Ο άγνωστος πόλεμος

Πιτσιρίκο, νέες προειδοποιήσεις έγιναν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού, όπως μεταδίδει το BBC.

Mία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι η οικονομία στη Γάζα είναι σε ελεύθερη πτώση.

Την ίδια στιγμή, οι φονικές διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν κάνει την κατάσταση στα σύνορα με τη Γάζα καζάνι που βράζει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του ΟΗΕ δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και το Ισραήλ.

Στο βίντεο του BBC, μία γυναίκα -που είναι χήρα με έξι παιδιά- εξηγεί ότι δεν υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό και στέλνει τους γιους της να παίρνουν με μπιτόνια από δημόσιες βρύσες, ενώ ηλεκτρικό έχουν μόνο για 3-4 ώρες τη μέρα.

Υπάρχουν και ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, όπου πάει τέσσερις φορές τη βδομάδα για αιμοκάθαρση τον έναν της γιο, με τη θεραπεία του να κοστίζει 80 δολάρια τον μήνα.

Θα σου πουν, βέβαια, τώρα οι νοικοκυραίοι ότι το Ισραήλ προασπίζει τα σύνορά του από τους Παλαιστίνιους και για αυτό έχει και τη Γάζα σε αποκλεισμό.

Είναι όλοι αυτοί που θα σπεύσουν να ψέξουν τον φτωχοδιάβολο ναρκομανή, αλλά όχι και τον πρεζέμπορα, ούτε τον λαθρέμπορο, ούτε τον μαφιόζο που κυκλοφορεί με το κουμπούρι.

Τουλάχιστον, η κακοκαιρία Ξενοφών έδιωξε τους νοικοκυραίους από τις παραλίες.

Και την Πέμπτη δεν υπήρχε ψυχή στην παραλία με τις ομπρέλες, τη μεγάλη αμμουδιά και την αγαπημένη μου ακτή.

Βασικά, ήταν εκεί οι εργαζόμενοι της μεγάλης καντίνας -η μικρή ήταν κλειστή, αλλά είναι μόνιμη στην ακτή-, οι οποίοι μάζευαν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, αλλά και η πυροσβεστική.

Σε ένα σκηνικό απόλυτου σουρεαλισμού με τη θερμοκρασία κάτω από τους 20 βαθμούς και πυκνή συννεφιά, αλλά και το πυροσβεστικό εκεί υπό τον φόβο του βοριά.

Των εμπρηστών, ουσιαστικά.

Αφού, δεν μπορεί, θα έβαλαν το χεράκι τους σε κάποιες από τις τόσες φωτιές, μερικές εκ των οποίων ξέσπασαν και μέσα στη νύχτα.

Το θετικό ήταν ότι κοπάζουν οι άνεμοι σιγά, σιγά. Ο “πόλεμος” έγινε ξημερώματα Τετάρτης προς Πέμπτη τελικά.

.

Παρεμπιπτόντως, ο πιο φονικός πόλεμος αυτή τη στιγμή πρέπει να μαίνεται στο Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, 190 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο του Νότιου Σουδάν, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 383 χιλιάδες, αν υπολογιστούν και αυτοί που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης υποδομών υγείας και τροφής.

Ο πόλεμος ξέσπασε το 2013, εξαιτίας μίας διαφωνίας του προέδρου της αφρικανικής χώρας με τον πρώην αντιπρόεδρο και το 2016 αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για 50 χιλιάδες νεκρούς και ότι το 1/4 του πληθυσμού των 12 εκατομμυρίων είχε εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με έρευνα, την οποία επικαλείται και το Reuters, συνολικά οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι από 383 χιλιάδες, ενώ, αν και χωρίς τον εμφύλιο θα υπήρχε ανασφάλεια στο Νότιο Σουδάν, οι 190 χιλιάδες βίαιοι θάνατοι οφείλονται στον πόλεμο.

Οι ερευνητές εστιάζουν σε όσους σκοτώνονται στις μάχες, αλλά και στο πώς ο πόλεμος έχει επιδράσει στον συνολικό ρυθμό θανάτων, που αυξάνεται εξαιτίας της πείνας και της παιδικής θνησιμότητας.

Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2013 ως τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο μεγαλύτερος ρυθμός θανάτων καταγράφηκε την περίοδο 2016-17.

Αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε μία συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και ομάδες ανταρτών στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Μία ειρηνευτική συμφωνία του 2015 είχε καταρρεύσει, όμως, έναν χρόνο αργότερα, όταν ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Μία ένδειξη του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση ήταν και οι συγκρούσεις την περασμένη Δευτέρα ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το μεγαλύτερο γκρουπ ανταρτών.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για τους πολέμους και τους καταφρονεμένους του κόσμου αυτού, τι να πει κάποιος; Ευτυχώς, υπερίσχυσε ο καπιταλισμός, ώστε κάποιοι να τρώνε με χρυσά κουτάλια και άλλοι να μην έχουν στον ήλιο μοίρα. Ο Ξενοφών δεν έδιωξε μόνο τους νοικοκυραίους από την παραλία αλλά και τους ξένους τουρίστες. Μόνο εγώ έμεινα. Φεύγουν και οι ομπρέλες με ταχύτατους ρυθμούς, για να μην τις πάρει ο κυκλώνας. Άντε να φύγουν όλοι, για να μείνω εγώ να στέλνω ανταποκρίσεις. Πολύ θέλω να κάνω ένα ρεπορτάζ από το κέντρο του κυκλώνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.