Εταιριοκρατία. Και μετά, τι;

Γεια σου Πιτσιρίκο.
Σου γράφω εμπνευσμένος από το κείμενο του Ηλία με τίτλο “Καμπανάκι για τον επόμενο γύρο”. Η πολιτική έτσι όπως τη γνωρίζουμε έχει τελειώσει. Ο κόσμος είναι μπροστά από τους πολιτικούς και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά αποχής τα τελευταία χρόνια (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία) που συνεχώς θα μεγαλώνουν.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι έχουμε εταιριοκρατία, οι λεγόμενες αγορές δηλαδή.

Ο λόγος που οι αγορές είναι πιο μπροστά από τη πολιτική είναι ότι τουλάχιστον είναι ειλικρινείς και αποδέχονται το σκοπό τους (το κέρδος) χωρίς αναστολές.

Οι πολιτικοί ασκούν πολιτική μόνο και μόνο επειδή ακόμα οι μισθοί είναι ελκυστικοί.

Θεωρώ βήμα προς τα μπρος να πέσει αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής “δημοκρατίας”.

Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος -όλοι εμείς- επιτέλους θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα ωραία εργαλεία που του έχουν δοθεί, ώστε επιτέλους να βελτιωσει κατάλληλα και σε μεγάλο βαθμό τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ακόμα και στο χείριστο σενάριο να κυριαρχήσουν εξ ολοκλήρου οι αγορές μετά την πτώση του σημερινού καθεστώτος όπως περιέγραψα παραπάνω, αυτό δε θα διαρκέσει πολύ γιατί, όπως έγραψες, είναι τόσο αμείλικτες όπου η ανάγκη για πολιτική αλλαγή θα προκύψει τάχιστα.

Οπότε, για αυτό θεωρώ σαν πρώτο θετικό βήμα την πτώση των διαφόρων “μεσαζόντων” τύπου Τσίπρα και Μητσοτάκη, ώστε να πάμε στο δεύτερο.

Α.

(Αγαπητέ φίλε, η στροφή μεγάλου μέρους των πολιτών της Ευρώπης στα ακροδεξιά κόμματα είναι σφαλιάρα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά οι πολιτικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι πολιτικοί ξέρουν πως κυβερνούν οι αγορές και πως οι ίδιοι είναι μαριονέτες και πλασιέ μεγάλων εταιρειών. Είναι προφανές πως χρειάζονται κανόνες που θα εφαρμόζονται, όπως είναι προφανές και πως η κάθε χώρα κοιτάει την πάρτη της, νομίζοντας πως θα την γλιτώσει, αν καταρρεύσει το σύστημα. Κατηγορούν όλοι τον Τραμπ αλλά, ουσιαστικά, κάνουν αυτό που κάνει και ο Τραμπ. Όσο για τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, πολλοί Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως ο Τσίπρας και ο Μητοτάκης δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Επιμένουν εκεί. Οι θλιμμένες δημοκρατίες της Δύσης είναι πολύ αμήχανες. Και οι πολίτες τους πολύ αδιάφοροι. Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.