Πατώσαμε

Φίλε μου, Πιτσιρίκο, εγώ το είδα το βίντεο της δολοφονίας. Όλα τα βίντεο τα βλέπω. Ακόμη και αυτά με τα νεκρά παιδάκια, τους ανθρώπους που υποφέρουν, όλες τις δολοφονίες.

Τα βλέπω, ακόμη και αν κάνω δυο μέρες να συνέλθω.

Γιατί θέλω να ξέρω. Θέλω να ξέρω ότι δίπλα μου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να φερθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Θέλω όλοι να το ξέρουν αυτό. Στα στραβά δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Τα κοιτάζουμε κατάματα.

Δολοφόνοι είναι αυτοί που έκαναν την πράξη και συνεργοί τους όλοι οι υπόλοιποι. Οι τύποι που κοιτούσαν τη σκηνή χωρίς να τους σταματήσουν.

Πόσο λάθος είναι αυτό.

Αν δικαιολογείς την οργή του ιδιοκτήτη, δικαιολογείς και το πλήθος που κοιτάει ατάραχο με ποπ κορν;

Οργή, καταπίεση, απωθημένα, ποιος ξέρει τι άλλο βγαίνει, όταν ξεσπάς κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άνθρωπο που δε μπορεί να πάρει τα πόδια του;

Αλήθεια, τους απειλούσε με το γυαλί ο άνθρωπος που δε μπορούσε να περπατήσει σε ευθεία γραμμή;

Ένας απειλούσε τόσο κόσμο, ενώ ήταν ήδη εκεί οι μπάτσοι που θα τον συλλάβουν;

Αυτοδικία, ατιμωρησία.

Το ξέρει ότι δε θα τιμωρηθεί. Όλοι το ξέρουμε.

Δεν ήξερε ότι κάποιος τράβηξε το βίντεο. Μάλλον δεν ήξερε τι διαστάσεις θα έπαιρνε το θέμα.

Τι σημασία έχει;

Ένας λιγότερος.

Εσείς που θα πείτε πως δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα στη θέση του καταστηματάρχη, έχετε δίκιο. Δεν ξέρω.

Δεν είναι βέβαια το ίδιο με το να μπει κάποιος στο σπίτι και να σε ληστέψει, να απειλήσει εσένα και τα παιδιά σου. Άκυρη η εξίσωση, όποιος δεν το βλέπει ας κάνει λίγο παραπέρα τις παρωπίδες.

Δεν ξέρω τι θα έκανα αν κάποιος απειλούσε να ληστέψει το μαγαζί μου. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν σε αυτοάμυνα.

Βέβαια, ούτε για τον καταστηματάρχη ξέρουμε τι θα έκανε αν ήταν σε αυτοάμυνα. Γιατί δεν ήταν. Αν ήταν, θα λέγαμε άλλα πράγματα σήμερα.

Ξέρω ότι, αν αντιδρούσα έτσι σε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο χτυπημένο, άρρωστο και ενώ κανείς δε βρισκόταν σε κίνδυνο με ένα σωρό θεατές και μπάτσους απ’ έξω, τότε θα ήμουν αυτό που απεχθάνομαι.

Αυτό το ξέρω.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν σε αυτό. Μπορεί και να το έκανα. Απλά, τότε δε θα ήμουν πια άνθρωπος. Τουλάχιστον όχι με τη σημασία που εγώ δίνω στη λέξη. Με τη σημασία που θέλω να έχει αυτή η λέξη.

Κούρασε λίγο το «δεν ξέρεις τι θα έκανες στη θέση του». Όχι, δεν ξέρω.

Πολλά πράγματα δεν μας έχουν τύχει αλλά κάπως έχουμε μια ιδέα για το ποια θεωρούμε ότι είναι η ανθρώπινη ή λογική ή σωστή ή λανθασμένη ή απαράδεκτη αντίδραση σε αυτά.

Στην τελική, και στη θέση του νεκρού δεν έχετε βρεθεί οι περισσότεροι από εσάς που με τόσο στόμφο υπερασπίζεστε τον καταστηματάρχη.

Ξέρετε όμως να πείτε ότι δεν θα το κάνατε, δεν θα ληστεύατε, δε θα παίρνατε ναρκωτικά, δε θα ήσασταν οροθετικοί, δεν θα ήσασταν γκέι.

Αλήθεια, πώς τα ξέρετε όλα αυτά;

Έχετε βρεθεί στη θέση του; Έχετε καμία ιδέα ποια ήταν η θέση του;

Εγώ δεν ξέρω, δεν τον ήξερα καν, ούτε το όνομά του μου λέει κάτι.

Τι σημασία έχει;

Τι νόημα έχει να πούμε περισσότερα δεν ξέρω. Ας το αφήσουμε εδώ.

Έτσι κι αλλιώς, έχουμε πιάσει πάτο. Αν και πάντα εκπλήσσομαι με το πόσο πιο κάτω έχει.

Πολλές φορές χρησιμοποίησα τη λέξη “άνθρωπος” και τα παράγωγά της και δεν ταιριάζουν στην περίσταση.

Φιλιά,

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, δεν περιμένεις αυτό το λιντσάρισμα και αυτό το βίντεο για να μάθεις τι είδους άνθρωποι υπάρχουν γύρω σου. Το ξέρεις. Και το ξέρεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην πολύ “τακτοποιημένη” Ολλανδία που ζεις. Ελένη, υπάρχει τεράστιος ρατσισμός για τους αδύναμους και τους φτωχούς. Το είδαμε και με τους πρόσφυγες, όπου πολλοί Ευρωπαίοι δούλοι έβγαλαν μια τρελή μαγκιά απέναντι στους κυνηγημένους και τους ικέτες. Το ξέρουμε από την αδιαφορία που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι -και οι δυτικοί γενικότερα- τους λαούς της Αφρικής και άλλους …υποδεέστερους. Ελένη, ο φασισμός δεν έχει πάτο. Και το κτήνος είναι μέσα μας. Και θέλει ξύλο καθημερινά, για να μη σηκώσει κεφάλι. Αλλά βλέπω πως οι περισσότεροι άνθρωποι το ταΐζουν με λύσσα. Τη συνέχεια την ξέρεις. Και την ξέρω. Ελένη, άνθρωπος δεν γεννιέσαι. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνεις. Θέλει προσπάθεια. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.