“Από το σχολείο στην ανεργία και από τη δουλειά στον τάφο”

Πιτσιρίκο, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, αλλά και να μειώσει τις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να περάσει νόμο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τώρα τα 65 έτη, από το 2033 και μετά, υπερασπιζόμενη τη μεταρρύθμιση ως ένα βήμα για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, περικοπές 5% στις συντάξεις όσων σταματούν να δουλεύουν πριν φτάσουν το όριο συνταξιοδότησης.

“Υπάρχει πολλή δυστυχία και πικρία σε εμάς, δεν είναι μία ανεύθυνη πρόταση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μας;” αναρωτήθηκε ο επικεφαλής ενός από τα συνδικάτα που οργάνωσαν τη διαδήλωση, Kresimir Sever.

Mερικοί από τους διαδηλωτές φώναζαν “κλέφτες” και πολλοί κρατούσαν πανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θα φτωχύνει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

“Από το σχολείο στην ανεργία και από τη δουλειά στο νεκροταφείο” έγραφε ένα πανό των διαδηλωτών.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, νοσοκόμες και άλλοι επαγγελματίες που ισχυρίζονται ότι είναι πρακτικά αδύνατο να δουλεύουν ως τα 67.

“Δουλεύω στη βροχή και στον καυτό ήλιο, τα πόδια και η πλάτη μου σηκώνουν εκατοντάδες φορτωμένους κάδους κάθε μέρα, έχω ήδη κάνει ένα χειρουργείο στο γόνατο και σύντομα θα χρειαστεί επέμβαση και το άλλο” ανέφερε ένας εργαζόμενος στην αποκομιδή των απορριμμάτων μεγάλης εταιρίας.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα βλάψει κυρίως τους γηραιότερους, που συχνά υποχρεώνονται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα για λόγους υγείας ή απολύονται από την εργοδοσία.

Οι Κροάτες έχουν, επίσης, χαμηλό προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους.

Τα συνδικάτα προτείνουν, λοιπόν, να γίνει δημοψήφισμα, αν η κυβέρνηση απορρίψει τα αιτήματά τους για κατάργηση του επίμαχου νόμου.

Για να προκαλέσουν, όμως, δημοψήφισμα, τα συνδικάτα θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του 10% του εκλογικού σώματος, δηλαδή 375 χιλιάδων πολιτών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η Κροατία δεν μπορεί να κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό της, χωρίς να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Aνάλογες διαδηλώσεις έγιναν πρόσφατα και στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν πήγε να περάσει τον νόμο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε άνδρες και γυναίκες ανήμερα της έναρξης του μουντιάλ.

Ακόμα γίνονται ζυμώσεις για το θέμα στη Ρωσία και όλα είναι ανοιχτά.

Να που δεν είμαστε οι μόνοι τελικά.

Υπάρχει μία παγκόσμια τάση απαξίωσης ως και εξαθλίωσης των ανθρώπων γενικά.

Διαδήλωση που η Le Monde χαρακτήρισε πρωτοφανή έγινε, όμως, και στους δρόμους της Ταϊπέι, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος κρατούσαν πανό που έγραφαν “δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία”, ενώ ανέμιζαν σημαίες και φώναζαν “θέλουμε δημοψήφισμα, όχι στην προσάρτηση”.

Είναι η πρώτη διαδήλωση με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να προκηρυχθεί και επίσημα η ανεξαρτησία του νησιού, από τη μέρα που έγινε δημοκρατία, δηλαδή, εδώ και 20 χρόνια.

Το κάλεσμα έγινε από τη νέα Συμμαχία Formosa, που έχει τη στήριξη δύο πρώην προέδρων, του Lee Teng-hui και του Chen Shui-bian, καθώς η Κίνα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ταϊβάν.

Η ηπειρωτική Κίνα και η Ταϊβάν διοικούνταν από δύο αντίπαλα καθεστώτα από το 1949, μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους κομμουνιστές του Πεκίνου και τους εθνικιστές πρόσφυγες στην Ταϊπέι.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, τη στιγμή που η Ταϊβάν αυτοπροσδιορίζεται ως κυρίαρχο κράτος, αλλά ποτέ δεν έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει χρήση βίας, αν η Ταϊβάν επιδιώξει ένα επίσημο διαζύγιο.

“Λέμε στην Κίνα να σταματήσει να τυραννά την Ταϊβάν” δήλωσε ο ηγέτης της Συμμαχίας, ο 63χρονος Kuo Pei – horng, προσθέτοντας ότι “ο λαός της Ταϊβάν θέλει να είναι κύριος του εαυτού του.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η πρόεδρός του, που ακροβατεί ανάμεσα στον ασιατικό γίγαντα και τους αυτονομιστές, διατηρεί σιωπηρά το σημερινό στάτους κβο.

Παρά την καλή θέληση, όμως, της Tsai Ing -wen, οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν έχουν ψυχρανθεί από την ημέρα της ανόδου της στην εξουσία.

Η ίδια αρνείται να ασπαστεί τη γραμμή του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της ενιαίας Κίνας, η οποία σε αντίποινα δεν αφήνει το νησί να συμμετάσχει σε διεθνείς συνδιασκέψεις και να έχει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, ενώ υποχρεώνει πολυεθνικές εταιρίες να αναφέρουν την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας.

Για να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα, πρέπει να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει δημοψηφίσματα για συνταγματικές τροποποιήσεις και για την κυριαρχία.

Αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι πιθανό να τροποποιήσει η Tsai τον νόμο, καθώς αυτό θα ήταν σαν να κυματίζει ένα κόκκινο πανί στη μύτη του Πεκίνου.

Το κόμμα της, μάλιστα, απαγόρευσε σε στελέχη και βουλευτές του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση και διοργάνωσε μία ξεχωριστή συγκέντρωση ενάντια στην προσάρτηση της Ταϊβάν από την Κίνα στα νότια του νησιού, αλλά χωρίς να ζητάει δημοψήφισμα.

Κάτι που δείχνει και πόσο δύσκολο είναι να είσαι πραγματικά ελεύθερος σε αυτή τη ζωή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η διεκδίκηση των συντάξεων και της μείωσης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι παρωχημένη, αφού έχει να κάνει με το χτες και με την εποχή της εργασίας. Θεωρώ πως είμαστε στην μετά εργασία εποχή, και πως η διεκδίκηση των πολιτών πρέπει να είναι το Βασικό Εισόδημα για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία και από το αν εργάζονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα φτάσουν ποτέ στα 67 ή θα φτάσουν σακατεμένοι και άρρωστοι. Η ζωή είναι τώρα, όχι στα 67 ή στα 75, που μάλλον θα είναι το επόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οπότε, η “σύνταξη” να δίνεται από τα 18 ή και νωρίτερα. Για την Κίνα, ελπίζω να χωριστεί σε πολλά κομμάτια. Ελπίζω να φτιαχτούν καμιά εκατοστή Κίνες. Αυτό θα είναι καλό και για τους Κινέζους και για τον πλανήτη. Η μια Κίνα είναι πολύ επικίνδυνη. Εμπρός λοιπόν για πολλές Ταϊβάν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.