Ο Pierre-Yves Cousteau για τη Σαντορίνη


Σε αυτό το μικρό ντοκιμαντέρ, με υπέροχες εικόνες από τη Σαντορίνη αλλά και από τον βυθό της Σαντορίνης, ο Πιέρ-Υβ Κουστώ μιλάει ακόμα μια φορά για την δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στο νησί και για ένα νέο εγχείρημα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των θαλασσών με το όνομα Hermes.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν και μιλάνε σημαντικοί άνθρωποι από τη Σαντορίνη, την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.

Ο Πιέρ-Υβ Κουστώ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στη Σαντορίνη.

Αυτή την προσπάθεια την στηρίζουν οι ψαράδες της Σαντορίνης αλλά και όλο το νησί.

Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα λοιπόν;

Με τη Σαντορίνη να βουλιάζει από τουρίστες όλο τον χρόνο, με το νησί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την άκρατη δόμηση, την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, την διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και με τη …μόλυνση του αέρα από τα κρουαζιερόπλοια, τι πρέπει να συμβεί για να παρθεί η οριστική απόφαση για την δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής που θα δώσει μια νέα πνοή στο νησί και θα φέρει έναν πιο ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό και θα σώσει το νησί;

Για το θέμα των εξορύξεων στο Αιγαίο, ο Πιέρ-Υβ Κουστώ έχει πει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τον περισσότερο αέρα στη Μεσόγειο, οπότε θα μπορούσε όχι μόνο να είναι αυτάρκης ενεργειακά αλλά και να εξάγει ενέργεια.

Παράλληλα, έχει επισημάνει πως οι εξορύξεις που σχεδιάζονται θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην Ελλάδα, αφού όχι μόνο θα σκοτώσουν τα θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών από την ηχητική ρύπανση αλλά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, σε περίπτωση διαρροής στην θάλασσα.

Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά.

Η απληστία σκοτώνει.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.