Το Facebook βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία

Πιτσιρίκο, πρώην υπάλληλος του Facebook έκανε μήνυση σε βάρος της εταιρίας, επειδή δεν προστατεύει την ίδια και συναδέλφους της από την έκθεση σε εικόνες που μπορούν να τους προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Oι διαχειριστές περιεχομένου στο Facebook “βομβαρδίζονται” καθημερινά με χιλιάδες βίντεο και εικόνες με κακοποίηση παιδιών, βιασμούς, βασανιστήρια, αποκεφαλισμούς, αυτοκτονίες και φόνους, σύμφωνα με τη μήνυση.

“Το Facebook αγνοεί το καθήκον του να παρέχει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και οι υπάλληλοί του αποκτούν τραυματικές εμπειρίες από όσα βλέπουν στη δουλειά”.

Τάδε έφη Korey Neslon, δικηγόρος της πρώην εργαζόμενης στο Facebook, Selena Scola.

To Facebook είχε ισχυριστεί παλιότερα ότι όλοι οι εργαζόμενοί του έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 7.500 διαχειριστές περιεχομένου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δουλεύουν για το Facebook, που είναι υπό έρευνα, διότι δεν αποτρέπει τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα του.

O Mark Zuckerberg δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω περαιτέρω προσλήψεων και με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Scola δούλευε για το Facebook στην Καλιφόρνια για εννέα μήνες από τον Ιούνιο του 2017, ενώ η μήνυσή της κατατέθηκε στο ανώτερο δικαστήριο της αμερικάνικης πολιτείας.

Να προσθέσω απλά ότι η καθημερινή και υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά, που, σύμφωνα με ειδικούς και δασκάλους, φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να γράψουν ένα απλό κείμενο.

To μόνο ερωτηματικό είναι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν στον εκφασισμό της κοινωνίας ή, απλά, τον αποκάλυψαν.

Αν έπεσαν οι μάσκες, δηλαδή, και φάνηκαν οι φασίστες που καθυβρίζουν έναν άνθρωπο, ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του (κάτι που αποτελεί και προσβολή νεκρού και κανονικά διώκεται από τον νόμο) επιχειρώντας παράλληλα να βγάλουν λάδι τους θρασύδειλους που τον σάπισαν στο ξύλο, ενώ ήταν σφηνωμένος σε μία τζαμαρία και ανήμπορος να αντιδράσει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εμένα το Διαδίκτυο μου έκανε μεγάλο καλό. Μου άλλαξε τη ζωή. Το κάθε πράγμα είναι ό,τι το κάνεις εσύ να είναι. Αδυνατώ να καταλάβω πώς έχουν πειστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι να δουλεύουν τζάμπα για τον Ζούκερμπεργκ στο Facebook. Αλλά αφού το θέλουν, ποιος είμαι εγώ να τους κρίνω; Πάντως, μου φαίνονται πολύ αστείοι όλοι αυτοί που παίρνουν τόσο στα σοβαρά τα social media. Μάλλον, δεν θα τους έχει τύχει κάτι σημαντικότερο στη ζωή τους από τον λογαριασμό τους στο Twitter. Και μπορεί να είναι καλύτερα που όλοι αυτοί λυσσάνε όλη μέρα στα social media, γιατί θα ήταν επικίνδυνο να τους συναντήσεις εκεί έξω. Βέβαια, μπορεί να φάνε άγρια φρίκη αν συνειδητοποιήσουν κάποια στιγμή πως πέρασαν τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής τους στο Facebook αλλά μπορούν να το ποστάρουν στο Facebook και να περιμένουν να δουν πόσα like θα πάρει. Από την άλλη, τα social media δεν εκφράζουν την κοινωνία αλλά αυτούς που κάνουν θόρυβο. Ευτυχώς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.