Τι κοινό έχουν ένα χταπόδι, ένα έντομο και μία σαύρα

Πιτσιρίκο, έσωσα ένα χταπόδι, πιάνοντάς το πριν το δει ένας τύπος με καμάκι, που, αν και φορούσε βατραχοπέδιλα, έφαγε τις μπουρμπουλήθρες μου.

Απελευθέρωσα το χταπόδι στα βαθιά και στην επιστροφή έπιασα και ένα έντομο που πελαγοδρομούσε στη θάλασσα και το έβγαλα σώο στην αγαπημένη μου ακτή.

Και το καλό τρίτωσε λίγο μετά, όταν γλίτωσα μία σαύρα από τα νύχια της γατούλας μας.

Η Ζουζού δεν μου έδινε τη σαύρα αρχικά, αλλά της την πήρα από το στόμα με τα πολλά και την άφησα ζωντανή και αρτιμελή κι αυτή σε κάτι χωράφια μακριά.

Αλλά επειδή αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα, μόνο όταν κρυώσει ο καιρός και πέσουν σε χειμερία νάρκη τα ερπετά θα είναι ασφαλή, όπως και τα ψάρια, τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια, αφού στη δαντελένια ακρογιαλιά δεν θα κατεβαίνει πια ψυχή.

Παρεμπιπτόντως η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς -γιατί υποτίθεται ότι κάποια ψάρια και άλλα είδη πιάνονται για επιστημονικές έρευνες- θα απαγορευτεί σε ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού, μετά από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε στη Γροιλανδία, κλείνοντας την πρόσβαση σε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή, που έγινε εφικτή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της τήξης του πάγου, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το μορατόριουμ για το ψάρεμα αφορά μία περιοχή ίση σε έκταση με τη Μεσόγειο Θάλασσα και για τα επόμενα 16 χρόνια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει τη ναυσιπλοϊα εκεί που παλιά ήταν πάγος.

Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική έφτασε σε ετήσιο χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την έκτη μικρότερη παγοκάλυψη όλων των εποχών.

Το 2018 είναι στην ίδια θέση με το 2008 και το 2010 στη λίστα με την ελάχιστη παγοκάλυψη, με την τάση να δείχνει ξεκάθαρα μείωση του καλοκαιρινού πάγου.

Αν και δεν ψαρεύουν σε αυτή την περιοχή προς το παρόν, κάποια πλοία έχουν αρχίσει να την εξερευνούν.

Και η Maersk, εταιρία της Δανίας, έστειλε τον Αύγουστο του 2018 το πρώτο κοντέινερ με κατεψυγμένα ψάρια, το οποίο έφτασε σε 37 μέρες από το Βλαδιβοστόκ στην Αγία Πετρούπολη μέσω μίας θαλάσσιας διαδρομής που παλιότερα ήταν παγωμένη.

Ο Αρκτικός μπορεί να γίνει πιο ελκυστικός τα επόμενα χρόνια για τους αλιευτικούς στόλους, καθώς η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει κάποια είδη, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, πιο βόρεια.

Έτσι, εννέα κράτη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στη Γροιλανδία μετά από χρόνια συνομιλιών, ενώ θα κάνουν και κοινές επιστημονικές έρευνες σε μία έκταση 2,8 εκ. τετρ. χιλ.

Ο David Balton πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και την αλιεία, που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η συμφωνία θα αλλάξει την οπτική του κόσμου για την Αρκτική και θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

“Έγινε πολλή δουλειά την τελευταία δεκαετία για να βελτιώσουμε την διεθνή συνεργασία για την Αρκτική και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα” ανέφερε σχετικά.

Ο Steve Ganey ανέφερε από την πλευρά του ότι “τώρα που θα υπάρχουν περισσότερα νερά στον πλανήτη δεν είναι σοφό να επιτρέψουμε στα εμπορικά αλιευτικά να ψαρεύουν στον Αρκτικό Ωκεανό, πριν οι επιστήμονες βάλουν τις βάσεις για την παρατήρηση της βιωσιμότητας και της υγείας του οικοσυστήματος”.

Η προοπτική εξορύξεων πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό προκάλεσε συναγερμό τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αρκτικός Ωκεανός δεν υπόκειται σε κάποιο διεθνές δίκαιο και το νέο μορατόριουμ είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να υπάρξει νομική προστασία για το ευαίσθητο περιβάλλον του.

Οι χώρες που έχουν χερσαία σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο και, ως εκ τούτου, μερίδιο στους υποθαλάσσιους πόρους του, ελπίζουν ότι με τη συμφωνία θα κατοχυρώσουν τις αξιώσεις τους στους φυσικούς πόρους.

Ωστόσο, η απαγόρευση μπορεί να μην περιοριστεί μόνο στο ψάρεμα, αλλά να αφορά και τη ρύπανση και τη φθορά που προκαλούν τα πλοία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χαίρομαι που διαβάζετε το μπλογκ και που γράφετε σε αυτό. Πάντα είχα την απορία ποιοι διαβάζουν το μπλογκ, και είναι πολύ χαρμόσυνο -και παρηγορητικό- ότι το διαβάζει και ένας άνθρωπος που σώζει χταπόδια, έντομα και σαύρες. Εγώ μια φορά έπιασα ένα ψάρι στη ζωή μου -με καλάμι- και το άφησα ελεύθερο. Πρέπει να απαγορευτεί το ψάρεμα και το κυνήγι των ζώων. Οι άνθρωποι να φαγωθούν μεταξύ τους. Το ανθρώπινο κρέας είναι το καλύτερο. Τα ζώα είναι ευγενικά και να τα αφήσουμε στην ησυχία τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.