Παιδιά ενός κατώτερου θεού υπάρχουν τελικά παντού

Πιτσιρίκο, εκατοντάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σε αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, επειδή ο μισθός δεν τους φτάνει για να πληρώσουν τα ολοένα και αυξανόμενα ενοίκια, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Αυτή η τάση είναι πιο έντονη στο Μπρίστολ, όπου τα τροχόσπιτα σχηματίζουν ουρές σε κάποιους δρόμους.

Μερικά έχουν σπασμένα παράθυρα, άλλα είναι ζωγραφισμένα με γκράφιτι, αλλά για πολλούς τα οχήματα είναι το νέο σπίτι τους.

Ανάλογες είναι οι εικόνες και σε πιο πλούσια προάστια με βαν στη σειρά, κάποια εκ των οποίων έχουν και σόμπες, και άλλα δεν διαθέτουν ούτε ένα υποτυπώδες κρεβάτι, ενώ είναι σταθμευμένα σε μία από τις πιο ακριβές γειτονιές της πόλης.

O Max Riley που δουλεύει ντελίβερι και ζει τους τελευταίους οκτώ μήνες στο κόκκινο φορτηγάκι του, εξηγεί ότι αυτή είναι η μοναδική του επιλογή διότι δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι, που ήταν 500 στερλίνες την τελευταία φορά που έμεινε σε σπίτι.

Το Μπρίστολ έχει υιοθετήσει μία πολιτική για να διώχνει τον κόσμο από τον δρόμο, αν παρατηρηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως έγινε με 50 βαν και τροχόσπιτα που απομακρύνθηκαν γύρω από ένα νεκροταφείο μετά από παράπονα των γειτόνων.

Στο Μπρίστολ, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί 33% κατά μέσο όρο, αλλά συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν 4.751 άστεγοι το 2017, κατά 15% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2016.

Υπάρχουν επίσης χιλιάδες άλλοι που πιστεύεται ότι ζουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε αυτοκίνητα.

Πολλοί μένουν στα αμάξια μαζί με παιδιά -διότι δεν έχουν επιλογή-, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται με έξι φορές ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι μισθοί.

Και οι επιλογές για 1,1 εκ. κόσμο είναι κάποιο δωμάτιο σε ξενώνα για όλη την οικογένεια, συχνά με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, οπότε το να μένει κάποιος σε τροχόσπιτο ή αμάξι μοιάζει προτιμότερο.

Μπορεί να είναι, όμως, και επικίνδυνο, διότι συχνά πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα κλοπής, ενώ τα βαν τους καταστρέφονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίστολ επιμένει ότι δεν πρόκειται για μία μόνιμη λύση, κατανοώντας όπως λέει, την ανάγκη των ανθρώπων να μείνουν ζεστοί και στεγνοί και υποστηρίζει ότι η αιτία δεν είναι μόνο τα υψηλά ενοίκια, αλλά και η μείωση των επιδομάτων στέγασης.

Η Heather Wheeler, υπουργός για τους Άστεγους είπε ότι “θα γίνουν επενδύσεις 9 δισ. στερλινών για να μπορούν όλοι να μείνουν σε ένα σπίτι και θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί δανεισμού, έτσι ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινότητες να διαχειριστούν την κατάσταση”.

Παρεμπιπτόντως, άρση του εμπάργκο αποφάσισε το Ισραήλ στις διανομές πετρελαίου στη Γάζα, που είχαν διακοπεί από τις 12 Οκτωβρίου, όπως ενημερώνει η Le Monde.

O λόγος ήταν οι φονικές συγκρούσεις στα σύνορα, αλλά πλέον θα συνεχιστεί η διανομή πετρελαίου από το Κατάρ, μετά από συνεννόηση με τα όργανα ασφαλείας.

Την περασμένη Κυριακή 21/10 είχε ανοίξει και η διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από τέσσερις μέρες που το πέρασμα είχε μείνει κλειστό, εξαιτίας της εκτόξευσης μίας ρουκέτας.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε χάρη σε ένα Σαββατοκύριακο (20-21/10) σχετικής ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας και συνεκτιμώντας τις προσπάθειες της Χαμάς να βάλει φρένο στους διαδηλωτές.

Οι διανομές πετρελαίου στη Γάζα είναι ο καρπός μίας συμφωνίας με τον ΟΗΕ.

Το καύσιμο που παραδίδεται από το Κατάρ θα ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας στη Γάζα, αλλά και την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους της, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις τέσσερις ώρες τη μέρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να είναι ωραία φάση το τροχόσπιτο, αν κρίνω από όλους αυτούς τους ηλικιωμένους τουρίστες που συναντάω το καλοκαίρι -σκέφτομαι πως είναι τόσο μεγάλοι που θα πεθάνουν πάνω στο τιμόνι- και έχουν κάτι φοβερά αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Βέβαια, φαντάζομαι πως θα είναι καλύτερα να μένεις σε ένα τροχόσπιτο δίπλα στην παραλία σε ένα νησί του Αιγαίου, παρά στην Βρετανία. Αλλά και τα τροχόσπιτα ακριβά είναι. Ενώ νομίζω πως έχουν και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην Ελλάδα. Δηλαδή, να μένεις στο τροχόσπιτο επειδή δεν έχεις σπίτι και να θεωρείται πολυτελής διαβίωση. Σε λίγο, θα θεωρείται πολυτελής διαβίωση και το να κοιμάσαι στο πεζοδρόμιο. Αλλά καλά να πάθουν οι Βρετανοί, γιατί γουστάρουν βασιλιάδες και παλάτια. Ας κάτσουν λοιπόν αυτοί στα τροχόσπιτα. Εγώ δεν μπορώ τα τροχόσπιτα, όπως δεν μπορώ πια και τις σκηνές. Αλλά ένα ταπεινό δωμάτιο -χωρίς ρόδες- μου φτάνει. Αν και έχω δει κάτι τροχόσπιτα που είναι καλύτερα και από σπίτια. Και έχουν και κάτι το χίπικο τα τροχόσπιτα. Για το Ισραήλ και τη Γάζα, ό,τι και να πούμε, δεν έχει κανένα νόημα. Οι Ισραηλινοί είναι παρανοϊκοί. Θεός δεν υπάρχει ούτε κατώτερος, ούτε ανώτερος. Υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.