Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη απειλή;

Για άλλη μία φορά χτυπάει καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή, αφού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το Skynews, η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί, όπως δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, για να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και ο χρόνος τελειώνει, διότι το όριο του 1,5 βαθμού θα ξεπεραστεί από το 2030 το νωρίτερο μέχρι το 2052 το αργότερο.

Για να υπάρχουν, μάλιστα, έστω μοιρασμένες πιθανότητες να μην υπερβεί η άνοδος της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό, θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί ο άνθρακας από τον πλανήτη ως το 2050, με τις εκπομπές αερίων να μειώνονται δραστικά από το 2020.

Ωστόσο, το 2017 απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Μέρη του πλανήτη βιώνουν ήδη τις συνέπειες με τους φονικούς καύσωνες να είναι όλο και πιο συχνοί και με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει σε κάποια νησιά του Ειρηνικού.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό, τότε οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο οδυνηρές.

Η Νatalie Mahowald από το πανεπιστήμιο Cornell προειδοποιεί ότι «για μερικούς ανθρώπους είναι ένα ζήτημα ζωής ή, θανάτου, έχουμε ένα μνημειώδες καθήκον μπροστά μας, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, είναι η ευκαιρία μας να αποφασίσουμε πώς ο κόσμος μας θα μοιάζει».

Πιο απαισιόδοξος ο περιβαλλοντολόγος Gregg Marland από το Πανεπιστήμιο Appalachian State δεν βλέπει πιθανό να επιτυγχάνεται ο στόχος του 1,5 βαθμού, ενώ συνάδελφός του από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα δεν αρκούν.

Στο Παρίσι τέθηκαν δύο στόχοι: οι 2 βαθμοί και ο 1,5 βαθμός, μετά από αίτημα των πιο ευάλωτων χωρών, αλλά ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Παρίσι μπορεί να φτάσει στους +3 βαθμούς ως το 2100.

Για να επιτευχθεί, λοιπόν, ο στόχος χρειάζονται γρήγορες και ευρείες αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια και τη γη, αλλά και στον σχεδιασμό των πόλεων και των δικτύων μεταφοράς.

Αν η ανθρωπότητα αποτραβηχτεί από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αλλά θα αποτραπούν 100 εκ. πρόωροι θάνατοι στον αιώνα μας.

Επίσης η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό θα εκθέσει 420 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους σε ακραίες καταιγίδες και 65 εκ. λιγότερους ανθρώπους σε καύσωνες.

Αλλά από τα αέρια του θερμοκηπίου ας περάσουμε στα φυτοφάρμακα, που σύμφωνα με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Yannick Jadot ευθύνονται για γεννήσεις μωρών χωρίς χέρια και για αυτό ζητάει ένα εθνικό μητρώο καταγραφής των περιπτώσεων δυσμορφίας, όπως γράφει η Le Monde.

«Εθελοτυφλούμε μπροστά στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δυσμορφίας οφείλονταν πιθανότατα σε φυτοφάρμακα και αφορούσαν οικογένειες που ζούσαν κοντά σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιόσπορου.

Οι έρευνες από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Γαλλίας δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τους λόγους των δυσμορφιών, που είναι περίπου 150 ετησίως στη χώρα και πρόκειται για μία πάθηση που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό του χεριού.

Ο Jadot που ήταν υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία το 2017 επιμένει, ωστόσο, ότι τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για τις δυσμορφίες.

Εξαπέλυσε, μάλιστα, κατηγορίες για τη μείωση των κονδυλίων από τις 200 στις 100 χιλιάδες ευρώ στην επαρχία Ρήνου – Άλπεων, ισχυριζόμενος ότι «στη Γαλλία δεν θέλουμε να γνωρίζουμε, δεν θέλουμε να βλέπουμε, δεν θέλουμε να κάνουμε επιδημιολογικές έρευνες για τα φυτοφάρμακα, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τους αποτεφρωτήρες».

Η δημόσια υπηρεσία Υγείας της Γαλλίας κατέγραψε εφτά γεννήσεις με δυσμορφία στην περιοχή Ain μεταξύ 2009-2014, άλλες τρεις στην περιοχή Λίγηρα – Ατλαντικού το 2007-2008 και άλλες τέσσερις στη Βρετάνη από το 2011 ως το 2013.

Έτσι, σκοπεύει πλέον να δημιουργήσει μία εθνική ομοσπονδία έξι μητρώων καταγραφής περιπτώσεων δυσμορφίας, από το Παρίσι και τη Βρετάνη μέχρι και τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή βάση δεδομένων.

Αλλά μιας και ο λόγος για φυτοφάρμακα, τη Δευτέρα έβγαλα και μία σακούλα από λίπασμα, μαζί με άλλα μπουκάλια και πλαστικά από τα κρυστάλλινα νερά.

Αλλά και μία πολύ μεγάλη διάφανη σακούλα, όπου τα έβαλα όλα μέσα και βγήκα σιγά, σιγά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Το κλου ήταν, όμως, ένα πλαστικό καφάσι που μάζεψα από τον πυθμένα και το φωτογράφισα κιόλας τόσο υποβρυχίως, όσο και μετά μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στην αγαπημένη μου ακτή.

Δυστυχώς, αυτή την περίοδο τα σκουπίδια είναι περισσότερα και από τα ψάρια, τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια στο Θυμάρι.

Τα μαραμένα φύλλα της ποσειδωνίας έχουν καλύψει μία τεράστια έκταση, σπαρμένη με σκουπίδια και μαζεύω μόνο αυτά στα οποία μπορεί να παγιδευτεί ψάρι μέσα, διότι κατά τα άλλα είναι αμέτρητα.

Η κακοκαιρία το τελευταίο ΣΚ του Σεπτέμβρη έκανε μεγάλη ζημιά τελικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εντελώς εγωιστικά και ατομικιστικά, εγώ θα ήθελα να έχει γίνει εδώ και χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη -ή έστω να γίνει πολύ γρήγορα τώρα- για να έχει η Ελλάδα καλοκαίρι όλο τον χρόνο, ώστε να είμαι μόνιμα στα νησιά με μαγιό και ξυπόλητος. Έστω να υπερθερμανθεί η Κρήτη, για να κάνω μπάνια και τα Χριστούγεννα. Η Μακεδονία, ας έχει και παγετώνες, δεν με πειράζει. Όσο για τα φυτοφάρμακα, έχουμε δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα για αιώνες. Βασικά, χέστηκε η ανθρωπότητα για τα παιδιά με τις δυσμορφίες. Τα φράγκα και τα κέρδη μετράνε μόνο. Επίσης, είναι απίστευτη η υποκρισία με τα πλαστικά, αφού οι ωκεανοί είναι τίγκα στα πλαστικά -και έχουν γίνει οι χωματερές του πλανήτη- και εμείς θέλουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά …καλαμάκια. Δεν μπορώ να κάνω τον χαζό για πολλή ώρα. Με χτυπάει στο στομάχι. Δεν είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα είναι η ηλιθιότητα. Που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει κατακλύσει τον κόσμο όλο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.