«Θα κλείσω τα αεροδρόμια, όπως έκλεισα και τα λιμάνια»

Πιτσιρίκο, παραλίγο να είχαμε διπλωματικό επεισόδιο μετά από δημοσίευμα της La Repubblica ότι η Γερμανία σκοπεύει να στείλει αεροπορικώς μετανάστες πίσω στην Ιταλία, με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να το διαψεύδει, κι ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Matteo Salvini απειλούσε να μην δίνει άδεια προσγείωσης στα αεροπλάνα που θα μετέφεραν αιτούντες ασύλου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει το Σάββατο 6/10 ότι η υπηρεσία για τους πρόσφυγες στη Γερμανία ενημέρωσε εγγράφως πολλούς μετανάστες ότι θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν στην Ιταλία με πτήσεις τσάρτερ, αρχής γενομένης από την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.

«Αν κάποιος στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες θεωρεί ότι θα στείλει δεκάδες μετανάστες στην Ιταλία μέσω μη εγκεκριμένων πτήσεων τσάρτερ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αεροδρόμιο διαθέσιμο» ανέφερε ο Salvini.

«Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, όπως κλείσαμε και τα λιμάνια» ξεκαθάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, όμως, ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις για την Ιταλία τις επόμενες μέρες.

Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ιταλία και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σύντομα.

Ο Salvini, όμως, περιμένει περισσότερες συναινέσεις από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι για κάθε μετανάστη που επιστρέφει από τη Γερμανία στην Ιταλία, άλλος ένας θα ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή.

Οι συναινέσεις που θέλει ο Ιταλός υπουργός είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και της ναυτικής αποστολής της ΕΕ που περιπολεί στη Μεσόγειο.

Ο Seehofer ζήτησε από την Angela Merkel και τον Ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni να παρέμβουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία έγιναν με τους ίδιους όρους, όπως και με την Ελλάδα, δηλαδή, επιστρέφουμε κάποιους πρόσφυγες πίσω στην Ιταλία, αλλά παίρνουμε και ορισμένους από αυτούς που διασώζονται στη Μεσόγειο» υποστήριξε ο Seehofer.

«Aλλά τώρα ο Salvini ξαφνικά μας λέει ότι θα υπογράψει μόνο αν η Γερμανία στηρίξει τη θέση της Ιταλίας για το άσυλο στην ΕΕ, οπότε νομίζω ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών πρέπει να δράσουν» κατέληξε ο Seehofer.

H Iταλία ζητάει μία αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, έτσι ώστε η κατανομή των αιτούντων ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ να γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να μείνουν στη χώρα, όπου έφτασαν αρχικά.

Θέλει, επίσης, να αλλάξει ο τρόπος διάσωσης των μεταναστών στη Μεσόγειο, αφού αυτή τη στιγμή, όσοι περισυλλέγονται από τα νερά της, καταλήγουν στην Ιταλία.

Η Ιταλία έχει γίνει η κύρια είσοδος στην Ευρώπη για τους μετανάστες, με εκατοντάδες χιλιάδες να αποβιβάζονται στις ακτές της από το 2016, οπότε και έκλεισε η άλλη κύρια οδός Τουρκίας – Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν μειωθεί δραστικά και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία τους τελευταίους 12 μήνες.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Τώρα, βέβαια, θα πρέπει να είναι αιθεροβάμων κάποιος για να περιμένει από τους πολιτικούς των χωρών της ΕΕ να συμφωνήσουν για το μεταναστευτικό, όταν δεν μπορούν να τα βρουν ούτε για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Αν και ο παππούς ψαράς που έβλεπα σήμερα στην παραλία να ρίχνει ξανά στη θάλασσα τις μικρές σάλπες και τα κεφαλοπουλάκια που έπιανε -προφανώς για να ζήσουν και να μεγαλώσουν- ήταν μία απόδειξη ότι τελικά πάντα υπάρχει ελπίδα.

(Αγαπητέ φίλε, η ιστορία με τους πρόσφυγες -και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται, αν και υπάρχει η συνθήκη της Γενεύης που προβλέπει τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων- είναι θλιβερή. Όπως θλιβερό είναι ότι καταστράφηκαν οι χώρες τους και οι ζωές τους, ενώ οι πόλεμοι συνεχίζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί. Δεν μπορεί, μωρέ, η άχαρη, δεν μπορεί. Όσο για το αν υπάρχει ελπίδα -αν και δεν μπορώ πια να την ακούω αυτή τη λέξη-, θα θυμίσω την φράση του Χέλντερλιν, «Εκεί που αυξάνεται ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης και η δυνατότητα της σωτηρίας». Ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει επειδή ένας κύριος σέβεται τα ψάρια και επειδή οι απλές γυναίκες συνεχίζουν να μαγειρεύουν, να σκουπίζουν την αυλή τους και να ποτίζουν τα λουλούδια του γείτονα. Να είστε καλά. Και είχε και τέλεια μέρα για μπάνιο σήμερα. Έμεινα στην παραλία μέχρι να πέσει ο ήλιος. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.