Η γριά κότα έχει το ζουμί

Γεια σου σύντροφε πιτσιρίκο,
μπαίνω απρόσκλητος στη συζήτηση για τις σχέσεις με νεότερες γυναίκες (1,2), δηλώνοντας -for the record- ότι και εγώ είμαι δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα μου, κάτι που θεωρώ σαν την ιδανική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι που θέλει να ζήσει μαζί το υπόλοιπο της ζωής του.

Η γυναίκα μου είναι Πολωνέζα.

Για όσους ξέρουν τι σημαίνει αυτό, μάλλον θα κουνήσουν με συμπάθεια την κεφαλή τους.

Για όσους δεν ξέρουν θα πω μόνο αυτό: η Πολωνία είναι καθαρά μητριαρχική κοινωνία.

Ο άνδρας ευνουχίζεται γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες. Η γυναίκα κάνει κουμάντο.

Η μόνη σκληρή απαίτηση που έχει μια τυπική πολωνική οικογένεια από τον κανακάρη της είναι να μάθει να σκουπίζεται σωστά μετά από όταν αποπατήσει και να πλύνει μετά τα χέρια του.

Σε αντίθεση με την κανακάρισσα, που περνάει εκπαίδευση μονάδας υποβρύχιων καταστροφών.

Το λιγότερο που της ζητείται είναι να γίνει θεά.

Φαντάσου τώρα τι ειδυλλιακή σχέση έχει μια τυπική Πολωνέζα μάνα με την κόρη της!

Να κάθεσαι από μια μεριά με μπύρα και ποπ κορν και να παρακολουθείς αμίλητος, χωρίς μειδιάματα όμως, μη σε πάρει καμία ξώφαλτση.

Αυτό που έσωσε τους όρxεις μου από πρόωρη αποκόλληση από το υπόλοιπο σώμα είναι τα δέκα χρόνια διαφοράς σε συνδυασμό με το κρητικό αίμα που ρέει στις φλέβες μου.

Η μάχη που δόθηκε για να τους κρατήσω ήταν πανάξια της πολωνικής θηλυκής λεβεντιάς.

Χώρια ότι η πεθερά και ο πεθερός ποτέ δεν μου συγχώρεσαν ότι αψήφησα με τόσο αγενή τρόπο την ένδοξη πολωνική παράδοση.

Θα πω μόνο αυτό: στην πολωνική γλώσσα χρησιμοποιείται η ίδια λέξη για να πεις σε κάποιον να είναι ευγενικός και να είναι υπάκουος.

Αν είσαι υπάκουος, είσαι και ευγενικός.

Αν είσαι ευγενικός είσαι και υπάκουος.

Χα!

Κέρδισα και αυτόν τον πόλεμο ανεξαρτησίας, όταν παρουσίασα στα πεθερικά την πρώτη τους εγγονή.

Μισή Κρητικοπούλα, μισή Πολωνέζα.

Μπορεί να μη μου συγχωρούν το παρελθόν, αλλά τα μεγάλα καστανά μάτια της εγγονής τους
βοηθάνε να το ξεχάσουν.

Άλλο τώρα που ο κρυφός πόθος της πεθεράς μου είναι να έρθει μια μέρα ένας μαντράχαλος και να μου την κλέψει, όπως τους έκλεψα και εγώ την δική τους χωρίς καν να τους ρωτήσω.

Αλλά ξέφυγα από αυτό που ήθελα να γράψω.

Όπως είναι καρατσεκαρισμένο, οι ώριμοι άνδρες μπορεί να έχουν πέραση στις πολύ νέες γυναίκες και το αντίστροφο, ώριμες γυναίκες μπορούν να έχουν πέραση στους πολύ νέους άνδρες.

Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια πολύ όμορφη σχέση, αν όχι, μπορεί να πέσει τουλάχιστον γέλιο όπως στην ταινία Whatever Works του Woody Allen.

Μια όμορφη σχέση ξεκινά με όμορφα ειλικρινή συναισθήματα που κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει αργότερα κανέναν ότι έπαιξε με τα ειλικρινή συναισθήματα του άλλου.

Αλλά μια σχέση βασισμένη σε ειλικρινή συναισθήματα δεν σημαίνει ταυτοχρόνως ότι χτίζεται και πάνω σε μια υγιή βάση.

Επειδή είμαι και κακός χαρακτήρας, να εξομολογηθώ ότι, όσο μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας έχει ένα ζευγάρι, τόσο και πιο ψηλά ανασηκώνεται το δεξί μου φρύδι.

Πέστε πάνω μου να με φάτε, αν θέλετε, αλλά δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι κάτι παράξενο συμβαίνει.

Νομίζω είναι δεδομένη η ψυχολογική και πνευματική ασυμβατότητα μεταξύ ανθρώπων με μεγάλη βιολογική διαφορά.

Η ζωή μας γεμίζει εμπειρίες που μας ωριμάζουν, χώρια οι ορμονικές αλλαγές που γίνονται στα σώματα μας όσο μεγαλώνουμε.

Εδώ τα δέκα χρόνια διαφορά με τη γυναίκα μου ήταν καμιά φορά πρόβλημα, όταν εγώ ήθελα να κάτσω σπίτι με το ένα πόδι πάνω στο άλλο να δω καμιά ταινία ή να διαβάσω κανένα βιβλίο και η γυναίκα μου ήθελε να πάμε να χορέψουμε.

Ο ώριμος άνθρωπος έχει άλλες προτεραιότητες από το νέο άνθρωπο.

Φυσικά η εξαίρεση, που μου επιτρέπει να ανασηκώνω το δεξί μου φρύδι, είναι όταν ένας από δυο έχει μείνει πνευματικά ή ψυχολογικά στάσιμος ή στάσιμη, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ τους να είναι περισσότερο βιολογική παρά πνευματική ή ψυχολογική.

Θα μου πεις, και τι σε κόφτει εσένα ρε φίλε;

Δε με κόφτει, απλά είναι μια από τις κακές συνήθειες που έχω να θέλω να εξηγήσω τον κόσμο γύρω μου.

Υποθέτω, ότι ακόμα και μια τέτοια “παθολογική” κατάσταση μπορεί πάλι να οδηγήσει σε μια όμορφη σχέση και να βοηθήσει τον άνθρωπο που είχε μείνει στάσιμος να προχωρήσει.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση θα είναι ότι, αν ο άνθρωπος προχωρήσει, μπορεί να μην βρίσκει πια νόημα σε αυτή τη σχέση ή να μην την έχει πια ανάγκη.

Μπορεί κανείς σε αυτήν την περίπτωση να τον κατηγορήσει ότι χρησιμοποίησε τον άλλο και ότι έπαιξε με τα συναισθήματά του;

Άσχετο, αλλά μου συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον τώρα που είμαι μπαμπάς με κοράκλα.

Όταν προσπεράσω στο δρόμο κανένα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά, πέρα ότι θαυμάζω την ομορφιά της και το πόσο με ευχαριστεί που υπάρχει για να την προσπερνάω στο δρόμο πού και πού, το δεύτερο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αυτό το κορίτσι έχει ένα πατέρα που τη λατρεύει.

Φιλιά

Φίλιππος

(Αγαπητέ Φίλιππε, χαίρομαι που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου με τα πεθερικά από την Πολωνία. Την ανεβάζω για όλους τους αναγνώστες, αφού “έφαγα” την τελευταία παράγραφο -συγγνώμη, καλέ μου άνθρωπε- που αφορά την ιστορία που λέω στα podcast. Καλά, βρε Φίλιππε, κι εσύ …ξένη βρήκες να πάρεις; Χάθηκαν τόσες ωραίες Κρητικοπούλες; Βέβαια, με αυτές τις ξένες, γλιτώνεις λεφτά από την αποτρίχωση. Τώρα θα με έχει μισήσει όλος ο γυναικείος πληθυσμός της Κρήτης. Κάποιες θα στρίβουν το μουστάκι τους. Φίλιππε, μας είπες πώς σε αντιμετώπισαν τα πεθερικά σου από την Πολωνία, αλλά δεν μας είπες πώς αντέδρασε το δικό σου σόι από την Κρήτη, όταν τους έφερες την ξένη που είναι και καθολικιά. Φίλιππε, δεν υπάρχει ηλικία στον έρωτα. Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά. Το αν θα προχωρήσει κάποιος, είναι άλλο θέμα. Απόλυτα προσωπικό. Όπως και ο έρωτάς του. Και μη σηκώνεις το φρύδι, όταν βλέπεις μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση. Είναι η σχέση δυο άλλων ανθρώπων, δεν είναι δική μας. Και ποιος μπορεί να απαγορεύσει σε έναν ηλικιωμένο άνδρα ή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα να ερωτευτούν έναν νεαρό ή μια νεαρή που παλιμπαιδίζουν; Ή το ανάποδο. Και γιατί να τους κρίνουμε γι’ αυτό; Πολύ όμορφο αυτό που έγραψες στο τέλος. Εν τω μεταξύ, μου αρέσει τρελά που έχει προηγηθεί ολόκληρη κουβέντα με αφορμή την ιστορία που λέω στα podcast -και τα κείμενα του Ηλία και του Βασίλη που ακολούθησαν- και οι αναγνώστες που δεν είναι συνδρομητές δεν καταλαβαίνουν πώς ξαφνικά αφήσαμε τα μνημόνια και τις φιλοσοφικές αναλύσεις και πιάσαμε τον έρωτα και την διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι. Αλλά αυτό είναι που έχει μεγάλη πλάκα στο μπλογκ. Που είναι χίπικο. Να είσαι καλά, Φίλιππε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.