Δυο άλλοι κόσμοι

Πιτσιρίκο, τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι το ιδεολογικό μας χάσμα (με τους «αντιγνωμούντες»), είναι η de facto ύπαρξη δυο διαφορετικών σφαιρών κοσμοαντίληψης.
Το κενό είναι τεράστιο και δεν καλύπτεται με καμιά επιχειρηματολογία.

Τις τελευταίες ώρες έχω βαρεθεί -και σιχαθεί- κοινότοπες τοποθετήσεις -και υποθετικές- του τύπου «εάν έμπαινε σπίτι σου τι θα έκανες;», «ε κάτσε να σε γ@μήσει», κι άλλα τέτοια, λες και η κάθε περίπτωση είναι ίδια, λες και οι συνθήκες δράσης-αντίδρασης είναι όμοιες και επιτάσσουν τις ίδιες ενέργειες και το ίδιο αποτέλεσμα.

Αστεία και κωμικοτραγικά πράγματα, τρομακτική η ρηχότητα σκέψης ακόμα κι από «σοβαρούς» και «ώριμους» ανθρώπους.

Και δεν μιλάμε για την «απαίτηση» μιας ορισμένης ευαισθησίας απέναντι στον τοξικομανή, τον ψυχικά ασθενή, τον πρόσφυγα-μετανάστη, τον -φτωχό- ομοφυλόφιλο (εν πάση περιπτώσει τον κοινωνικά αδύναμο και περιθωριοποιημένο), διότι αυτό άπτεται και εμπειρικών καταστάσεων, ενσυναίσθησης και λοιπών ψυχοσυναισθηματικών παραγόντων, αλλά μιας -γαμημέvης- στοιχειώδους λογικής σκέψης!

Η ουσία του όλου θέματος, και το ειδεχθέστερο όλων, είναι αυτό που εξελίσσεται τώρα.

Είναι αυτό που ξεσκεπάζει τη βρωμιά και τη σαπίλα αυτής της κοινωνίας, τον εκφασισμό της. Η ηθική της ανθρωποφαγίας και της βαρβαρότητας.

Το να αντιδράσεις βίαια σε μια ακραία στιγμή απέχει παρασάγγας από το να επικροτείς το βίαιο θάνατο ενός αδύναμου και περιθωριοποιημένου ανθρώπου· ενός ανθρώπου εμφανώς σε θέση μη ισχύος, όχι μόνο κοινωνικώς αλλά κι επί του πρακτικού της συζητήσεως, δηλαδή του ίδιου του τραγικού συμβάντος.

Όπως, επίσης, το να ισοσταθμίζεις την απώλεια μιας ζωής με το ενδεχόμενο απώλειας υλικών αγαθών!

Το να σεβαστούν δε -και να σωπάσουν-, σκεπτόμενοι την τραγική μάνα αυτού του παιδιού που είδε να «φεύγει» το παιδί της σαν το σκυλί στο αμπέλι, είναι ψιλά γράμματα. Πολλά ζητάω.

Αυτά!

Χάρης

(Αγαπητέ φίλε, υπάρχει και κάτι καλό σε αυτή την υπόθεση. Εγώ πια -με όλα αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει- το έχω πάρει απόφαση πως η ελληνική κοινωνία είναι βαριά άρρωστη και δεν σηκώνει θεραπεία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.