Ακυβερνησία και στη Σουηδία, αλλά δεν πειράζει πάμε παραλία

Συναινέσεις θα χρειαστούν, Πιτσιρίκο, στη Σουηδία μετά τις εκλογές από τις οποίες δεν προέκυψε πλειοψηφία για κανένα κόμμα, ούτε καν για συνασπισμό κομμάτων με τον απερχόμενο Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Stefan Lofven να λέει ότι θα παραμείνει στο πόστο του τις επόμενες εβδομάδες ζητώντας συνεργασίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με ποιους, όμως;

Αφού ή θα συνεργαστούν ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με αυτόν της κεντροδεξιάς ή, θα υπάρξει ακυβερνησία.

“Έχουμε δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξει το κοινοβούλιο και θα εργαστώ ήρεμα ως πρωθυπουργός σεβόμενος τους ψηφοφόρους και το εκλογικό σύστημα της Σουηδίας” αρκέστηκε σε γενικότητες ο Lofven.

O ίδιος είχε ηγηθεί την περασμένη τετραετία μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, την οποία απάρτιζαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και είχε και τη στήριξη του Αριστερού Κόμματος στο κοινοβούλιο.

Αυτός ο συνασπισμός κέρδισε με μικρή διαφορά την Κεντροδεξιά συμμαχία· για 30 χιλιάδες ψήφους νομίζω, αφού και οι δύο συνασπισμοί πήραν πάνω από 40%, αλλά μόνοι τους οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν 28,4% και το κύριο κόμμα της Δεξιάς 19,8%.

Όπως αναμενόταν, κερδισμένο από αυτές τις εκλογές βγήκε το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, ανεβάζοντας τα ποσοστά του στο 17,6% από 12,9% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, αν και δεν έπιασε το 25% που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος δεν επέτρεψε επίσης στους συνασπισμούς της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς να έχουν πλειοψηφία.

Οπότε πάμε για ακυβερνησία και στη Σουηδία. Αλλά και τι έγινε; Το θέμα είναι να πάμε παραλία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει ακυβερνησία στη Σουηδία αλλά και ούτε κάπου αλλού. Κυβερνούν οι αγορές. Και, σε αντίθεση με τους πολίτες που ψηφίζουν μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, οι αγορές ψηφίζουν κάθε μέρα. Η άνοδος των εθνικισμών στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών -και οι κεντροδεξιοί και οι σοσιαλδημοκράτες είναι νεοφιλελεύθεροι-, της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, του προσφυγικού και της έλλειψης μιας πειστικής άλλης πολιτικής πρότασης. Και φυσικά, τα ακροδεξιά κόμματα προμοδοτούνται από τα παραδοσιακά κόμματα, αφενός για δικά τους οφέλη και αφετέρου για να μοιάζουν αυτά δημοκρατικά. Πριν από μερικά χρόνια -2010 με 2011-, το Βέλγιο έμεινε χωρίς κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο. Κανείς δεν κατάλαβε την διαφορά. Οπότε, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες πάνε στην παραλία -έχει πολλούς Σουηδούς εδώ στο νησί- και όχι στις κάλπες. Στις κάλπες πάνε αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ακόμα. Θα καταλάβουν. Κάποιοι αργούν λίγο. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.