Ο κόσμος οδεύει προς μία νέα οικονομική κρίση

Ο κόσμος οδεύει προς μία νέα οικονομική κρίση, καθώς στερείται ηγετών και απέτυχε να εισάγει ένα σύστημα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ροών.

Πιτσιρίκο, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown προειδοποιεί ότι οδεύουμε υπνοβατώντας προς μία νέα οικονομική κρίση, διότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα αίτια της προηγούμενης μεγάλης οικονομικής καταστροφής πριν από μία δεκαετία, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Βrown, που ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, είπε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχουν ηγέτες και μπαίνουμε σε μία περίοδο μεταβλητότητας.

“Κινδυνεύουμε να πάμε υπνοβατώντας σε μία νέα κρίση, θα έπρεπε να υπάρχει επαγρύπνηση για την κλιμάκωση των κινδύνων, αλλά ο κόσμος στερείται ηγετών” ανέφερε ο 67χρονος Βρετανός.

Σύμφωνα με τον Brown, η παγκόσμια οικονομία απέτυχε να εισάγει ένα σύστημα προειδοποίησης και έναν τρόπο εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ροών, έτσι ώστε να ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά που δίνονται ως δάνεια και με ποιους όρους.

“Διαχειριστήκαμε τα μικρά πράγματα, αλλά όχι και τα μεγάλα” συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας (2007-10).

Ο Brown εξήγησε ότι δεν υπήρχε δράση απέναντι στα κακώς κείμενα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι πολλές τράπεζες θα χρειαστεί να διασωθούν ξανά σε μία οικονομική κρίση.

“Οι ποινές δεν ήταν επαρκείς για όσους δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν υπάρχει ο φόβος ότι τραπεζίτες μπορεί να πάνε φυλακή και δεν έχει σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις δεν θα βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δεν είναι νοικοκυρεμένα” εξήγησε ο Brown, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον και διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση μίας κρίσης, λόγω του προστατευτισμού.

“Η συνεργασία που είδαμε το 2008 δεν θα είναι εφικτή μετά το 2018, τόσο για τις κεντρικές τράπεζες, όσο και ανάμεσα στις κυβερνήσεις, καθώς επικρατεί η νοοτροπία της κοινής ευθύνης αντί της επίλυσης του προβλήματος” κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Με τα λεγόμενά του διαφώνησε μία εκπρόσωπος της Theresa May, που είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει χτίσει μία πολύ ισχυρή οικονομία.

Τα ίδια δεν μας έλεγαν, όμως, περί ισχυρής ελληνικής οικονομίας το 2008;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάτι είχα πάρει χαμπάρι, ακόμα και πριν μας ενημερώσει ο άχαρος Γκόρντον Μπράουν. Η διαφορά της επόμενης οικονομικής κρίσης με αυτήν του 2008, είναι ότι τώρα όλοι την περιμένουν. Τότε, όλοι ήταν έκπληκτοι με το κραχ, με αποτέλεσμα, σε ένα οικονομικό φόρουμ που έγινε στο Λονδίνο, η βασίλισσα Ελισάβετ να θέσει το απλό ερώτημα πώς τόσοι άξιοι οικονομολόγοι και τόσα Νόμπελ Οικονομίας δεν είχα πάρει χαμπάρι Χριστό. Και επειδή το ερώτημα το έκανε η βασίλισσα -και έπρεπε να υπάρξει μια απάντηση-, της απάντησαν με ένα έγγραφο που δεν έλεγε απολύτως τίποτα. Πίσω από την παγκόσμια οικονομική φούσκα, βλέπω την ανθρώπινη απληστία. Ένα από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Τώρα δεν θα είναι οικονομική κρίση. Θα είναι κατάρρευση. Και το βρίσκω δίκαιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.