Η σημασία της αξιοπρέπειας

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Διαβάζοντας το κείμενο του Βαγγέλη για τον ανεκδιήγητο απατεώνα Gordon Brown και την οικονομική κρίση -που μάλλον πολιτισμική θα την αποκαλούσα-, θυμήθηκα ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα.

Η καλύτερή μου φίλη είναι Ισλανδή.

Έχουμε περάσει πολλά μαζί, σε πολλές διαφορετικές φάσεις.

Πριν λίγα χρόνια, το 2012, έμεινα για μια βδομάδα μαζί της και μαζί με τους γονείς της στο Ρέικιαβικ.

Καλά, οι Ισλανδοί είναι φοβερή πάστα ανθρώπων. Απίστευτοι πλακατζήδες και συνάμα πολύ ευγενικοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι.

Ο πατέρας της φίλης μου μας γύρισε όλη τη χώρα, από το ένα ηφαίστειο στο άλλο κι από τη μια θερμοπηγή στην άλλη.

Μου έμαθε, επίσης, και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την Ισλανδία, που δείχνουν τις αντιθέσεις της.

Να, για παράδειγμα, περπατούσαμε στο λιμάνι του Ρέικιαβικ, και μου δείχνει δυο μικρά πλοιάρια, ένα δεξιά της προβλήτας κι ένα αριστερά.

«Αν θες να δεις τις φάλαινες», λέει και δείχνει αυτό αριστερά, «πας σ’ αυτό εδώ, είναι για τουριστικές εκδρομές».

Μετά γέλασε και μου έδειξε το άλλο πλοίο, δεξιά.

Και λέει: «Αν θες να τις σκοτώσεις, πας σ’ αυτό». Φαλαινοθηρικό.

Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά με τον Gordon Brown;

Γιατί στην οικονομική κρίση, όταν είχε γονατίσει η Ισλανδία -που εκτός από αλιεία, επεξεργασία αλουμινίου, και τουρισμό δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους- ο Gordon Brown κούναγε το δάχτυλο κι έλεγε «η Ισλανδία θα πληρώσει θέλει δε θέλει».

Έλα όμως που οι Ισλανδοί είναι παλαβοί.

ΕΝΑΣ (1) τύπος πρώτα πήγε και κάθισε έξω από το κοινοβούλιο· το οποίο, όταν περνάς απ’ έξω, νομίζεις ότι είναι μπιραρία, παντοπωλείο, κάτι τέτοιο.

Κι είπε «δεν φεύγω, αν δεν μου πείτε τι στο διάολο έγινε».

Μετά πήγαν 5, 10, 1000.

Ε, σύντομα η μισή Ισλανδία είχε κατασκηνώσει απ’ έξω.

Η συνέχεια γνωστή.

Πτώχευσαν τις τράπεζες, έκλεισαν τα λαμόγια φυλακή, και τώρα είναι πολύ καλύτερα από όλους εμάς τους ηλίθιους στην πατρίδα μας την Ευρώπη.

Αναρωτιέμαι καμιά φορά -πότε γελώντας και πότε κλαίγοντας- τι θα είχε συμβεί αν είχαμε κάνει στην Ελλάδα το ίδιο.

«Μα είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η Ισλανδία», ακούω με τη φαντασία μου κάποιον από τους πολλούς βλαμμένους να αναπαράγει σαν παπαγάλος· με την συγνώμη μου στα πανέξυπνα αυτά πουλιά.

Κι είναι αλήθεια.

Για την Ισλανδία ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι θα ήταν για την Ελλάδα.

Ούτε αγροτική παραγωγή έχει η Ισλανδία, ούτε ένοπλες δυνάμεις, κι είχε και νόμισμα που άρχισε να δέχεται φοβερές κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Για τον Gordon Brown τίποτα δεν θα ήταν να έστελνε 3-4 φρεγάτες να αποκλείσουν το νησί.

Δεν τόλμησε.

Βέβαια, οι Ισλανδοί είχαν και την τύχη να έχουν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν ήταν πουλημένο τομάρι όπως τα δικά μας τα παλικάρια εδώ.

Αλλά αυτό είναι δευτερεύον μπροστά στο ότι είχαν πολίτες που είχαν κάτι που στην Ελλάδα έχουμε χάσει εδώ και καιρό:

Αξιοπρέπεια.

Να είσαι καλά,

Χριστόφορος

Υ.Γ. Όποιος πάει, Ισλανδία, οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάτι που λέγεται hákarl. Είναι βασικά σάπιο κρέας καρχαρία που το έχουν θάψει στο χώμα για κάνα χρόνο. Θεωρείται το φαγητό με την πιο αηδιαστική γεύση στον κόσμο. Γι’ αυτό φαίνεται στο σερβίρουν με ένα σφηνάκι από το τοπικό ποτό, Brennivín. Να πάνε κάτω τα φαρμάκια, κυριολεκτικά!

(Αγαπητέ Χριστόφορε, για την Ισλανδία τα είχε γράψει όλα ο Άρης -που εξαφανίστηκε και ελπίζω να είναι καλά- στο “Δώσε πόνο Ισλανδία κι ας μην νιώθουμε”. Για την Ισλανδία μας είπαν πως είναι πολύ μικρή, γι’ αυτό αντέδρασαν οι Ισλανδοί. Για την Βρετανία, μας είπαν πως είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό οι Bρετανοί ψήφισαν Brexit. Κι εγώ έγραψα “Τελικά, ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος που πρέπει να έχει μια χώρα, για να αντιδράσουν οι πολίτες της;”. Η μαύρη αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες είναι λούμπεν, και αυτή είναι η διαφορά τους από τους Ισλανδούς. Ήταν χρέος μας να ζητήσουμε την απόδοση Δικαιοσύνης για την χρεοκοπία της χώρας μας. Δεν το κάναμε. Τέλος. Η αξιοπρέπεια είναι άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες. Όποιος Έλληνας θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια, φεύγει. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.