Η ψυχολογία είναι το παν στη ζωή

Πιτσιρίκο, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας -που είναι σήμερα- επέλεξε η βρετανική κυβέρνηση για να θεσπίσει θέση υπουργού για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, την οποία θα καταλάβει η Jackie Doyle-Price, όπως αναφέρει το Skynews.

Eίναι ήδη και υφυπουργός Υγείας και θα έχει έναν επιπλέον ρόλο.

Και πολύ σημαντικό, μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο αυτοκτονούν 4.500 άνθρωποι στην Αγγλία, όπου η αυτοχειρία είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες κάτω των 45 ετών.

Διότι μπορεί το ποσοστό των αυτοκτονιών να μειώθηκε κατά 50% όσον αφορά τις γυναίκες τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά όχι σε ανάλογο βαθμό και στους άνδρες.

H Theresa May υποσχέθηκε ότι θα εκπαιδευτούν ειδικές ομάδες στήριξης που θα εργάζονται στα σχολεία και θα βοηθούν να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των νέων, ενώ και σε τοπικό επίπεδο θα υπάρχει παντού ένα σχέδιο πρόληψης των αυτοκτονιών.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock χαιρέτισε τον διορισμό της Jackie Doyle-Price ως υπουργού Πρόληψης Αυτοκτονιών, λέγοντας ότι θα κάνει τη διαφορά, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τον στιγματισμό των ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα για να διαχειριστεί στη συνέχεια και την τραγωδία των αυτοκτονιών.

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα προσληφθούν 8.000 επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας και θα διατεθούν 20 δισ. στερλίνες στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), καθώς «η αυτοκτονία είναι ένας θάνατος που μπορεί να αποτραπεί».

Για όλα τα παραπάνω είχε γίνει και συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, οι οποίες έφτασαν τις 390 χιλιάδες.

Η σκιώδης υπουργός για την Ψυχική Υγεία Barbara Keeley είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με την αποτροπή των αυτοκτονιών με μεγάλη καθυστέρηση και ότι η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει ως συνέπεια οι ενήλικες να περιμένουν 3-4 μήνες για τη θεραπεία τους και ένα στα τέσσερα παιδιά να μην γίνεται δεκτό για θεραπεία.

Οι υπουργοί έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν κατά 10% τις αυτοκτονίες στην Αγγλία μέχρι το 2021, ενώ ο Jeremy Hunt ήθελε τον Ιανουάριο του 2018 να εκπονήσει το NHS πλάνο για να τις μηδενίσει.

Το πρόβλημα είναι, βέβαια, γενικότερο, καθώς όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν και αποτυγχάνουν να διαχειριστούν μία κρίση ψυχικής υγείας από επιδημίες άγχους και κατάθλιψης, λόγω βίας και ψυχικών τραυμάτων και το κόστος της θα φτάσει τα 16 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030, όπως επισημαίνει ο Guardian.

To φορτίο της ψυχικής υγείας αυξάνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι πολύ χειρότερη από αυτή για τη σωματική υγεία, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν 28 εμπειρογνώμονες για την ιατρική εφημερίδα Lancet και η οποία παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο υπουργικό συνέδριο για την ψυχική υγεία στο Λονδίνο.

Και όταν έρχεται η κουβέντα για την ψυχική υγεία, κάθε χώρα στον κόσμο μοιάζει με αναπτυσσόμενη χώρα, αφού οι επενδύσεις επενδύουν και βοηθούν ελάχιστα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε μερικές χώρες, μάλιστα, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές κακοποιούνται και παραμένουν έγκλειστοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα ή φυλακές, ενώ κάποιοι ζουν στους δρόμους, χωρίς νομική προστασία.

Οι ψυχικές ασθένειες προκαλούν τεράστιο ανθρώπινο πόνο και οδηγούν σε πολλούς θανάτους, οι οποίοι αποδίδονται σε άλλες αιτίες.

Οι περισσότεροι θάνατοι νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα.

Οι αυτοκτονίες «βαφτίζονται» θάνατοι από τραυματισμούς. Οι θάνατοι από οπιοειδή αποδίδονται σε «νοθευμένα» ναρκωτικά.

Η επιτροπή των 28 εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι 13,5 εκ. θάνατοι ετησίως θα αποτρέπονταν, αν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα των ψυχικών ασθενειών.

Σε πολλές χώρες δεν υπάρχει καν η προσδοκία για βοήθεια.

Στην Κίνα και την Ινδία, που ζει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού το 80% των ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα δεν αναζητά θεραπεία. Και όταν το κάνει, η ποιότητα της θεραπείας είναι πολύ φτωχή.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται κυρίως ενάντια σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους, σε θρησκευτικούς καταυλισμούς, ή σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις θεραπείας.

Όταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποφυλακίζονται, αυτό γίνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία για τη φροντίδα τους και οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε συλλήψεις, φυλακίσεις, ή ακόμα και θάνατο.

Το 2016 εκτυλίχθηκε μία τραγωδία στη Νότια Αφρική, όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν 2.000 άτομα, με αποτέλεσμα να φύγουν ευάλωτοι ψυχολογικά άνθρωποι και να χάσουν τη ζωή τους 140 εξ αυτών.

Η επιτροπή συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στη ψυχική υγεία και φροντίδα, που πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής περίθαλψης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ψυχολογία είναι το Α και το Ω στη ζωή.

Όταν έχεις καλή ψυχολογία, όλα σου φαίνονται και τελικά γίνονται λίγο πιο εύκολα.

Η θετική ψυχολογία σε κάνει καλύτερο από ό,τι πραγματικά είσαι.

Γιατί μέσα σου το πιστεύεις. Γιατί όλα είναι στο μυαλό μας, όπως μου έλεγε κάποτε μία χειμερινή κολυμβήτρια.

Και η θάλασσα είναι, βέβαια, μία ιδανική ψυχοθεραπεία, το μοναδικό μέρος που μπορείς να χαλαρώνεις, να γυμνάζεσαι, να ψυχαγωγείσαι, να εξερευνάς, να κάνεις γνωριμίες, όλα σε ένα, την ίδια στιγμή.

Ειδικά, η θάλασσα της Ελλάδας όπως μου έλεγε και ένας Φινλανδός σήμερα στη Βάρκιζα.

«Εδώ είναι καλοκαίρι» είπε δείχνοντας τον ήλιο. «Στη Φινλανδία θα έχει τώρα 0 βαθμούς» συμπλήρωσε με μία έκφραση απογοήτευσης.

Του απάντησα, όμως, ότι και στην Ελλάδα έχουμε κακοκαιρίες, όπως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου που υπήρξαν και θύματα και πολλές ζημιές.

«The Medicane» έδειξε ενημερωμένος εκείνος, ενώ μετά μαζί με τα σκουπίδια που μάζεψα από τον βυθό, έφερα για λίγο και ένα χταποδάκι στην ακρογιαλιά για να το δουν τα παιδάκια του, που έδειχναν ενθουσιασμένα, πριν το αφήσω και πάλι στα βαθιά.

Είδα και κάτι μεγάλα κεφαλόπουλα, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους – κακαρέλους, σπάρους, σαργούς, μελανούρια, σάλπες, μουρμούρες – αλλά και μία μικροσκοπική σουπιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ζούμε σε μια εποχή που συναντάς συνέχεια άδειους ανθρώπους. Από έξω άνθρωποι, από μέσα τίποτα. Τα έχει αυτά η ιδιωτεία και ο ατομικισμός. Πολύ αυτιστική η κατάσταση. Και γίνεται όλο και χειρότερη. Οπότε, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση, αν γεμίσει ο πλανήτης σχιζοφρενείς. Για την Ελλάδα, έχω ήδη καταλήξει στο οριστικό συμπέρασμα πως υπάρχει μαζική παράνοια. Το πολύ ένδοξο παρελθόν, η τεράστια Ιστορία, το γενικό αίσθημα πως το να είσαι Έλληνας είναι από μόνο του κάτι ανώτερο, με κάνουν να θεωρώ πως εκατομμύρια Έλληνες είναι παρανοϊκοί. Υπάρχουν παρανοϊκά κράτη και παρανοϊκές κοινωνίες. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Οι ψυχικά ασθενείς ενδιαφέρουν όσο υπάρχουν κονδύλια για αυτούς. Διαφορετικά, είναι αφημένοι στη μοίρα τους. Όσο για την αυτοκτονία, ισχύει αυτό που έγραψε ο Αλμπέρ Καμύ στον «Μύθο του Σίσυφου»: «Υπάρχει ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: η αυτοκτονία. Αν κρίνουμε πως η ζωή αξίζει να τη ζει ή να μην τη ζει κανείς, απαντούμε στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας. Τα υπόλοιπα, αν ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις, αν το πνεύμα διαιρείται σε εννιά ή δώδεκα κατηγορίες, έπονται. Είναι παιχνίδια. Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε.». Υψηλά νοήματα για ανθρώπους που δεν ξέρουν καν -ούτε αναρωτιούνται- τι είναι ο άνθρωπος και γιατί ζουν. Και μια μέρα καταλήγουν άδειοι. Άνθρωποι που δεν έχουν να σου πουν απολύτως τίποτα. Στη ζωή, πρέπει να φροντίζεις την ψυχή σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για σένα. Μπορώ πια να ξεχωρίζω τους ανθρώπους που έχουν φροντίσει την ψυχή τους. Τους άλλους τους αποφεύγω. Γιατί είναι βρικόλακες και θέλουν να σου πιούν το αίμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.