ και ενός πατέρα Denisovan.

Το οστό της Denny είχε βρεθεί πριν μερικά χρόνια στο σπήλαιο της Σιβηρίας και οι πρώτες μελέτες είχαν καθορίσει το φύλο της και πότε πέθανε.

Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκε ότι είχε χρωμοσώματα Nεάντερταλ και Denisovan.

Τα αρχαιότερα ευρήματα Νεάντερταλ στην Ευρώπη είναι 430 χιλιάδων ετών.

Οι Νεάντερταλ εξαπλώθηκαν στη συνέχεια και στη νοτιοδυτική και κεντρική Ασία, αλλά εξαφανίστηκαν πριν 40 χιλιάδες χρόνια, όταν έφτασαν οι homo sapiens (σύγχρονοι άνθρωποι) από την Αφρική 60 χιλιάδες με 40 χιλιάδες χρόνια πριν, αν και η ανάλυση DNA δείχνει διασταυρώσεις ανάμεσα στα δύο είδη.

Το υποείδος των αρχαϊκών ανθρώπων Denisovan ζούσε από τη Σιβηρία ως τη νοτιοανατολική Ασία και επίσης διασταυρώθηκε με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Ένα 3% με 5% του DNA των Denisovan έχουν οι Μελανήσιοι και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας και ένα 6% οι Παπούα.

Μιας και ο λόγος για DNA, όμως, σε αυτό του σκύλου έχει καταγραφεί να αποζητά την ανθρώπινη συντροφιά.

Γιατί ο σκύλος δεν υπήρχε στη φύση, αλλά είναι δημιούργημα του ανθρώπου, που πριν χιλιάδες χρόνια εξημέρωσε μερικούς λύκους και μετά από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις των πιο ήμερων εξ αυτών, προέκυψαν οι σκύλοι.

Από συνεχείς διασταυρώσεις, επίσης, προέκυψαν οι δεκάδες ράτσες σκύλων που υπάρχουν σήμερα.

Αλλά και τα αδέσποτα είναι ανθρώπινο “έργο”, διότι θέλει μεράκι και θυσίες, που ούτε μπορεί να διανοηθεί κάποιος που δεν έχει σκύλο.

Η γάτα είναι πιο εύκολη, λίγο πιο ανεξάρτητη, αλλά χρειάζεται κι αυτή φροντίδα.

Είναι αμέτρητες οι ασθένειες των κατοικίδιων, μετά από ένα σημείο καταντάς νοσοκόμα.

Για αυτό και δεν μπορούν να έχουν όλοι άνθρωποι γάτες και σκυλιά.

Μετά από ένα σημείο για πολλούς είναι ένα βάρος που κάποια στιγμή ίσως αποφασίσουν να ξεφορτωθούν. Με δραματικές συνέπειες για το άτυχο ζώο που θα μείνει τον δρόμο.

Ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι μόλις δύο χρόνια. Και αυτά μέσα στην πείνα, τη βρώμα και τις ασθένειες που τελικά τα καταβάλλουν.

Αν δεν τα πατήσει και κανένα αυτοκίνητο.

Από τον αριθμό των αδέσποτων φαίνεται και το επίπεδο πολιτισμού κάθε χώρας, όπως λένε. Κανονικά όλα τα σκυλάκια και τα γατάκια θα έπρεπε να είχαν ένα σπίτι και κάποιον να τα αγαπάει.

Όπως και οι άνθρωποι, άλλωστε.

Tο μοναδικό είδος που ζει ελεύθερα στη φύση είναι τα άγρια σκυλιά της Αφρικής, που περισσότερο μοιάζουν, πάντως, με μικρόσωμες ύαινες.

Σε αγέλες των 50-60 ζώων, κυνηγούν μεγάλα φυτοφάγα, ενώ κλέβουν τη λεία ακόμα και λιονταριών.

Τα ντίνγκο στην Αυστραλία ζουν επίσης σε ημιάγρια κατάσταση, καθώς σε μερικές φάρμες στην αχανή ενδοχώρα τα έχουν και σαν κατοικίδια.

Με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται διότι το ντίνγκο είναι ένα σκυλί (το μετέφεραν οι πρώτοι έποικοι στην Αυστραλία πριν από 400 χρόνια και έκτοτε εξελίχθηκε) που είναι από τη φύση του επιθετικό.

Αλλά και κάποια σκυλιά υπεράνω υποψίας μπορεί να έχουν επιθετική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες τα κατατάσσουν σε δύο κατηγορίες.

Σε αυτά που είναι επιθετικά προς άλλα σκυλιά και σε εκείνα που είναι επιθετικά απέναντι στους ανθρώπους.

Για αυτό δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα για κάποιον που τραβάει από το λουρί το σκυλί του (μία εικόνα σίγουρα όχι ευχάριστη), ενώ δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για αυτό.

Από την άλλη, βέβαια, τη συμπεριφορά που εμείς θα δείξουμε στον σκύλο μας, αυτή θα βγάλει κι εκείνος προς τα έξω.

Και αντί επιλόγου δύο tips.

Δεν χρειάζονται πολλές φωνές και φυσικά ούτε ξύλο στο σκυλί.

Ένα ελαφρύ χτυπηματάκι στη μύτη αν κάνει ζημιές ή, σκανταλιές είναι αρκετό και το συνιστούν και οι εκπαιδευτές.

Επίσης, τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνει το κούρεμα το καλοκαίρι.

Όχι μόνο δεν ανακουφίζει τα σκυλιά από τη ζέστη, διότι το δέρμα τους δεν έχει πόρους και ουσιαστικά δροσίζονται μόνο ανοίγοντας το στόμα και από τις πατούσες, αλλά τα κάνει πιο ευάλωτα απέναντι στις σκνίπες, που θα έχουν περισσότερο ελεύθερο πεδίο για να τα τσιμπήσουν και ενίοτε να τα μολύνουν με το θανατηφόρο καλαζάρ.

Από την άλλη, το τρίχωμα προσφέρει και μόνωση στα σκυλιά, προστατεύοντάς τα τόσο από τη ζέστη, όσο και από την ηλιακή ακτινοβολία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η ανθρωπότητα είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή στις σπηλιές. Και ελπίζω αυτή τη φορά οι άνθρωποι να μείνουν στις σπηλιές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.