Μεταξύ Brexit και Τατουάζ

Πιτσιρίκο, ο δήμαρχος Λονδίνου Sadiq Khan ζήτησε ένα νέο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας κι αυτός με τη σειρά του την ιδέα που είναι γνωστή ως “Λαϊκή Ψήφος”, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Bρετανία αναμένεται να φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά με τα σχέδια της Theresa May να μην γίνονται αποδεκτά, πολλοί βουλευτές, αλλά και συνδικάτα και επιχειρήσεις ζητούν να έχει ο κόσμος έναν μεγαλύτερο λόγο στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η May έχει αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται ή, όχι την τελική συμφωνία για το Brexit.

H παρέμβαση υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος από τον Khan, υψηλόβαθμου στελέχους των Εργατικών θα βάλει κι άλλη πίεση στον επικεφαλής του κόμματος Jeremy Corbyn για να υποστηρίξει κι αυτός την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε μία εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και το τετραήμερο συνέδριο των Εργατικών που γίνεται κάθε χρόνο.

Γράφοντας στον Observer -την κυριακάτικη έκδοση του Guardian-, o Κhan επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν απειλή για το επίπεδο διαβίωσης, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των ψηφοφόρων.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μία δημόσια ψήφος σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit φέρει η κυβέρνηση ή, μία ψήφος για μία μη συμφωνία, αλλά και η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ” έγραψε χαρακτηριστικά στον Observer.

Άραγε, πόσα δημοψηφίσματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και υπηρέτες των αγορών;

Αντί να αλλάξουν την ΕΕ που έχει καταντήσει παραμάγαζο κάποιων τραπεζών για να κονομάνε τα δικά τους golden boys, προσπαθούν για άλλη μία φορά να αλλάξουν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.

Το ίδιο είχαν κάνει και παλιότερα στην Ιρλανδία, ενώ είχαν αγνοηθεί παντελώς τα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία.

Για να μην θυμηθούμε και τα δικά μας, τότε το καλοκαίρι του 2015, που ενταφιάστηκαν οι όποιες προσδοκίες.

Και είναι δύσκολο να μην έχεις να περιμένεις κάτι πια.

Αν και προσωπικά περιμένω απόψε την πρεμιέρα του “Τατουάζ” με τη Δανάη την Παππά, που είναι σαν τα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Και ο Βαγγέλης Σπανός -επειδή εδώ κάνουμε ρεπορτάζ- έχει και update)

Πιτσιρίκο, update έκανε το Reuters για τον δήμαρχο Λονδίνου Sadiq Khan που ζήτησε ένα νέο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι χειρισμοί της πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει σύγχυση και αδιέξοδο και οδηγούν τη χώρα σε ένα καταστροφικό μονοπάτι.

H Bρετανία αναμένεται να φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά με τα σχέδια της Theresa May να μην γίνονται αποδεκτά, πολλοί βουλευτές, αλλά και συνδικάτα και επιχειρήσεις ζητούν να έχει ο κόσμος έναν μεγαλύτερο λόγο στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η May έχει αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται ή, όχι την τελική συμφωνία για το Brexit, αλλά ο χρόνος πιέζει και πλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. H May απέρριψε επίσης και την πρόταση του Philip Hammond να παραταθεί η ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ μετά τις 29 Μαρτίου 2018.

Ο Khan είπε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο μίας κακής συμφωνίας ή, μίας μη συμφωνίας για το Brexit, δύο επιλογές εξίσου επικίνδυνες για τη χώρα. Γράφοντας στον Observer επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν απειλή για το επίπεδο διαβίωσης, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να ζητηθεί εκ νέου η γνώμη των ψηφοφόρων.

H παρέμβαση υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος από τον Khan, υψηλόβαθμου στελέχους των Εργατικών θα βάλει κι άλλη πίεση στον επικεφαλής του κόμματος Jeremy Corbyn για να υποστηρίξει κι αυτός την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Σε μία εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και το τετραήμερο συνέδριο των Εργατικών που γίνεται κάθε χρόνο.

Κατά τα άλλα ισχύουν όσα έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο. Τουλάχιστον έχει “Τατουάζ” το βράδυ (9:30μ.μ.).

Αλλά έχοντας σηκωθεί από τα χαράματα παίζει να με πάρει και ο ύπνος, αφού κολύμπησα ίσαμε και 300 μέτρα.

“Ανοιχτή θάλασσα κάνεις”, όπως μου είχε πει πρόσφατα και μία κολυμβήτρια, ειρωνικά, αλλά και καλοπροαίρετα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είστε φοβερός ρεπόρτερ. Είμαι βέβαιος πως ψάχνουν τρόπο να καταργήσουν εκλογές και δημοψηφίσματα, χωρίς να πληγωθεί η …Δημοκρατία. Το πάνε σιγά-σιγά. Κατ’ αρχάς, μας λένε “ψηφίστε εσείς, αν και δεν έχει σημασία τι ψηφίζετε”. Εκτός από τρομερός ρεπόρτερ, είστε και δεινός κολυμβητής. Δεν είναι λίγα, όμως, τα 300 μέτρα; Εγώ κολυμπάω τουλάχιστον χίλια και αισθάνομαι πως έχω τεμπελιάσει. Καλά, σας πειράζω. Αλλά, όντως, κολυμπάω ένα με δυο χιλιόμετρα. Να είστε καλά. Το κόλπο, όταν κολυμπάς, είναι να μην σκέφτεσαι τίποτα. Και να μην βλέπεις τηλεόραση. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.