Να τα εκατοστήσει…

Πιτσιρίκο, ένας 95χρονος Βρετανός και βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έγινε ο γηραιότερος δύτης, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ σε ένα ναυάγιο ανοιχτά της Κύπρου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τον Ray Wooley, που έκλεισε τα 95 στις 28 Αυγούστου και καταδύθηκε για 44 λεπτά σε βάθος 40,6 μέτρων, ενώ πέρσι που ήταν 94 χρονών είχε κατέβει στα 38,1 μέτρα βάθος για 41 λεπτά.

“Τα καταφέραμε, νιώθω υπέροχα, είναι πολύ ωραίο να σπάω το ρεκόρ μου ξανά και ελπίζω να επιστρέψω του χρόνου, μαζί με όλους εσάς” ανέφερε ο Wooley μετά την κατάδυση με δεκάδες ακόμα αυτοδύτες στο ναυάγιο του “Ζηνοβία” που βυθίστηκε 2 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λάρνακας το 1980 στο παρθενικό του ταξίδι.

Ο Wooley είναι από τη βορειοδυτική Αγγλία, αλλά ζει στην Κύπρο και επισκέφτηκε για πρώτη φορά το ναυάγιο το 1982. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ασυρματιστής, ενώ καταδύεται για 58 χρόνια.

“Προσπαθώ να αποδείξω στον εαυτό μου και ελπίζω και σε άλλους ανθρώπους ότι η άσκηση, ειδικά όταν φτάνεις στην ηλικία μου, είναι το πιο σημαντικό πράγμα”.

Η “Ζηνοβία” είναι ένα πολύ δημοφιλές ναυάγιο για τους δύτες και κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 60 χιλιάδες.

Kι εγώ κατέβηκα ίσαμε τα 5 μέτρα βάθος την Κυριακή στη 244η βουτιά το 2018 και 2050ή σερί. Αλλά εντάξει, ήμουν και σχετικά άυπνος.

Το μπάνιο στη θάλασσα, πάντως, σε αναζωογονεί και για αυτό μάζεψα και μερικά σκουπίδια από τα κρυστάλλινα νερά και τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και τον χειμώνα νιώθεις να έχεις πολλές δυνάμεις μετά το μπάνιο, παρά το κρύο.

Σιγά, σιγά, όμως, πέφτεις μετά.

Σαν τις όμορφες εικόνες του βυθού που ξεθωριάζουν στη μνήμη, καθώς όσο περνάει η ώρα γίνονται σταδιακά μια γλυκιά ανάμνηση.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τρομερό παππούδι ο Ρέι. Τον βλέπω να κάνει νέο ρεκόρ του χρόνου. Στα 100 χρόνια θα μηδενίσει το κοντέρ και θα ξεκινήσει από την αρχή. Κι εσείς είστε φοβερός. Οι αναγνώστες του μπλογκ δεν ξέρουν πως κάνετε καταδύσεις κάθε μέρα και μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες με τις εμπειρίες σας. Πάντα τέτοια. Μέχρι τα 100 και ακόμα πιο πέρα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.