Αδιέξοδο

Ευτυχής από έρωτα ή ερωτευμένος από ευτυχία; Τι έρχεται πρώτο πιτσιρίκο;
Αυτή την ερώτηση θέτω διαρκώς στον εαυτό μου εδώ στη Βόρεια Ευρώπη, που τα κρύα ξεκίνησαν και λείπει η συντροφικότητα, η αγάπη, και μένει μόνο το χρήμα και η φιλοδοξία.

Είμαι σε αδιέξοδο, πιτσιρίκο, νιώθω πλέον ό,τι είμαι στον αυτόματο.

Έχω χάσει κάθε στόχο και βρίσκομαι στο χάος.

Νιώθω ότι οδηγήθηκα εδώ όχι από επιλογή, αλλά από τυχαία γεγονότα και επιθυμίες δήθεν δικές μου.

Τελικά, πόσα από αυτά που επιλέγουμε να κάνουμε προέρχονται από τη δική μας προσωπική βούληση;

Αν γνώριζα ότι θα πεθάνω αύριο, θα ζούσα σίγουρα μια άλλη ζωή, πολυ διαφορετική.

Και αυτό είναι που με φοβίζει, πιτσιρίκο. Ζω με την προοπτική ότι θα ζήσω και όχι με αυτή του θα πεθάνω.

Η γνώση του πότε θα πεθάνεις -ή έστω η συνειδητή αντίληψη του πόσο σύντομη και απρόβλεπτη είναι η ζωή- είναι πιθανόν ο μόνος τρόπος να είσαι πραγματικά ελεύθερος.

Η (πραγματική) ελευθερία φέρνει σίγουρα ευτυχία, παρ’ όλα αυτά λίγοι από εμάς την επιλέγουν.

Πολλά φιλιά και αγάπη,

Χρήστος

(Αγαπητέ Χρήστο, δεν θυμάμαι ποιος το είπε αλλά δεν υπάρχει δρόμος για την ευτυχία, η ευτυχία είναι ο δρόμος. Όποιον τον φοβίζει ο θάνατος, τον φοβίζει και η ζωή. Κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να αλλάξεις τις επιλογές που έκανες. Τα όσα έκανε κάποιος μέχρι τώρα δεν του απαγορεύουν να αλλάξει ζωή. Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν υπάρχει πια. Το τώρα υπάρχει μόνο. Κι εγώ δεν έγραφα πάντα. Άλλα πράγματα έκανα. Κι αύριο μπορεί να κάνω άλλα. Αλλά σήμερα κάνω αυτό που επιλέγω να κάνω. Τα χρόνια που περνάμε κάνοντας πράγματα που δεν αγαπάμε, δεν είναι χαμένος χρόνος. Ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθείς είναι να εγκυμονήσεις. Γι’ αυτό λέμε στις εγκύους “καλή λευτεριά”. Οι περισσότεροι άνθρωποι αργούν να καταλάβουν πως το πρόβλημά τους στη ζωή δεν είναι οι άλλοι άνθρωποι αλλά ο εαυτός τους. Και όλοι έχουμε προβλήματα. Όπως έχουμε και ταλέντα. Όπως είπε ο Χατζιδάκις, αυτό που έχει σημασία είναι αν το ταλέντο σου είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημά σου ή αν το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο από το ταλέντο σου. Εγώ πάλι λέω πως το κόλπο είναι να μην αγαπήσεις τη λύπη που νιώθεις για τον εαυτό σου. Μεγάλη παγίδα αυτό. Και πέφτουν σε αυτήν όσοι νομίζουν πως είναι το κέντρο του κόσμου. Ενώ, αν ρίξουν μια ματιά πιο δίπλα -που, κυριολεκτικά, πέφτουν κορμιά-, θα συνειδητοποιήσουν πως ανήκουν στους προνομιούχους αυτού του πλανήτη. Η ζωή δεν έχει κανένα νόημα, εμείς της το δίνουμε. Για να μην σκέφτεσαι τον θάνατο, πες ότι έχεις πεθάνει. Και πως αυτό που ζεις τώρα είναι δωράκι. Έξτρα χρόνος. Επίσης, φύγε από τη Βόρεια Ευρώπη και πήγαινε σε ένα ζεστό μέρος με θάλασσα και λίγους ανθρώπους. Ξάπλωσε ανάσκελα στην άμμο και κοίτα τον ουρανό και τα σύννεφα. Εμένα με έχει σώσει η συννεφοσκόπηση. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου. Και συγγνώμη για τις “συμβουλές”. Τις έγραψα για να τις διαβάζω κι εγώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.