Οι εχθροί της Ευρώπης

Πιτσιρίκο, ξαναχτύπησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και πολλά βαρύς Matteo Salvini, αποκαλώντας, σε κοινή συνέντευξη με τη Le Pen, εχθρούς της Ευρώπης τον Juncker και τον Moscovici, επειδή έφεραν τον φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και όσο η ΕΕ θα είναι ανίκανη να επιλύσει και τα πιο απλά ζητήματα, τύποι όπως ο πολλά βαρύς Salvini θα βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Χωρίς να υπάρξει φυσικά καμία λύση ούτε για τους πολέμους ανά τον κόσμο με τα εκατομμύρια θύματα και τα εκατομμύρια ξεριζωμένων, ούτε με τη λιτότητα, που είναι απόρροια μίας οικονομίας-καζίνο και οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, ούτε με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

Παρεμπιπτόντως, βρέθηκε πλαστικό μπουκάλι ηλικίας τουλάχιστον 47 ετών σε παραλία του Ηνωμένου Βασιλείου και με την ετικέτα του σε καλή κατάσταση, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο επίκεντρο το πρόβλημα με τα πλαστικά απορρίμματα, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Η θάλασσα το ξέβρασε σε μία παραλία του Σόμερσετ και έμοιαζε σχεδόν καινούριο, με συνέπεια η τοπική ακτοφυλακή να δηλώνει σοκαρισμένη από τον όγκο των σκουπιδιών που βρίσκονται στην παραλία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους με τις ανάλογες, βέβαια, επιπτώσεις στη φύση.

Από τη διαφήμιση στο μπουκάλι, προέκυψε ότι ήταν από το 1971, δηλαδή 47 ετών.

Δεν είναι και λίγο ρομαντικό όλο αυτό, όμως; Ένα μπουκάλι μισού αιώνα να μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο;

Για να διαλυθούν μερικά πλαστικά μπουκάλια μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και 450 χρόνια· οπότε θα είναι και ανεκτίμητης αξίας για τους ιστορικούς τους μέλλοντος, αν υπάρχουν, βέβαια, τότε άνθρωποι και όχι μόνο μπουκάλια σπαρμένα παντού.

Τα πλαστικά απορρίμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως είναι πάνω από 170 τόνοι, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι συσκευασίες φαγητού και με μόνο το 1/3 να ανακυκλώνεται.

Μικροπλαστικά υπάρχουν παντού και μερικές ίνες είναι πιο λεπτές και από μία ανθρώπινη τρίχα, ενώ έχουν εντοπιστεί σε κοχύλια, στο νερό της βρύσης, στο μέλι, στη ζάχαρη και στο αλάτι.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις που έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία μας, καθώς καταναλώνονται από ανθρώπους και ζώα.

Η ακτοφυλακή του Burnham συστήνει στον κόσμο να μειώσει τη χρήση πλαστικού, να διασφαλίζει ότι πετάει τα σκουπίδια στους κάδους, να μην του πέφτουν αντικείμενα -όπως μπατονέτες- στην τουαλέτα, και να ενταχθεί σε μία ομάδα καθαρισμού της παραλίας.

Πολλών ετών πρέπει να είναι κάποια πλαστικά στον βυθό της Βάρκιζας, απ’ όπου πάσχιζα ουσιαστικά να τα ξεριζώσω.

Τουλάχιστον φωτογράφισα κι ένα κνιδόζωο -συγγενικό είδος της ανεμώνης- κι έναν αστερία, μεταξύ άλλων ψαριών και πλασμάτων, που αντέχουν για την ώρα το πλαστικό, όπως άντεξαν πέρσι και την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό.

Παρεμπιπτόντως, πετρελαιοκηλίδα 600 τόνων σχηματίστηκε 28 χιλιόμετρα από το βορειοδυτικό ακρωτήριο της Κορσικής μετά από σύγκρουση ενός τυνήσιου με ένα κυπριακό πλοίο -κοντέινερ και τα δύο- και με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας Francois de Rugy να κατηγορεί το πρώτο, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ο Γάλλος υπουργός έφτασε με ελικόπτερο στο σημείο, όπου χωροφύλακες έχουν ανέβει στα δύο πλοία για να διαλευκάνουν τα αίτια του ατυχήματος, ενώ δήλωσε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το πλοίο από την Τυνησία ακολουθούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ναυσιπλοϊας και έκανε χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών του, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με ανέμους ταχύτητας 10-15 χλμ./ώρα.

Η διαδικασία για την αποκόλληση των δύο πλοίων έχει αρχίσει -αλλά είναι περίπλοκη και δεν έχει ολοκληρωθεί-, ενώ ιταλικά αντιρρυπαντικά σκάφη αντλούν την πετρελαιοκηλίδα των 600 τόνων που κινείται βόρεια, και προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος νέας διαρροής.

Άραγε υπάρχει τέτοια υστερία από τα ΜΜΕ, όπως πέρσι για τον Σαρωνικό, που ειδικοί και μη έλεγαν ότι θα καταστραφεί;

Τρομοκρατώντας τον κόσμο, όπως κάνουν σχεδόν πάντα. Αλλά σχεδόν ποτέ για έναν πραγματικό κίνδυνο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Σαλβίνι δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης των παραδοσιακών κομμάτων στην Ιταλία. Χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες -΄πρώην κομμουνιστές- αποδείχτηκαν για τα μπάζα. Όσο για τα πλαστικά στις θάλασσες -και στις στεριές-, όσο υπάρχει αυτό το σύστημα που βασίζεται στο κέρδος, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Καλύτερα να πετάμε όλα τα πλαστικά στις θάλασσες, μπας και γίνει επιτέλους αντιληπτό το πρόβλημα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.